Castlevania: Harmony of Dissonance (GBA)

Nintendon ikivanhalla NES-konsolilla alkanut Konamin Castlevania-toimintatasoloikka on löytänyt sopivan kodin Gameboy Advancesta, sillä edellinen Gameboy Advance -osa Circle of the Moon oli masiinan julkaisupelien parhaimmistoa. Harmonyn tarina sijoittuu aikaan ennen Circle of the Moonin tapahtumia, mutta juoni Draculan tappamisineen on edelleen sama.

Castlevanioissa loikkaelementit yhdistyvät roolipelimäiseen taisteluun. Vampyyrinmetsästäjä Juste Belmont saa tappamistaan hirviöstä kokemuspisteitä, jolloin taso nousee ja ominaisuudet kohentuvat. Linnaan on ripoteltu pinkka maagisia esineitä, jotka antavat Belmontille lisää kykyjä. Uusilla kikoilla sankari tavoittaa siihen asti luoksepääsemättömiä loukkoja.

Systeemi ylläpitää mielenkiintoa mukavasti, vaikka kolikon kääntöpuolella kummittelee liuta hukkareissuja, sillä tuoreita kykyjä täytyy kokeilla jokaiseen outoon paikkaan. Automaattikartta poistaa suunnistuksesta pahimman sekoilun.

Nahka natisee

Vastustajat sivalletaan silpuksi ruoskalla. Pienistä spriteistä kasattu joustava ase lötkyy varsin hupaisasti. Heittoaseisiin kuuluvat kaikki Castlevania-vakiot, eli tikarit, kirveet, pyhät vedet ja muut härvelit. Aseita tehostetaan loitsukirjoilla, jolloin Juste sinkoaa aseen sijasta voimakkaan taian, jos kirja on aktivoitu.

Näppärillä efekteillä ryyditetyt hirviöt ovat kookkaita jässiköitä ja puoli ruutua peittäviä sulavasti animoituja otuksia tallustaa vastaan vähän väliä. Värikkään grafiikan kontrastia on lisätty reilusti edelliseen ylisynkkään Castlevaniaan verrattuna, joten toimintaa ei tarvitse enää tihrustaa simmut solmussa. Taustalla rullaavasta rennon letkeästä humpasta mieleen pureutuu etenkin pöhkö kaupparallatus.

Pomomatseja lukuun ottamatta tilanteen voi tallentaa milloin vain, jolloin Justen sijainti määräytyy edellisen tallennushuoneen mukaan, mutta kokemustasot, kartta ja muut saavutukset säilyvät.

Laajassa seikkailussa on vain yksi merkittävä ongelma, sillä koko hoito on nähty sopivasti remiksattuna jo monta kertaa ennenkin. Vaikka Harmony of Dissonance on lupsakan sujuva kokonaisuus, kokeneiden Castlevania-konkarien kannattaa harkita hankintaa pari kertaa. Ummikoille ja ahkerille Gameboy-pelaajille Belmontin toilailut ovat liki pakko-ostos.

85