Braveheart – lahjomaton

Tuomas Honkala kulkee työmatkansa polkupyörällä, lentokoneella ja helikopterilla.

* * * * * *

Hänen intohimonsa vangitsi pelin. Hänen rohkeutensa inspiroi lehteä. Hänen sydämensä uhmasi maan tapaa.

Puolentoista tunnin ajomatkan päässä Los Angelesista, vehreiden kukkuloiden keskellä sijaitsee keidas nimeltä Ojai Valley Inn & Spa. Vanhoja parempia aikoja henkivän lomakeskuksen mailta löytyy uima-altaita, kukkivia puutarhoja, ylellistä majoitusta siirtomaatyylisissä villoissa, täyden palvelun kylpylä ja 18-reikäinen golf-rata. Oletko liian laiska kävelemään kuistiltasi aamiaiselle? Ei hätää, sillä palvelusväki hilaa laardiperseesi golf-kärryillä vaikka ovelta ovelle.

Ojai Valley Inn & Spa ei ole vain viiden tähden, vaan viiden timantin kohde. Sen esitteessä kehotetaan syleilemään tyventä ja katsomaan maailmaa uudessa valossa. ”Leppoisa tuulenvire kantaa mukanaan hienoisen laventelin tuoksun – merkki siitä, että voit rentoutua”, esite jatkaa. ”Ruuhkainen kaupunki on muisto vain, kun palkittu henkilökuntamme täyttää jokaisen toiveesi. Ainoa asia, jota jäät kaipaamaan, on täällä vietetty aika.”

En ole ihan varma laventelista ja timanteista, mutta jos paikan arvokkain sviitti kustantaa 15 000 dollaria yöltä, antaahan se osviittaa siitä, ettei kyse ole ihan tavallisille pulliaisille suunnatusta virkistystoiminnasta.

Yhdessä asiassa esite on oikeassa. Jäin todella kaipaamaan kuulaita, laventelintuoksuisia iltoja Kalifornian Ojaissa. Kiitos, Activision, kiitos!

Ei vaihtoehtoja

Kun kerroin Pelit-lehden marraskuun numerossa Ojai Valley Inn & Spassa järjestetystä Call of Duty: Black Opsin arvostelutilaisuudesta, odotin oikeaa vastalauseiden myrskyä. Activisionin järjestämään tapahtumaan sisältyneet helikopterilennot, sviittitasoinen majoitus ja Black Ops -brändätyt lahjat olivat niin ilmiselvää pelimedian korruptiota kuin ruskeiden kirjekuorien ulkopuolella vain saattoi kuvitella.

Muutama paikalle kutsuttu amerikkalaismedia – USA Today lähinnä puolihuolimattomasti, GamePro jo hieman paheksuvampaan sävyyn – toi esille samat seikat, mutta kansainvälisestikin koko asia jäi pelkäksi myrskyksi vesilasissa. Juuri ketään ei tuntunut kiinnostavan, että vuoden suurinta pelijulkaisua siivitettiin poikkeuksellisen suopeiksi kestitetyillä arvosteluilla.

Käytännöllisesti katsoen kaikki 10. marraskuuta eli pelin ilmestymispäivänä julkaistut ”isot” arvostelut oli kirjoitettu Activisionin järjestämien ennakkotilaisuuksien pohjalta. Minä ja amerikkalaisen pelimedian kerma nautimme, anteeksi, teimme työtämme Ojaissa, muut eurojournot kutsuttiin vastaavaan tapahtumaan Lontoossa.

Jos pelirättisi ei ollut Activisionin kutsulistalla, olit – kuten amerikkalaiset tapaavat sanoa – shit out of luck. Tiettävästi yksikään media ei saanut Black Opsin arvostelukappaletta etukäteen, joten jos pelirättisi ei ollut Activisionin kutsulistalla, olit – kuten amerikkalaiset nokkelasti sanovat – shit out of luck.

Eräs kilpailijamme reagoi epäreiluun asetelmaan pokaamalla pelin yömyynnistä ja julkaisemalla arvostelun netissä seuraavana aamuna. Aika raju suoritus, etten sanoisi. Ei vain kovin ihanteelliset puitteet harkitulle ja täysipainoiselle peliarvostelulle. Toisin kuin Ojaissa.

Lennä mieleni lennä

Ainoa helikopteri, jota normaali ihminen voi elämänsä aikana tarvita, on Mediheli. Kaikki kopterikyydit välittömän hengenhädän ulkopuolella ovat turhamaista ylellisyyttä. Myönnän, että taannoisella New Yorkin lomareissullani harkitsin sightseeing-lentoa Manhattanin yli, mutta hinnat saivat minut järkiini. 150 dollaria kuuden minuutin pörähdyksestä? Per lärvi? You’ve got to be fucking kidding me!

Pyytämättä ja yllätyksenä Activision järjesti minulle elämäni ensimmäisen helikopterilennon. En tiennyt lennosta etukäteen mitään, salaperäisen Black Ops -arvostelureissuni ohjelma avautui sitä mukaa, kun asiat tapahtuivat. Siinä vaiheessa, kun autonkuljettajani kurvasi mauttomalla Escalade-kiesillään Santa Monican yksityislentokentälle, minulle jäi suunnilleen viisi minuuttia aikaa harkita seuraavan liikkeeni eettisiä ulottuvuuksia.

Suomen Journalistiliitto ohjeistaa Journalistin ohjeissaan seuraavasti:

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

4. Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan.

Ohjeita ei ole varmaankaan saatavilla englanniksi, sillä yhtä lukuun ottamatta koko monikymmenpäinen toimittajalaumamme kapusi helikoptereihin. Ainoaksi totaalikieltäytyjäksi paljastui Los Angelesissa asuva journo, joka oli liikkeellä omalla autollaan.

Omaa morkkistani lievitti se, että kyse oli totisesti kerran elämässä -tason elämyksestä. Siinä me istuimme, tunnin kestäneellä maisemalennolla Tyynenmeren rannikkoa pitkin kohti Ojaita. Bongasin ikkunastani tusinoittain miljonäärikartanoita (oliko tuo Michael Jacksonin Neverland Ranch?), unelmaansa eläviä lainelautailijoita ja jotain, joka näytti erehdyttävästi aaltoja halkovalta valkohailta.

Sisääntulomme aiheutti pienoista vipinää 8 000 asukkaan pikkukaupungin arkeen. Helikopterilentuettamme vastaanottaneet mustat citymaasturit ja eliittisotilaiksi puetut näyttelijät kielivät vähän korkeamman tason visiitistä kuin todellisuudessa oli kyse. Paikalliset pysäyttivät autojaan tien sivuun ja jäivät kuvaamaan outoa näytelmää. Loppujen lopuksi päädyimme kuulemma paikallisuutiseksi asti.

Toimittajat yksimielisinä

Ojain Call of Duty Experience oli ammatillisen urani ristiriitaisin kokemus. Olen kiertänyt pelifirmojen pressitilaisuuksia viimeiset kymmenen vuotta, enkä ole koskaan aiemmin kokenut yhtä ylitsevuotavaa kestitystä. Tai ehkä kyse oli vain kulttuurierosta, sillä ainoana eurooppalaisena olin amerikkalaisille toimittajille suunnatussa tapahtumassa ikään kuin väärässä paikassa.

Amerikkalaiskollegani eivät tuntuneet olevan tilaisuudesta moksiskaan, ikään kuin täysihoito Activisionin piikkiin ja majoitus 500 dollaria yöltä kustantavissa sviiteissä olisi jokaiselle arkipäivää. Ojai Valley Inn & Spassa asui harvinaisen suoraselkäisiä journalisteja, sillä kaikki tuntuivat olevan sitä mieltä, ettei Activision järkkäämä pieni arjen luksus vaikuttaisi Black Opsin arvosteluihin.

Joten sori, Activision, kallis pr-operaationne taisi valua hukkaan. Vai menikö sittenkään, kun Black Opsin Xbox-version Metacritic-keskiarvo näyttää kasikasia?

Eettiset kysymykset sivuuttaen, eniten minua häiritsi Ojain minilomassa sen korruptiivisten elementtien tarpeettomuus. Call of Duty Experience olisi ollut erinomaisesti järjestetty arvostelutilaisuus ilman viiden timantin majoitusta ja jatkuvaa kestitystä.

Kolmen päivän aikana ehdin nähdä Black Opsista suunnilleen kaiken mahdollisen: yksinpelin, zombit ja moninpelin hahmonkehityksen. Yksinpeliin sain keskittyä rauhassa omassa huoneessani, samalla kun moninpeliä pyöritettiin kellon ympäri erillisessä pelisalissa. Jos paikalla ei ollut tarpeeksi muita toimittajia, Treyarchin henkilökunta täytti puuttuvat pelaajaslotit. Näin se pitää tehdä, sillä en todellakaan kaipaa näiltä ulkomaalaisilta arvostelutilaisuuksilta mitään muuta kuin peliaikaa ja omaa rauhaa.

Kaikki ylimääräinen vip-kohtelu kääntyy lopulta työtäni vastaan. Vaikka kuinka vakuuttelisin itselleni, ettei mikään määrä kestitystä ikinä vaikuttaisi mielipiteisiini, korruptio on aina korruptiota. Arvostelun uskottavuus lensi huitsin nevadaan Black Ops -helikopterin mukana.

Lisää aiheesta

 • Tuomas: Matka sinne ja takaisin

  Amerikassa kaikki on tunnetusti suurta, niin myös lentokenttädraama.
  Toimitukseemme iski melkein viikon kestänyt sähköpostikatkos juuri ennen kuin olin lähdössä Game Developers Conferenceen San Franciscoon. Kaltaiselleni sähköpostineurootikolle tilanne olisi ollut jo ihan riittävän…
 • Tuomas: P2P

  Tietokonepelaamisen ylivertaisuudesta vakuuttunut pc-herrarotu tunnetaan dogmaattisuudestaan. Asiat ovat joko tai ja konsoleilla yleensä huonommin. Eräs opinkappale koskee verkkopelaamista ja dedikoituja servereitä. Dedikoidulla serverillä tarkoitetaan konetta, joka on omistettu verkkopelin…
 • X:ynä

  X Rebirth on kipeä muistutus pelien ennakkotilaamisen vaaroista.