Bonanza Bros – Veijaripari ryöstöpuuhissa

Mobo ja Robo ovat puupölkyn näkoisiä eläväisiä, joiden elämän tarkoituksena on viedä pankeista rahat, museoista aarteet ja tietokonepelaajilta vähätkin järjen rippeet. Pelissä ei lakia tosin tieten tahtoen rikota, vaan miekkoset on palkattu testaamaan vartiohenkilöstön valpautta. Alkujaan pari kohelsi Segan Megadrive-konsolissa, joten joskus käännökset tehdään näinkin päin.

Heti alkuun todettakoon, että Bonanza Bros on yksi typerimmistä peleistä, joita kuunaan olen nähnyt. Tarkoituksena on kerätä pelialueelta määrätyt esineet ja poistua vikkelästi paikalta, mikä sinänsä kuulostaa aivan normaalilta, mutta peli itsessään onkin jotain vallan uskomatonta. Käpytellään sisään ovesta, tyrmätään vartija hetkeksi kuularuiskulla, napataan esine, tyrmätään toinen vartija, napataan toinen esine, välillä vaihdetaan kerrosta ja niin poispäin. On niitä aneemisempiakin ideoita nähty, mutta kaiken kruunaa onneton pelattavuus. Esimerkiksi hyppääminen tapahtuu pitämällä tulitusnappia hetken pohjassa, eli yleensä väärällä hetkellä, jos tarkoituksena oli väistää lähestyvää kuulaa.

On pelissä sentään yksi hyväkin oivallus, siinä voi nimittäin koheltaa parina, jolloin kumpikin sankareista liikuskelee itsenäisesti omalla näytöllään. Idean paha puoli onkin sitten siinä, että yksin pelattaessa vierivä alue on vaivaisen kolmanneksen näytöstä vievä kurja viipale, jossa tuntee olonsa todella ahtaaksi.

Sankarihahmoissa, animaatioissa ja ympäristössä on erikoinen nukkeanimaatiota muistuttava tunnelma, mutta muuta mielenkiintoista toteutuksessa ei ole havaittavissa.

Kahdelle pelaajalle tarkoitettu toimintaseikkailu on kieltämättä harvinaisuus, ja sikäli puolustaa paikkaansa, mutta sisällön olisi pitänyt olla monta kertaluokkaa monipuolisempi ja vetävämpi, jotta pakkaus ei jäisi hyllyyn homehtumaan parin pelikerran jälkeen.

65