Championship Manager 2 – Maaleja, maaleja, enemmän maaleja

Manageripelit jakautuvat tätä nykyä kahteen perustyyppiin: inhorealistisen monimutkaisiin, joissa nypelletään joka ikisen pikkuasian kanssa kentänlaidan valonheitinten sijoituspaikasta keskushyökkääjän avio-ongelmiin, sekä suoraviivaisempiin, urheilulliseen puoleen keskittyviin. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat esimerkiksi Premier Managerit ja Player Manager 2, jälkimmäiseen taas On The Ball sekä Domarkin uutukainen Championship Manager 2.

Jalkapalloa tehomyllyille

Championship Manager 2 vaatii laitteistolta normaalia manageripeliä enemmän. Minimi on 486SX kahdeksan megan muistilla, mutta sulavaan pelaamiseen vaaditaan käytännössä Pentium _ testikokoonpanolla pelin alkuvalmistelutkin veivät 5_10 minuuttia, ja pelin aikana seuranneet lataustauot hidastivat nekin pelaamista selvästi, vaikka peli oli installoitu kiintolevylle latausta nopeuttavassa muodossa.

Manuaalin mukaan yhdessä pelissä voi olla peräti 92 osanottajaa, eri asia sitten kenellä on niin laaja kaveripiiri ja on kärsivällisyyttä odottaa, että kaikki 91 kaveria käyvät vuorollaan koneen ääressä suorittamassa omat toimensa.

Pelaajissa sen salaisuus

Pelaajan työkaluihin mestaruuden saavuttamiseksi lukeutuvat siirtomarkkinat, joiden avulla joukkueeseen kerätään nippu tähtipelaajia, sekä yksinkertainen taktiikansuunnittelu, jossa valitaan, miten pelaajat sijoitellaan kentälle ja mahdollisesti määrätään heille erityisiä liikeratoja. Tämä on itse asiassa ihan mukava systeemi _ ei liian monimutkainen, mutta antaa sentään jonkinlaisen mahdollisuuden vaikuttaa siihen mitä kentällä tapahtuu.

Peliympäristönä toimii periaatteessa iänikuinen Englannin liiga, mutta jo peruspaketissa on lisänä harvemmin käsitelty ja huomattavasti pienempi Skotlannin liiga. Lisäksi Domark on lupaillut peliin eri maiden datalevykkeitä, tulossa pitäisi olla ainakin Saksan, Ranskan ja Italian liigat, ja tiettävästi Skandinaviakin on suunnitteilla. Kenties lähitulevaisuudessa pääsemme luotsaamaan Hakaa, HJK:ta ja kumppaneita brittijoukkueiden sijaan.

Ottelun toteutus on hieman poikkeuksellinen. Kenttätapahtumia ei ole kuvattu graafisesti lainkaan, vaan pelaaja pysyy ajan tasalla kaiuttimista kuuluvan selostuksen avulla. Selostuksessa ovat mukana tietenkin vain tiukimmat paikat, mutta ne on tehty aidon oloisesti, ja pelaaja miltei kuvittelee kuuntelevansa radiolähetystä. Se kehno puoli tästä tosin on, että joukkueensa kokonaistyöskentelystä ei saa kunnollista kuvaa. Lisäksi otteluiden läpikäyminen kestää hieman liian kauan.

Iloa pienistä asioista

Suurimmaksi osaksi Championship Manager 2 on varsin tavanomainen perusmanageripeli. Itse ottelemista lukuunottamatta sen toteutuksessa ei ole turvauduttu kovin omaperäisiin ratkaisuihin, eikä pelaajalla itse asiassa ole paljon muuta tekemistä kuin muutella hieman joukkueensa kokoonpanoa ja pelata taas seuraava ottelu.

Pelin valikkosysteemiä vaivaa myös hienoinen sekavuus, välillä on hankalaa löytää haluamaansa tietoa suuresta informaatioviidakosta. Joitain asioita on myös laiminlyöty, muun muassa joukkueen käytettävissä olevia rahavaroja ei saa kovin näppärästi näkyville.

Muutamiin tavanomaisiin asioihin on kuitenkin saatu lisää makua. Siirtomarkkinat toimivat varsin realistiseen tapaan, eli pelaajat eivät ole mitä tahansa kauppatavaraa, jota joukkueet siirtelevät paikasta toiseen, vaan heillä on myös sanansa sanottavana. Kun ensin on sovittu toisen joukkueen kanssa siirtohinnasta, harkitsee pelaaja sen jälkeen haluaako vaihtaa joukkuetta vai ei, ja jos hän sinänsä suostuu vaihtoon ovat edessä vielä sopimusneuvottelut, joissa pelaaja voi vaatia itselleen bonuksia tai erioikeuksia. Vasta kun näistä on päästy yksimielisyyteen, voi joukkuetta vaihtaa.

Valmennettavaa joukkuetta valittaessa valinnanvaraa on myös runsaasti, eli joukkueita ei ole sidottu mihinkään tietyyn divisionaan. Alemmissa divisioonissa rahaa on niukemmin, mutta toisaalta johtokuntakin on suopeampi eikä anna kenkää ensimmäisen tappion vuoksi. Valioliigassa taloudellinen puoli on helpompi, mutta näyttöäkin vaaditaan enemmän. Bonuksena pelissä on mahdollisuus edetä aina maajoukkuevalmentajaksi asti, eli Brittein saarten eri joukkueiden valmentajan paikat vapautuvat säännöllisin väliajoin, ja menestyvä manageri voi periaatteessa päästä aina MM-kisoihin saakka.

Peli on kovaa

Syksyn uusista manageripeleistä Championship Manager 2 oli positiivisempi kokemus kuin flopiksi osoittautunut Player Manager 2. Mikään huippuluokan peli sekään ei kuitenkaan ole: menestys on kiven takana, ja muutamista hyvistä parannuksistaan huolimatta peli kärsii pahasti monotonisuudesta. Kyllä CM2:ta kuitenkin ennen pelaa kuin selkäänsä ottaa, joten jos On The Ball on pelikaupan hyllyltä päässyt loppumaan, voi Championship Manager 2 olla harkinnan arvoinen vaihtoehto _ etenkin jos ne luvatut datalevykkeet joskus ilmestyvät.

83