Castleween (PS2)

Castleweenin ideassa ei ole mitään vikaa: lapsille sopiva söpö tasohyppely halloween-teemalla. Mikäpäs siinä, mutta lopputulos kaivoi esiin sisäisen Eminemini: "Hey, Wanadoo! Your game makes me wanna boo."

Alicia ja Greg ovat lähdössä perinteiselle halloweenin karkki vai kepponen -keikalle, kun heille käy ikävästi. Lasten sielut varastetaan, joten he joutuvat hankkimaan ne takaisin tasohyppelemällä halloween-maisemissa ja ratkaisemalla kevyitä älypähkinöitä. Kenttiä on noin tusinan verran.

Hahmot poikkeavat hieman toisistaan. Alicien vahvuus on hattu, jota voi käyttää bumerangin tapaisena aseena. Gregillä on käytössään talikko (atrain?), jolla voi pistellä vastustajiin reikiä. Toinen lapsista pelkää kylmää, toinen kuumaa.

Castleweenin pelaaminen käy työstä aikuisellekin. Äkkikuolemat seuraavat toistaan jopa helpoimmilla vaikeustasolla niin kauan, kunnes muistat ulkoa, mistä hirviö ilmaantuu eteen, jolloin on puoli sekuntia aikaa reagoida.

Pelattavuus on yksinkertaisesti käsittämättömän kamalaa tasosuunnittelua myöten. Eteneminen tapahtuu tarkasti etukäteen määriteltyä polkua pitkin, ettei pelaaja nauttisi keksimisen tai löytämisen ilosta. Kamerakulmaa ei tietenkään voi muuttaa.

Graafisesti Castleweenissa on ihan kivaa retro-henkeä, tosin ei pelin kohderyhmä sitä tajua. Veri ei roisku, vaikka vastassa onkin vampyyreitä, piruja ja lepakoita. Castleween näyttää ihan kivalta, kunnes pelaaja tarttuu padiin ja painaa start-näppäintä.

Ihmemaan Liisan Viirukissan viiden pennin kopio opettaa ja opastaa pelaajaa. Huumori on epäonnistunutta, mikä sopii hyvin yleiseen linjaan. Tallennuspaikkoja on aivan liian harvassa jopa tasohyppelyveteraanille, saati sitten lapsille. Mitäpä niistä, tallennuspaikkoja tarvitaan vain sellaisessa pelissä, jota viitsii pelata.

Castleween tunnetaan myös nimellä Halloween, mikä on tuttu kikka elokuvamaailmasta. Useammalla nimellä yritetään häivyttää jäljet sylttytehtaalle ja estää puskaradiota levittämistä huonoa sanaa. Sama sääntö näyttää pätevän myös pelipuolella.

Kauppa on pullollaan sata kertaa parempia tasohyppelyitä, joista useimmat sopivat lapsille. Jos tuhman lapsen pitää valita, haluaako hän lahjaksi risuja vai Castleweenin, on edessä hyvin vaikea päätös.

21