Buzz Lightyear of Star Command (PSone) – Avaruuden piirrossankarit

Buzz Lightyear on Disneyn tietokoneanimaatiota nerokkaasti hyödyntäneistä Toy Story -elokuvista tuttu avaruussankari. Niin kuin kaksi elokuvaa ei olisi riittänyt, sankarimme jatkaa seikkailujaan vielä nimeään kantavassa tv-piirretyssä.

Buzz Lightyear on sankarien sankari, jykeväleukainen pahuuden vastustaja, jolta liikenee herrasmiesmäinen sana jopa naispuolisille vihollisilleen. Buzzin ylimpänä tehtävänä ei ole vähempi kuin pelastaa galaksi ilkeän Zurgin ja tämän kätyrien kynsistä. Zurg on sirotellut kannattajiaan ympäri galaksia ja Buzzin tehtäväksi jää jahdata vihollisia planeetalta toiselle ja nitistää ne yksitellen. Loppujen lopuksi Buzzin on tehtävä selvää itse Zurgista planeetta Zetalla.

Laserpyssyt laulavat

Buzz Lightyearin on kahlattava läpi 14 maailmaa ennen kuin hän vihdoin pääsee Zurgin kimppuun. Vastassa on monenmoista pahojaan hautovaa öttiäistä energiavampyyrista isopäiseen neiti Gravatinaan. Buzz vierailee kaikkiaan kahdeksalla planeetalla, muutamalla pariinkin otteeseen. Maisemat vaihtelevat leppoisasta maalaismiljööstä tulta syökseviin tulivuoriin, rehottavaan suohon, urbaaneihin kaupunkinäkymiin, jäämaailmaan ja vedenalaiseen maailmaan.

Tehtävä on jokaisessa kentässä jokseenkin sama. Kyseisen maailman vihollista jahdataan ennaltamäärättyä reittiä pitkin lopulliselle taisteluareenalle asti, jossa käydään bossitaistelu. Matkan varrella Buzz räiskii vastaantulevia robotteja ja muita vihulaisia, keräilee aseita, ammuksia ja apuvälineitä sekä pelastaa pieniä vihreitä miehiä. Käytettävissä on valikoima erilaisia laserpyssyjä, joita voi kerätä matkalta. Erilaiset aseet tehoavat erilaisiin vihollisiin, mutta yleensä sitkeimmätkin kaatuvat muutamalla laukauksella.

Tiukka reitti ei anna juuri poikkeamismahdollisuuksia eikä matkan varrella tutkittavaa olekaan. Reitti on juostava läpi silmittömästi tulittaen, sillä edellä juoksevan bossin perässä on pysyttävä. Kun bossi pääsee areenalle, alkaa lähtölaskenta ja jos sekuntien kuluessa ei pääse perille, aika loppuu ja taso on aloitettava alusta. Bossit eivät sinänsä ole mitenkään hankalia peitottavia. Eriväriset suojakilvet kaatuvat vastaavalla aseella, jonka jälkeen voittaminen on lastenleikkiä.

Luulisi, että tason läpäisemällä pääsisi seuraavaan maailmaan, mutta ei. Buzzin on saatava kokoon riittävä määrä mitaleihin oikeuttavia pisteitä tai seuraavalle tasolle ei ole mitään asiaa. Mitaleita saa krediittien keräilystä ja samat tasot onkin kahlattava läpi useaan kertaan ennen kuin riittävä määrä on koossa. Aivan kuin yksi kerta ei olisi aivan tarpeeksi...

Lyhyt kuin valovuosi

Buzz Lightyear on tuskallisesta samojen kenttien tahkoamisesta huolimatta äkkiä koluttu läpi. Loppupahikset eivät anna riittävää vastusta ja jäljelle jää vain turhauttava pisteiden keruu. Ohjailukaan ei nautintoa tarjoa, vaan Buzz lönkyttelee kankeasti eteenpäin ja juuttuu ärsyttävästi vastaantuleviin esteisiin. Täydelliseltä masentavuudelta Buzzin liikehdinnän pelastaa ainoastaan Buzzin kyky tarrautua kielekkeen reunaan ja heilauttaa itsensä ylös.

Grafiikka ei juuri hetkauta omaperäisyydellään. Taustat ovat mukiinmenevät, mutta Buzz itse on selkeästi piirroshahmo mustine ääriviivoineen. Piirroselokuvamaisuus toistuu välianimaatioissa, jotka ovat sentään oikein hupaisia. Äänet ovat tavanomaisia piukahduksia ja räiskähdyksiä eivätkä aseet jaksa oikein vakuuttaa tulivoimallaan.

Buzz Lightyear on oletettavasti suunnattu nuoremmalle väelle, mutta herää epäilys, riittääkö nuorempien kärsivällisyys kenttien pelaamiseen yhä uudestaan läpi. Pientä vaihtelua tehtäviin, haastavammat loppupahikset ja vähemmän silkkaa räiskintää pelastaisi paljon.

Tällaisena Buzz Lightyear jaksaa kiinnostaa tasan niin kauan kunnes huomaa, ettei pääse seuraavaan maailmaan ennen kuin kolme edellistä on pelattu uudestaan läpi. Surkein keino lisätä pelin ikää, mitä olen ikinä nähnyt.

67