www.callofduty.com
Call of Duty saapuu joka vuosi yhtä varmasti kuin joulu. Olisiko kova paketti liikaa pyydetty?
Los Angelesin naapurikylässä Santa Monicassa nautitaan 340 aurinkoisesta päivästä vuodessa. Päivä ei ole kuitenkaan paistanut kylässä majailevan Treyarchin risukasaan, sillä firmalla on kyseenalainen maine huonoimpien Call of Duty -pelien tekijänä. Pyöritteli asiaa miten päin tahansa, Treyarchin tuotokset Call of Duty 2: Big Red One, Call of Duty 3 ja Call of Duty: World at War ovat laimeita esityksiä Infinity Wardin tähtihetkiin (viimeisimpänä Modern Warfare 2) verrattuna.
Treyarch ei halua jäädä maineensa vangiksi, sillä se yrittää tosissaan murtautua muotista ulos kylmään sotaan sijoittuvalla Call of Duty: Black Opsilla. Usko pimeissä operaatioissa piehtaroivaan peliin on niin kova, että tekijät mainostavat sitä Treyarchin tähän asti parhaana pelinä. Onhan sekin jotain.
Vinoilu sikseen, kaikki tähän asti Black Opsista näkemäni on vaikuttanut poikkeuksellisen hyvältä. Kylmä sota näyttäytyy pelissä aika kuumana, mutta suoraa toimintaa loivennetaan sopivasti hiiviskelyhenkisillä osioilla. Hiljainen tappaminen on kova sana, joten terät välähtävät pimeässä tuon tuosta. Veitsityöskentely on hätkähdyttävän brutaalia, eikä ihme, sillä liikkeet ovat peräisin venäläiseltä Spetznatz-erikoisjoukkojen kouluttajalta.
Black Opsin Vietnam-episodissa Treyarch väläyttää veitsien lisäksi myös pientä omaperäisyyden kipinää. Kun nohevat amerikkalaisoperaattorit ovat räiskineet Vietkong-kylän hiljaiseksi, jäljellä on enää yksi epämiellyttävä velvollisuus: Jonkun on puhdistettava kylän alle kaivetut tunneliverkostot ja se joku olet sinä! Tunnelma maan povessa on vähintäänkin klaustrofobinen, eikä taskulampun kylmä valo lievennä yhtään jännitystä. Jos pimeydestä liiveihin uiva sissi ei vedä pasmoja sekaisin, niin sitten ei mikään.
Vietnamille jätetään jäähyväiset kaapatun Hind-taistelukopterin ohjaimissa. Rakettien kylväminen viidakkoon on puhdasta Ilmestyskirja-meininkiä (siis Coppolaa, ei Johannesta). Kopteri ei muuten liitele raiteilla, vaan sitä saa ohjata itse.
Black Opsin moninpeli korvaa aikaisempien Call of Dutyjen levelöinnin matseissa ansaittavalla rahalla. Logiikkaan kuuluu, että varusteita, taitoja ja asuja shoppailemalla pelaajalla on paljon enemmän kontrollia siihen, minkälaista moninpelihahmoa hän haluaa pelata. Kylmäpäisimmät voivat pelata COD-rahoillaan erityisiä uhkapelimatseja, joissa potti jaetaan kolmen parhaan pelaajan kesken.
Oli Treyarchin yksinpeleistä mitä mieltä tahansa, moninpeleissä he ovat aina osuneet maaliin.