Bombastic (PS2) – Noppapokka

Bombastic kuuluu harvalukuiseen eliittijoukkoon: se on omaperäinen ja hauska pulmapeli, joka vaatii nopeita hoksottimia.

Nokkela Bombastic keksii tavalliselle noppakuutiolle tuoretta ja räjähdysaltista käyttöä. Bombasticia pelataan seitsemän kertaa seitsemän ruudun kokoisella areenalla. Kentällä nököttää pari tusinaa noppaa ja yksi söötti Aqui-Chan-napero. Kun napero kävelee nopan reunan yli, kuutio kierähtää ruudun verran menosuuntaan.

Juju piilee numerosivujen yhdistelyssä. Mikäli vierekkäisissä nopissa samat numerot ovat ylöspäin, nopat alkavat sykkiä uhkaavasti. Kahden nopan yhdistäminen vierekkäin aktivoi kakkoset, neloset kaipaavat neljää noppaa ja kuutoset kuutta. Jos Aqui-Chan kääntelee vaikka viitoset läjään, pisteitä ropisee plakkariin viisi kertaa viisi.

Aikansa sykittyään noppaketju räjähtää ja pääilmansuuntiin leviävät lieskat kurottavat silmäluvun osoittaman matkan päähän. Jos räjähdyksen tielle osuu noppa, jonka arvo on sama tai yhden pienempi kuin lieskan, se aktivoituu ja kohta posahtaa taas. Ykköset tussahtavat vasta ketjun päätteeksi. Taitavat pelaajat lypsävät pojoja minuuttikaupalla yhdestä räjähdysketjusta, sillä noppia saa käännellä ennen räjähdystä.

Liian pienet tai suuret silmäluvut sammuttavat putken nopeasti, joten ketjujen jatkaminen vaatii sähäkkää toimintaa. Kikkailu on riskaabelia, sillä posahtavan nopan päälle jäänyt Aqui-Chan kuukahtaa siihen paikkaan.

Areenalle nousee jatkuvasti lisää noppia lattian alta. Mikäli ketjujen järjestelyssä palaa liikaa aikaa, areena menee nopista tukkoon eikä noppia pääse enää pyörittelemään. Vaikeustasoa kiristetään noppien ilmestymisnopeutta nostamalla.

Bombasticin toinen pelimuoto koostuu pulmakentistä, jotka yhdistetään kepeällä tarinalla. Ongelma-areenoilla ajattelu on nopeutta tärkeämpää. Etenemisreittejä vahtivat yksinkertaisen kaavan mukaan taapertavat olennot, joiden kosketus pudottaa Aqui-Chanin kanveesiin. Ilkimykset räjäytetään atomeiksi noppaketjuilla. Varsin kiharaisiksi muuttuvat kentät on suunniteltu siten, että räjähdykset uhkaavat olentojen ohella Aqui-Chanin terveyttä.

Sääntöpuutarha

Bombastic-sääntöjen lisäksi voi käyttää kahta sääntövariaatiota, jotka on lainattu japanilaisten Xi- (Devil Dice) ja Xi Jumbo -peleistä. Vaihtoehtosäännöissä nopat eivät räjähdä ja pisteiden kerääminen loppuu kentän täyttymiseen. Nopat aktivoidaan samaan tapaan kuin Bombasticissa, mutta jysähdyksen sijaan nopat vajoavat takaisin kenttään.

Xi-pelissä bonuspojoja kootaan liittämällä läjään ylimääräisiä saman silmäluvun noppia ennen katoamista. Vajoavan nopan mukana lattialle lipsahtanut Aqui-Chan voi työntää kuutioita. Takaisin noppaläjän päälle pääsee tuoreen nousevan nopan tai tönimällä luodun laskevan yhdistelmän turvin. Vanhoilla säännöillä yksi peli kestää taitavissa tassuissa helposti yli puolitoista tuntia.

Xi Jumbo -säännöillä noppien pyörittämisen ja työntelyn lisäksi Aqui-Chan voi nostaa, hyppyyttää ja heittää noppia. Nostetun nopan saa laskea samassa asennossa mihin tahansa suuntaan. Jos noppa heitetään, se kiepsahtaa kyljelleen areenan laidalle. Mikäli reunalla on jo noppa, lentävä palikka laskeutuu sen päälle. Hyppääminen kiepauttaa nopan tavalliseen tyyliin toisen nopan päälle. Kahdella eri tasolla ja nostelulla kikkailu avaa täysin uusia mahdollisuuksia kombojen luomiseen.

Puzzleporukka

Korkeintaan viiden osallistujan hupaisassa kimppapelissä yritetään teilata muut ulos areenalta noppaketjuilla. Mitä jykevämpi ketju, sitä enemmän vahinkoa muut saavat. Bombasticissa kipeää jaetaan räjähdyksillä ja muilla säännöillä ottelut ratkeavat pistemenetyksiin. Näppärä pelaaja varastaa muiden vaivalla väsäämiä ketjuja lykkäämällä niihin oman saman silmäluvun nopan.

Nerokkain kimppapeli on kahden Aqui-Chanin versus-mittelö. Nujakan voittaa se, joka kokoaa ensimmäisenä määrätyn määrän erilaisia ketjua. Kun yhdistelmä on kasassa, mittariin lävähtää vastaavan silmäluvun merkki. Jos toinen Aqui tekee saman arvoisen ketjun, lämiskä vaihtaa omistajaa. Veteraanien matsit ratkeavat vasta aikarajan umpeuduttua merkkien summan laskemiseen.

Pelisysteemin perusteet ovat tuttuja puzzlefaneille, sillä Bombastic on PSonelle julkaistun Devil Dicen (Pelit 1/1999, 91 pistettä) perillinen. Historian tuntevallekin Bombastic on addiktiivinen ja kiinnostava kokonaisuus. Kolmen selkeästi erilaisen sääntövaihtoehdon ja toimivien kimppapelien ansiosta jauhettavaa riittää taatusti tarpeeksi. Jos joku kavereista innostuu vielä ennätysten takomisesta, lysti ei lopu ihan heti.

90