Buzz! Suuri tietovisa (PS2) (nettiarvostelu) – Turha tieto arvoonsa

Tietovisailuohjelmat ovat televisiohistorian ikisuosikkeja. Nyt menestyskaava siirtyy yleistietokilpailu Buzz! Suuren tietovisan myötä PS2:lle.

Suomalaiset rakastavat visailuja, joten Buzz! Suuri tietovisa on paperilla ylittämätön seura- ja bilepeli. Toki yksinpelikin on, mutta oman piste-ennätyksen päihittäminen ei vain ole niin hauskaa kuin kanssaihmisen nöyryyttäminen tietoutensa ylivoimalla.

Buzzin valtti on paketin mukana tulevat neljä Buzz!-erikoisohjainta. Mikäli ne jo kotoa löytyvät, pelkän pelin voi ostaa halvemmalla erikseen. Buzz!-erikoisohjaimessa on punainen, tarpeen tullen välkkyvä, suuri painonappi. Vastausvaihtoehtojen valintaan on neljä värikoodattua nappia. Punaisella napilla nopein varaa itselleen vastausvuoron ja värinapeilla annetaan oikea vastaus.

Erikoisohjain ei tee vilkkumisen lisäksi mitään sellaista, mihin peruspadi ei pystyisi. Silti myönnän, että USB-porttiin liitettävä Buzz!-summeri tuo peliin omanlaistaan visailufiilistä. Buzziin on helppo tarttua sellaisen, joka ei pelaamista harrasta ja jonka mielestä padi on sekava nappihirviö. Oppimiskynnys on todella matalalla, sillä ohjaimen toiminta ja pelin perusidea on itsestäänselvyys jokaiselle.

Kysymyksiä on... paljon

Suuressa tietovisassa on paketin mukaan 5 000 kysymystä, mutta nettisivun mukaan kysymyksiä olisi lähemmäksi 7 000. Niin tai näin, aivan heti toistoa ei ilmene. Yleistieto on laaja aihealue, mutta kysymykset keskittyvät selvästi eniten urheiluun ja elokuviin.

Music Quizin lailla Suuri tietovisa on dubattu kokonaan suomeksi. Välillä se on viedä hermot. Varsinkin neuvojen ja välikommenttien toisto alkaa pänniä nopeasti. Liian tiukkapipoinen ei kuitenkaan kannata olla. Tuhansien kysymysten ja ties kuinka monen välikommentin joukkoon lipsahtaa väkisin myös epäonnistumisia.

Enemmän pannuun ottaa käännöstyön taso. Englantia hallitaan ilmeisen hyvin, mutta suomea taidetaan heikommin. Välillä kysymyksen joutuu kääntämään päässään takaisin englanniksi, jotta idean tajuaa. Esimerkiksi hockey on käännetty jääkiekoksi, vaikka todellisuudessa tarkoitetaan maahockeytä. Kysymyksessä kaikki neljä vastausvaihtoehtoa ovat vääriä, mutta yhdestä väärästä saa täydet pisteet. Elokuvien suomenkielisten nimien joukossa on useampia käännöskukkasia, jotka tekevät pelkästä leffan tunnistamisesta saavutuksen.

Tekstiä suomentaessa olisi kannattanut kääntää myös kysymykset kotoisemmiksi, koska brittiläinen alkuperä näkyy välillä liikaa. Paikallisia b-julkkiksia koskevat juorut eivät ole koskaan Suomeen asti saapuneet ja brittifutiksen yliedustus häiritsee, sillä vuosikymmenten takaiset maalintekijät eivät kuulu meikäläiseen yleissivistykseen.

Buzz on kova kovapäille

Kysymysten taso heittelee kovasti. Välillä tehtävänä on tunnistaa kuvaruudella näkyvä koira koiraksi. Toisinaan koko aiheesta ei ole pienintäkään aavistusta ja jo termit ovat tuntemattomia. Kaikkein typerimmät itsestäänselvyydet olisi voinut karsia pois ja myydä telkkarin kännykkävisailuihin.

Buzz! Suuri tietovisa on parhaimmillaan, kun mukana on kolme tai neljä pelaajaa. Trivial Pursuit -väsymys on Suomessa yleinen kansantauti ja siihen Suuri tietovisa uusine kysymyksineen on mitä parasta lääkettä. Täydellistä pösilöä Buzz! nöyryyttää oikein kunnolla, mutta niin heille käy aina muutenkin. Porukan fiksuin ei välttämättä voita, sillä tuurilla ja nopeudella on pelissä oma osuutensa.

79