Bumerangi - Saitek Action Pad P120

Erilaisia padiohjaimia on kaupat pullollaan, mutta useimmat ovat joko halvasti tehtyjä tekeleitä tai sitten niin monimutkaisia himmeleitä, ettei niitä oikeasti pysty käyttämään. Saitek on lähtenyt yksinkertaiselle linjalle, mutta on mennyt siinä liiankin pitkälle.

Action Pad P120 on ilmiselvästi tehty isoille käsille. Sen suurista sarvista saa kunnon otteen ja napitkin ovat riittävän suuret. Itse ohjain on hyväksi havaittua kuppimallia, joka pysyy hyvin peukalon alla. Viistot liikkeetkin onnistuvat sillä kohtalaisen kivuttomasti. Ohjainkupin päälle saa erillisen minitikun, joka saattaa joillekin sopia, mutta minä en keksinyt sille mitään käyttöä.

Nappeja on yhteensä kuusi, joista neljä on sijoitettu kahteen riviin oikean peukalon alle ja loput kaksi ovat jo standardiksi muodostuneen tavan mukaan liipaisimina ohjaimen alla. Nappien sijoittelu ja ohjaimen muotoilu on onnistunut muuten hyvin, mutta koko ohjain on hieman liian litteä.

Suurempi ongelma tulee siitä, ettei Action Pad P120 käytä ajureita lainkaan, vaan se asennetaan standardiksi nelinappiseksi ja kolmiakseliseksi ohjaimeksi. Kyllä, luitte oikein, nelinappiseksi. Liipaisimet määritellään kolmanneksi akseliksi, mikä tarkoittaa sitä, etteivät useimmat pelit ymmärrä niitä napeiksi lainkaan. Esimerkiksi FIFA 2000:ssa ja NHL 2000:ssa joutuu tyytymään neljään nappiin, mikä on varsinkin edellisessä liian vähän. Teknisesti napit toimivat, tosin ne ovat hieman hötkyt ja vaativat suht voimallista painamista.

Urheilupelejä pelataan harvemmin yksin, mikä on suurin syy sille, miksi olemme jatkuvasti suositelleet helposti toisiinsa ketjutettavia Microsoftin SideWinder-padeja. Action Pad P120 liitetään joystick-porttiin, eikä sitä voi ketjuttaa mitenkään muuten kuin hankkimalla erillisen Y-kaapelin. Silloinkin padeja saa koneeseen vain kaksi. Minusta tuo on aikamoinen puute, tosin puolustukseksi voi sanoa, että näitä padeja saa vähintään kaksi Microsoftin padin hinnalla.

Action Pad P120:aa voisi suositella edulliseksi valinnaksi, jos kaikki kuusi nappia saisi paremmin käyttöön. Typerää sinänsä, että ongelman korjaaminen ei vaatisi kuin ajureiden tekemistä.