Brave: The Search for Spirit Dancer (PS2) – Sulat ojennuksessa

Brave: The Search for Spirit Dancer on laadukas toimintaseikkailu. Laatu syntyy pelattavuudesta ja tuoreista pienistä ideoista, vaikka pelin sydän onkin vähintään yhtä vanha kuin Spirit Dancerin kuolematon sielu.

Brave on piskuinen intiaanipoika, jonka harteille jysäytetään vastuu heimon tulevaisuudesta. Ikiaikainen pahis Wendego inkarnoituu karkeloimaan kylän keskelle ja niissä tanssiaisissa intiaanihenki on heppoista tavaraa. Onneksi Braven hartiat ovat vahvat ja luonto vähintään yhtä vahva, sillä niitä molempia tarvitaan kipeästi ennen kuin pahuus on voitettu ja rauha palaa.

Kanista karhuksi

Pelaaminen on ytimeltään tuttua monista muista toimintaseikkailuista. Brave pitää pomputtaa tasolta toiselle ja kiipeilyttää ylös puihin ja kallioille. Välillä lasketellaan kanootilla alas kuohuvaa koskea ja seuraavassa hetkessä kiidetään nuolen lailla kotkan selässä. Vaihtelevat etenemistavat tuntuvat virkistäviltä eivätkä mukaan survotuilta yrityksiltä elävöittää peliä.

Brave pystyy valtaamaan erilaisten eläinten sieluja ja ohjaamaan näiden toimintaa. Mustakarhun muhkea käpälä mätkii vastustajia riekaleiksi ihan eri malliin kuin intiaanipojan hento kätönen ja pikkuinen kani pääsee pujahtamaan vaivatta sisään pienistäkin kallionkoloista, joiden toiselle puolelle on päästävä. Yksi hauskimmista kyvyistä on eläinten äänten matkimiskyky ja niinpä jumipaikoissa ratkaisu saattaa löytyä esimerkiksi lentelemästä taivaalta. Tarkkasilmäinen löytää kutsuhuudon kantomatkan päässä olevan siivekkään apulaisen, joka lennättää Braven muuten saavuttamattomaan kohtaan pelikenttää.

Matkan edetessä Braven taidot ja osaaminen lisääntyvät yhtä jalkaa intiaanille sopivan asevalikoiman kanssa. Esimerkiksi tomahawkin ja bumerangin risteytyksellä paukuttaa pahikset hengiltä turvallisen matkan päästä, jolloin vältytään ikäviltä intiaanivahingoilta.

Rujousko rumaa

Intiaanisankarin ulkonäkö jakanee mielipiteet. Poika on kasvoiltaan kuin karkeasti veistetty toteemijumala, mikä ei miellytä umpisöpöihin Disney- tai animehahmoihin tottuneita valkonaamoja. Lievä rujous kääntyy voitoksi urhon erottuessa siloposkisankareiden joukosta kuin kotka undulaattihäkistä. Muukin piirrosjälki on tasokasta ja värikylläistä, mutta sävyiltään hieman tummempaa kuin lajityypin kilpailijat.

Automaattinen tallennussysteemi toimii moitteetta. Jokaisen hiemankaan merkittävän tapauksen jälkeen peli tallentuu itse ja tällaisia tapahtumia on lähes jokaisen kulman takana.

Mukavan talletussysteemin lisäksi mukavaa on muu pelattavuus. Brave ohjautuu tarkasti ja napakasti, ei hypi harhaan, ja kuvakulmat kääntyilevät kunnolla eivätkä häiritse pelaamista.

Etene ja nauti

Vaikeustasot määrittyvät harvoin käytetyllä tavalla. Tasoja on kolme, joista helpoimmalla peli jakelee etenemisohjeita melkein jokaiselle askeleelle, vaikeimmalla tasolla ei neuvota lainkaan. Tasoa pystyy muuttamaan helposti koska tahansa. Sitkeälihaisten loppupahisten peittoaminen ei ole se juttu, eikä jatkuva putoilu tasoilta tyhjyyteen, vaan matka etenee sulavasti ja jouhevasti sitä mukaa, kun käsillä oleva tehtävä on ratkottu ja oikea reitti seuraavan luokse löytyy.

Brave: The Search for Spirit Dancerin laadunvalvonta ei notkahda puhenäyttelyssäkään. Hahmojen kielenkäyttö on rutkasti luonnollisemman kuuloista kuin vaikkapa poliitikon ryhmäpuhe eduskunnan puhujapöntössä.

Brave: The Search for Spirit Dancer on tuore ja hienosti tehty 3D-toimintaseikkailu, joka näyttää hyvältä, kuulostaa kivalta ja etenee sujuvasti. Ehkä se pakollinen miinus voisi olla joillekin liiankin hyvä pelattavuus tai tiukemman vastuksen puute.

85