Bubba & Stix – Tikusta asiaa, Takusta ei

Persoonalliset ja hauskat peli-ideat ovat kortilla. Ja jos idea onkin hyvä, on toteutus yleensä tuhnuinen. Coren Bubba & Stix on toimintapuzzle, joka jo heti ensihenkäisystä saakka uhkuu laatua.

Pelin sankari on maailman persoonallisin puupalikka Stix. Sen avulla voi tehdä kaikkea enemmän tai vähemmän hyödyllistä: pökkiä, sekoittaa, sitä voi käyttää portaana ja sitä voi heitellä sinne tänne ja kaiken lisäksi se osaa kutsuttuna tulla takaisin omistajansa luo. Ihmisen paras ystävä onkin keppi.

Suomalaiset pelintekijät voisivat ottaa tästä oppia ja tehdä suomalaiskansallisen version Paavo ja Lauantaimakkarapötkö. Ainakin älymakkaran voisi tujauttaa pahimmankin raivosta puhisevan loppuhirviön kurkusta alas. Johan taantuisi mörö. Ja pötkönjäänteet kurahtaisivat kutsuttuna pötsistä takaisin Paavoparan kouraan ...

Ei ole ensimmäinen kerta kun humanoidi-ihmistarhaaja etsii kokoelmiinsa uusia harvinaisuuksia. Tällä kertaa Bubba, tavanomaista tyhmempi ihmisrodun edustaja, saa kunnian tulla valituksi. Valitettavasti matka katkeaa mystiselle muukalaisplaneetalle, josta Buban on kera keppinsä yritettävä löytää avaruusasemalle ja sieltä takaisin kotikonnuille.

Bubba & Stix alkaa sujuvasti lempeällä totutteluvaiheella. Kepin kera ratkaistavat puzzlet ovat sopivan yksinkertaisia, mutta parhaimmillan kerrassaan hilpeän hauskoja. Ääniefektit ovat mukavan lurahtelevia ja pörähteleviä ja sopivat hyvin peliin. Grafiikka on myös sujuvaa ja tavoittaa piirretyn leffan tunnelman onnistuneesti. Pienet yksityiskohdat kuten perässä hiippailevat puut tuovat oman mainion lisänsä.

Vasta toisessa vaiheessa päästään toden teolla pelaamaan. Vaikeustason roima hyppäys tuntuu aluksi jopa kohtuuttomalta, mutta hetkessä peli tahmaa otteeseensa niin jämäkästi, ettei irti meinaa päästä. Ja kohta kahlataankin jo kolmatta vulkaanista vaihetta. Kaiken kaikkiaan pelissä on vain puolenkymmentä tasoa, joten nopeasti kokenut pelaaja Bubba & Stixin puzzlet valitettavasti selvittää.

Kontrollit ovat luonnollisen tuntuiset, vaikka tikulla voi tehdä mitä uskomattomampia temppuja. Kahden napin ohjaimella pelaaminen sujuu vieläkin paremmin, kepin heittely ja sillä mäjäyttely onnistuvat nimittäin eri napilla.

Mielikuvituksen käyttö ei ole kiellettyä, sen ovat Bubba & Stixin ohjelmoijat oivaltaneet. Ideat ovat tuoreita ja niiden toteutus onnistunutta. Vaihtelua on kunnioitettavan paljon vaikkakin loppua kohti samat ideat väkisinkin toistuvat. Ehkäpä keppi olisi voinut saada pelin edetessä uusia vieläkin villimpiä ominaisuuksia.

Bubba & Stix on kevään positiivisimpiä yllätyksiä ja merkitsee myös Coren paluuta ruotuun keskivertolurittelusta. Sääli, ettei peli ole laajempi ja ehkä pikkuisen pelaajaystävällisempi.

87