Chivalry: Deadliest Warrior – Sotureista tappavin

PC

Torn Banner Studios

Versio: Myynti

Minimi: Core 2 Duo 2.4 GHz/ 2 Gt RAM, Radeon 3870 tai GeForce 8800 GT, 512Mt  VRAM.

Moninpeli: 2-20

Testattu: Quad Core 2600k (3.5 Ghz), 8 Gt RAM, NVIDIA GeForce GTX560 Ti

aa_CDW 2013-12-01 00-44-34-32

Sotureista tappavin

Kaikkien aikakausien soturit, yhtykää!

Miksi Jumala antaa lasten kärsiä? Onko Higgsin bosoni koko universumin perusta? Jos ninja, spartalainen, samurai, merirosvo, ritari ja viikinki tappelis, kuka voittais?

Tähän kysymykseen haki vastausta kolmen vuoden ajan TV-ohjelma The Deadliest Warrior. Se asetti vastakkain suht yhteensopivia legendaarisia sotureita, ja analysoi asiantuntijoiden sekä tietokoneen avustuksella, voiko ninja vetää spartalaista pataan. Lopputulos esitettiin live-näytöstaisteluna.

Muutaman unohdetun videopelin jälkeen kiinnostavaan konseptiin tarttuu Chivalry.

 

Tästä on ritarillisuus kaukana

Chivalry on viime vuosien parhaita hakkauspelejä. Sen toisiaan silpovat ritarit eivät ehkä ole vimpan päälle simuloituja, mutta pelillisesti paketti toimii hyvin.

”Miekkapelien Counter-Strike” on aika osuva määritelmä Chivalrysta. Karkeasti sen miekkailussa on pisto, hakkaus ja viilto, sekä puolustus. Tärkeintä on oppia miten hiiren liikuttelu lyönnin tai torjunnan jälkeen vaikuttaa lopputulokseen. Ei ihan helppoa, mutta ei myöskään ydinfysiikkaa.

Menevä mättö on maustettu runsaalla punakastikkeella ja somistettu kivoilla irtopäillä sekä jäsenillä. Tempo on semmoinen, että niitä harvoin näkee, paitsi omassa kuolinanimaatiossa.

CDW 2013-12-01 00-32-16-28

Saavuin tänne aikapallollani

Tappavimmassa soturissa ei ole mitään taustatarinaa tai oikeutusta. Eri aikakausien soturit lyödään eri aikakausien kenttiin vaihtelevassa kokoonpanossa, joko täydessä sekamelskassa tai kahden kolmen luokan matsissa. Joka soturilla on pääase ja pari valinnaista kakkosasetta, jotka kummatkin saa ihan itse valita, kun valikoima kasvaa.

Esimerkiksi samurailla on katana ja jousi, Jack Sparrow’n tyylisellä merirosvolla pistooli ja hukari, ninjalla wakizashi ja heittotähdet, spartalaisella kilpi, keihäs ja lyhyt miekka ja ritarilla kahden käden miekka sekä jalkajousi. Joka soturiluokalla on oma erikoisuutensa, viikinki voi yllättää vastustajansa vaikka heittämällä kilpensä tämän naamaan. Koukkuna koko jutussa on se, että tappamisesta palkitaan ja avataan uusia julmia tappotyökaluja.

Voisi kuvitella, että tällaista sotureiden sekasakkia on vaikeampi tasapainottaa kuin poliittisen nuorisojärjestön kirjanpitoa. Mutta jos foorumeilla kansan syvät rivit väittävät jokaista luokkaa niin yli- kuin alivoimaiseksi, eivätköhän ne ole tarpeeksi balanssissa.

Se on kyllä kumma, että kuusi legendaarista soturia saadaan samaan peliin, mutta hiiren lisänappeja ei vieläkään saa bindata.

CDW 2013-12-06 03-25-37-03

Marco! Polo!

Deadliest Warrior on kyllä kiva idea, mutta se on selkeästi vain suppea DLC-lisäke, jos kuutta erilaista soturiluokkaa voi pitää suppeana. Deadliest on toki parhautta, jos Chivalry pelinä napaa ja motivaatioksi riittää, että joka luokalle avaa kaikki aseet.

Minä haluan vähän enemmän. Kuten Chivalryssa, Deadliest Warriorissa pelimuodot ovat team deathmatcheja, free for alleja ja kaksintaistelua. Hulinointi on hauskaa, mutta ei siitä ole pitkän pelisuhteen pohjaksi. Kummana suunnittelukämminä kentät ovat liian laajoja, joten tehokkaan joukkotappelun asemasta soturit hajaantuvat sinne tänne. Vähän kun piilosilla oltaisiin.

Chivalryssa parasta olikin sen tehtäväpohjainen pelimuoto, Team Objective, jossa oli maali, kuten kuninkaan murhaaminen, mutta sen onnistuminen edellytti onnistumista välitavoitteissa. Tutumman rushin tavoin se teki sekavista pelaajarykelmistä tavoitteellisia pelaajarykelmiä.

Warriorin oma,  vähän joukkotappelua kehittyneempi pelimuoto on pidä lippua!, jossa osapuolet yllättäen yrittävät pitää lippua noin minuutin ajan hallussaan. On myös asenna lippu, jossa lippu viedään paikalleen. Ne ovat aikansa hauskaa ja senkin jälkeen satunnaisesti kivaa, ja sitten alkaa taas katse lipsua kohti Mount & Blade: Warbandia.

Kuka sotureista muuten ON kuolettavin? Jury on vielä ulkona, mutta finalistit ovat selvästi viikinki ja ritari.

78