Bubble Bobble Old & New (GBA)

Bubble Bobble on Taiton kolikkopeliklassikko vuodelta 86. Nyt nostalgiaa voi yrittää elvyttää Gameboy Advancella, jossa aidon version rinnalle on tehty kuvallisesti ja äänellisesti ehostettu Bubble Bobble.

Peli on saanut maailmalla nihkeän vastaanoton, koska niin hyvässä kuin pahassa se ei ole muuta kuin sama vanha Bubble Bobble uudelle alustalle. Mutta sen C64-versio on edelleen tämän kotitalouden pelatuin peli. Perheen kilpikonnat jopa nimettiin Bubble Bobblelle keksityn lempinimen mukaan.

Ihkaensimmäisessä lohikäärmeitten kuplariehassa Bub ja Bob lähtivät kuvaruutu kerrallaan tainnuttamaan monstereita, jotta siepatut neitokärmekset kokisivat sadannen kentän jälkeen pelastuksen. Nyt Bub ja Bob ovat jostakin kumman syystä Bubblen ja Bobblen, noin ruotsalaisittain, mutta meininki on muutoin ennallaan.

Kentillä möyrivät monsterit napataan puhalletun kuplan sisälle ja pökätään hengiltä, vaikkapa kuplan päälle hyppäämällä. Peli muuttaa tapetut hirviöt herkkupaloiksi ja jakaa satunnaisesti kykyjä, esimerkiksi pidentää kuplien ikää tai nopeuttaa hetkeksi kuplien puhalteluvauhtia tai lohikäärmeen liikkumista.

Kentät mutkistuvat vähitellen ja kaksinkin pelatessa sadan kentän selvittäminen yksillä crediiteillä on huima teko. Nykyinen lökäpöksysukupolvi selviää Gameboylla helpolla, sillä jatkoyrityksiä riittää loputtomiin ja seikkailua voi jatkaa siitä mihin edellisellä kerralla ehdittiin. Tämä on huomattavan pelaaja-ystävällistä, mutta ikävä kyllä latistaa alkuperäistä huikeaa pelihinkua.

Kahden pelaajan ja yhden pelipalikan vaihtoehto on silkkaa sumutusta. Silloin pääsee kuplattelemaan vain kahteentoista ensimmäiseen kenttään, jotka selvittää sujuvasti yksinkin. Todellista tuplatykitystä varten tarvitaan siis kaksi konetta ja kaksi palikkaa. Kassakone kilkattaa taas.

Graafisen päivityksen merkitys on mitätön näin pienellä kuvaruudulla, mutta äänet ovat muhkeat aiempaan tinnitykseen verrattuna. Tosin tunnusmelodia kaikuu korvissa iki-ihanana kökkösaundeistaan huolimatta ja on jopa meikäläisellekin helppo hyräiltävä.

Vaikka mitään uutta ei oikeastaan olekaan mukana, Bubble Bobblen arvoa ei kannata vähätellä. Se on yhä hauskaa hupia ja näin 16 vuoden jälkeen voi vain ihailla, kuinka yksinkertaisesta on saatu aikaiseksi tällainen riemuretki. Ellet ole ikinä kokenut lohikäärmeenä kuplattelun iloja Bubble Bobble Old & New on pelisivistyksellinen pakko-ostos, ja nostalgiaan pystyvillekin pelaaminen maistuu aina vain.

Pisteissä on sitten kestofanin kuplalisää, Metacriticin käyttäjien kiusaksi.

90