Castlevania: The Adventure ReBirth (Wii)

Ensin Gradius, sitten Contra, nyt Castlevania. Kaikki kolme Konamin huippuaikojen klassikkosarjaa saa uudet ReBirth-versionsa. Äänet ja grafiikka ovat lähes kuin silloin muinoin, niin hyvässä kuin pahassa.

Tarina perustuu alkuperäisen Gameboyn Castlevania Adventureen, kuten fiksut voivat nimestä päätellä. Tärkeimmät Castlevania-sarjan tapahtumat tiivistettynä: Joku Belmonteista (nyt Christopher) rymyää Draculan linnan läpi kellarista ullakkohuoneistoon, pistää turpaan kauhukuvastokummajaisia ja passittaa torahampaan sadan vuoden unille pelin päätteeksi.

Pelillisesti uus-Vania on kokonaan tuore peli, mutta vanhoilla ehdoilla toteutettuna. Nappeja on tasan kaksi: ruoskalla huitaisu ja hyppy. Painamalla ylöspäin ja lyöntinappia sankari käyttää jotain kakkosaseista, joita voi olla vain yksi kerrallaan käytössä. Vaihtoehtoina ovat kaikki sarjan klassikot kirveistä pyhään veteen ja ajan pysäyttävään kelloon.

Seikkailun kaavakin on kasarimaisen yksinkertainen. Poissa ovat hahmonkehitys, vapaasti tutkittava linna ja uusilla kyvyillä aukeavat alueet, tilalla kuusi kaksiulotteista toimintatasoloikkakenttää täynnä ansoja, hirviöitä ja ihan oikeasti vaarallisia tilanteita. Aivan putki peli ei sentään ole, sillä jokaisessa kentässä on useampi etenemisreitti. Joskus hyvällä reittivalinnalla ohittaa vaikkapa kentän välipomon kokonaan. Kaikkia reittejä ei yhdellä pelikerralla ehdi käydä läpi, sillä kentissä on noin kymmenen minuutin aikaraja.

Nykypelaaja minussa on näreissään yksinkertaisesta pelikaavasta, kun taas kasarijäärä, joka NES:llä aikanaan tahkosi Castlevaniat puhki, iloitsee. Vanhoissa Castlevanioissa oli kysymys taidosta, vaikeiden kohtien harjoittelusta ja lopulta päihittämisestä, joskus yrityksen ja erehdyksen kautta. Ja lukemattomista kuolemista tietty myös, eikä vähiten siksi, että sankari hyppäsi metrin loikan taaksepäin aina osuman saadessaan.

Pullamössösukupolvea varten Castlevanian valikoista voi säätää vaikeustason helpolle ja elämien määrän vaikka kymmeneen. Hahmo ei edes tee kamikazeloikkaansa ennen ensimmäisen läpäisykerran jälkeen avautuvaa Classic-pelimuotoa. Tosin, jos kaipaa helpotusta, Castlevania ei taatusti nappaa. ReBirth on tuote sarjan vanhoille faneille.

78

Lisää aiheesta