Boom Blox (Wii) – Palikoiden hyökkäys

Steven Spielbergin Wii-spektaakkelissa tornit sortuvat ja osaset lentävät.

Spielberg ei ole ihan noviisi pelimaailmassa. Hän osallistui ensimmäisen Medal of Honorin kehitykseen ja on mainion elokuvamaisen seikkailun The Digin tarinan takana. Kun Steven Spielberg ilmoitti osallistuvansa Wii-pelin tekoon, ei kukaan aavistanut, mitä on tulossa. Epäiltiin kuitenkin, että peli pilataan huonolla perhe on paras -lopetuksella. Boom Bloxissa pannaan palikat järjestykseen: tämähän on hyvä!

Vaikka Boom Blox on täysin erilainen peli kuin Spielbergin edelliset, on siinä tietynlaista taikaa. Ehkä Spielbergin pitäisi jättää elokuvat ja siirtyä täysipäiväisesti pelien pariin. Boom Blox on monien muiden Wii-pelien tapaan ulkoasultaan karkea, mutta sisältä sitäkin suloisempi.

Ideana on ratkaista erilaisia palikkapulmia hyödyntämällä fysiikkaa, tai vain rakentaa palikoista hieno taideteos ja mäiskiä se palasiksi. Ensimmäiset kentät ovat aika yksinkertaisia, mutta ne opettavat, miten hommat hoituvat. Wiin kapulalla liikutetaan ruudulla näkyvää tähtäintä, jolla joko tartutaan toisiin palikoihin tai heitetään niitä palloilla. Nunchukia käytetään pelkästään kameran kääntelyyn, mutta ilman sitäkin voi pelata.

Kentissä on usein tarkoituksena kerätä mahdollisimman paljon pisteitä aiheuttamalla mojova ketjuräjähdys, tai kaataa palikoista koostuva rakennelma, joka tuhoutuessaan lennättää palikat joka puolelle ruutua. Näiden lisäksi käden tarkkuutta testataan esimerkiksi ampumaradoilla, jotka tosin ovat aika hirveitä. Pelkkien laatikoiden ampuminen ei ole kiinnostavaa.

Kentät eivät ole erityisen pitkiä, mutta niissä joutuu tekemään paljon miettimistyötä keksiäkseen oikean ratkaisutavan. Vaikeutta lisää se, että palloja ja muita välineitä on yleensä vain rajallinen määrä, ja joskus kiusana on vielä aikaraja. Aluksi tuntuu aivan mahdottoman vaikealta kaataa massiivinen torni vain muutamalla pallolla. Hetkinen, onpas tornin alaosa heikon näköinen! Pallo juuri oikeassa kohdassa saa koko rakennelman sortumaan kerralla. Tällaisista täydellisistä suorituksista palkitaan kultamitaleilla, joilla pystyy avaamaan kaikista vaikeimmat tasot.

Pulmien ratkomiseen on muitakin apuvälineitä. On keilapalloja, pommeja, vesiletku ja pari omituisempaa vekotinta. Raskaat keilapallot soveltuvat parhaiten purkutöihin, kun taas letkusta suihkuavalla vedellä pystyy lennättämään pienempiä palikoita kentän toiseen päähän asti. Apua saa myös eri palikkatyypeistä. Ilotulituspalikat ampuvat raketteja ilmaan ja haamupalikat katoavat, kun niihin osuu. Vihreät kemikaalipalikat eivät tee yksikseen mitään, mutta yhdistyessään ne räjähtävät iloisesti.

Eläimellistä menoa

Yksinpelin parhaat kentät ovat tarinamoodissa, jossa autetaan palikoiden muotoisia lehmiä ja muita palikkaeläimiä. Neljään kappaleeseen jaettua yksinkertaista tarinaa siivittävät vielä yksinkertaisemmat välianimaatiot, joissa kerrotaan, mitä ollaan tekemässä. Tehtävänä voi olla vaikkapa timantteja ryöstävien ilkeiden apinoiden pommittaminen tai gorillan johdattaminen sokkelon läpi. Jokainen tarina sijoittuu erilaisiin maisemiin, joten yksinpelin aikana tutuksi tulee keskiaika, viidakot, villi länsi ja kummitustalon kauhut.

Tarinatilan läpäisee parissa illassa, ehkä yhdessäkin, jos ei välitä kultamitaleista. Sen jälkeen voi vielä pelata yksittäisiä haastetehtäviä, joista osa on todella vaativia. Haastetehtävät jakaantuvat moniin eri kategorioihin tavoitteiden ja käytössä olevien apuvälineiden mukaan, joten ne sisältävät aivan kaikkea mahdollista. On pelkkää räjäyttelyä, hienovaraisempaa palikoiden siirtelyä ja jalokivien keräilyä.

Kaikista pirullisimpia ovat mestaritason tehtävät, jotka vaativat äärimmäisen tarkkoja refleksejä. Niissä yksikin pieni virhe saattaa aiheuttaa epäonnistumisen. Ne ovatkin oikeastaan ainoita tehtäviä, joissa ohjaimen ajoittaisesta epätarkkuudesta on haittaa.

Palikkamarkkinat

Ongelmia on todella hauska ratkoa yksinpelissä, mutta moninpelissä se on vielä parempaa. Boom Bloxin moninpeli ei ole mikään hätäisesti kyhätty lisä, sillä tasoja on noin sata. Suurin osa niistä muistuttaa yksinpelin ratoja, mutta on mukana myös ihan uudenlaisia pulmia ja pelimuotoja. Useimpia pelimuotoja pystyy pelaamaan vuorotellen yhdellä ohjaimella, joten kaikilla ei tarvitse olla omaa kapulaa.

Parhaiten moninpeliin soveltuvat kentät ovat erityylisiä huojuva torni -viritelmiä, joissa vuorotellen poistetaan tornin tai muun rakennelman palikoita. Jos torni sattuu kaatumaan kesken oman vuoron, tarkoittaa se varmaa häviötä. Toisia pääsee myös mättämään oikein kunnolla pommituskentissä, jotka muistuttavat klassista Rampartia. Jokainen saa oman linnansa, ja tarkoituksena on yksinkertaisesti tuhota toisten linnakkeet pommeilla. Näiden lisäksi on vielä muitakin kilpailumuotoja ja aika kattava valikoima yhteistyötehtäviä.

Valmiskentät eivät lopu kesken moneen viikkoon, ja sitten niitä tehdään itse lisää editorilla. Sen käyttäminen on wiimäisen helppoa eikä vaadi ohjeistusta. Yhdellä työkalulla tiputetaan palikoita ympäri kenttää, toisella muutetaan niiden väriä ja tyyppiä. Taustalle voi lisäillä eri eläinhahmoja ja rakennuksia, jotta lopputulos olisi hienompi. Kun kenttä alkaa olla valmis, täytyy vain miettiä siihen sopiva tavoite, kuten kaikkien pistepalikoiden kerääminen.

Editori on helppoudestaan huolimatta todella monipuolinen, sillä taitavimmat kaverit ovat jo koonneet sillä Incredible Machines -pelistä tuttuja omituisia laitteita ja mitä ihmeellisimpiä dominoketjuja. Omia tuotoksiaan voi myös lähettää muille, mutta se vaatii kaverikoodien käyttämistä. Olisi paljon kätevämpää, jos kenttiä voisi jakaa ihan koko maailmalle!

Boom Blox on idealtaan yksinkertainen, mutta todella lumoava puzzlepeli. Hyvä fysiikkamoottori mahdollistaa nerokkaille puzzleille useita ratkaisutapoja. Haastettakin riittää, sillä vaikeimmista puzzleista ei selviä ilman palikkamaisterin papereita. Wiin simppelin ohjaustavan ansiosta Boom Bloxia voivat pelata myös kokemattomat pelaajat, ja se on lähes täydellinen partypeli.

Jotta älkää palikat jättäkö tätä väliin!

90

Lisää aiheesta