Civiilikarhunpalvelus

Tuomas Honkala on Pelit-lehden uutistoimittaja ja yleisnero. Tarvitaanko kolumnille enempää oikeutusta?

Civilization 4 ei ole täydellinen peli. Vielä.

Civilization-fanien eli sivarien fanituslinnakkeessa Civfanatics.comissa nousi suuri kohu Civilization 4:n kansioihin unohtuneesta käyttämättömästä materiaalista. Todisteet viikinkien, sumerilaisten ja bysantilaisten kansakunnista ja muista pois jätetyistä ominaisuuksista saivat fanaatikot epäilemään, että Firaxis laskelmoi alusta pitäen Civilization 4:n lisälevyn varaan.

Fanaatikot ovat oikeassa. Tämänkertaisessa kolumnissani kumoan herneet pöydälle ja paljastan loputkin salaisuudet pian ilmestyvästä civarilevystä, Civilization 4: Birth of a Nationista.

Suomi nousuun

Olin yhtä yllättynyt kuin sinäkin, että suomalaiset oli raakattu Civilizationista ulos. Pohjoinen sivistyskansa ansaitsee parempaa # ja saakin sitä lisälevyssä.

Suomalaiset ottavat amerikkalaisten paikan pelin nuorimpana kansakuntana. Ikä ei ole este suomalaisten menestykselle, varsinkaan, kun heillä on valittavana kaksi dynaamista johtajaa. Suomen tasavallan kahdeksas presidentti Urho Kekkonen on filosofis-teollinen valtionpää, jolla on automaattisesti hyvät välit venäläisten sivilisaation kanssa. Urkin vaihtoehtona on kahdestoista presidentti Sauli Niinistö (luova ja taloudellinen). Työväen presidentti aktivoi työläiset urakoimaan tuplanopeudella ja lakkauttaa kaikki kirjastot.

Suomalaisten erikoisyksikkö on amfibiohyökkäykseen kykenevä tuulipukuporo (se korvaa merijalkaväen). Suomen mukana peliin saadaan Nokia-ihme, joka paljastaa kumiresurssin ja käynnistää sivilisaation kultakauden. Huomaa, että nokialainenkin kultakausi kestää vain kaksikymmentä vuotta. Suomesta saadaan peliin myös koko joukko suuria taiteilijoita, tiedemiehiä ja insinöörejä. Uskonnollisia johtajia maastamme ei löydy (Paavokin on ruotsalainen).

Kansakuntien aateli

Civilization 4:n johtajavalikoimaa voi moittia syystäkin puutteelliseksi. Onneksi johtajien rivejä vahvistetaan lisälevyssä tuntuvasti.

Amerikkalaisten sivilisaatio on ymmärrettävästi ollut vaikeuksissa, kun johtajiksi on ollut tarjolla vain pääkaupungin mukaan nimetty George Washington (taloudellis-järjestelmällinen) ja joku Roosenlev (taloudellis-teollinen). Lisärissä voi huokaista helpotuksesta, kun remmiin astuu Yhdysvaltojen historian suurimpiin presidentteihin kuuluva George W. Bush (aggressiivis-uskonnollinen). Erikoiskykynään hän näkee viholliskaupunkeihin piilotetut ydinaseet.

Amerikkalaisten merkittäväksi vastapeluriksi ilmaantuu vietnamilaisten sivilisaatio ja heidän johtajansa Ho-Tsi Minh (järjestelmällis-filosofinen). Vietnamilaisten erikoisyksikkö on jalkaväen korvaava Charlie, jolle myönnetään Woodsman I- ja II-ylennykset ilmaiseksi.

Yhdistyneet kansakunnat muuttuvat nelos-Civin lisärissä pelattavaksi sivilisaatioksi. YK:ta johtaa filosofis-taloudellinen Antikristus ja sen kansallisena erikoisyksikkönä on musta helikopteri. Saksalaiset saavat vastaavasti uuden ekspansiivis-aggressiivinen johtajan, jonka nimeä en nyt muista. Baijerilaisen Illuminatin ihmeellä voi peukaloida YK:n päätöslauselmia.

Japanilaisten sivilisaatio ei saa uusia johtajia, sen sijaan heille lisätään kolme kansallista ihmettä. Sony PlayStation, Sony PlayStation 2 ja Sony PlayStation 3 tekevät yksi, kaksi ja kolme kansalaista tyytyväiseksi per kaupunki. Amerikkalainen vastine Pleikkareille on Electronic Arts, josta saa viisi videopeliresurssia kaupankäyntiä varten.

Uskon asia

Civilization 4:n uskonnot ovat kieltämättä hyvä idea, mutta valitettavasti niillä ei ole käytännön eroja pelissä. Tämä seikka korjataan lisälevyssä. Kertoisin tarkemmin, mikä uskonto saa kultabonuksen ja minkä uskonnon mailta löytyy todennäköisimmin öljyä, mutta silloin joutuisin vaikeuksiin.

Sen voin kertoa, että uskontoihin lisätään ateistit ja näkymättömästi leviävät vapaamuurarit. Vapaamuurariksi kääntyneen johtajan tunnistaa salaisesta kädenpuristuksesta, ateistin mustista vaatteista. Vapaamuurarien pyhättö on kulttuuripiiriä kasvattava Suurloosi, ateistien pyhätöksi kelpaa ainoastaan internet. Ateismin erikoisuutena on, ettei se tekee kansalaisia tyytyväisiksi, päinvastoin.

Kaikkien uskontojen mielenkiintoa lisätään profeettojakin kovemmilla uskonnollisilla yksiköillä. Taivaallinen sotaväki on klassisen ajan kovin melee-yksikkö. Loppupeleissä taivaallisen sotaväen voi päivittää ilmatorjuntajoukoiksi (SAM Infantry).

Uskonnollisista uniikkiyksiköistä Jeesus pystyy kävelemään rannikkoruutujen ja järvien yli (ei kuitenkaan avomerelle) ja parantamaan haavoittuneet yksiköt täyteen terveyteen yhdessä vuorossa. Jos Jeesus ilmestyy samaan peliin toisen kerran, kampanja päättyy uskonnolliseen voittoon.

Humanisaatio

Näiden tietojen perusteella Civilization 4: Birth of a Nation on täyttä rautaa. Täysi setti toisen maailmansodan aikaisia panssariyksiköitä, teollisesti viipaloidun leivän maailmanihme ja Civics-ruutua täydentävät monikulttuurisuus, feminismi ja veganismi hiovat kokonaisuuden lähelle täydellistä. Jakaako Pelti-lehti pelihistorian ensimmäiset sata pistettä?

Sid Meier, teit sen taas!

Lisää aiheesta

  • Laakson pohjalla

    www.animal-crossing.com/cityfolk

    Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

    Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
  • Tiedostavan nuoren korneri [2]

    OIKEUTUS: Tuomas Honkala kelaa juttuja niinku tosi syvällisesti.

    Pelikonsolisi on valmistettu Kiinassa, tajuatko mitä se tarkoittaa?

    Nykyaikaisen videopelin tuotanto on monimutkainen prosessi, johon tarvitaan vähimmilläänkin kymmenien ammatti-ihmisten työpanosta. Suurimmissa…
  • 100 pistettä

    Tuomas Honkala arvostelee pelkästään yli 90 pisteen pelejä.

    * * * * *

    Sadan pisteen tyrannian on loputtava!

    Kriitikoiden vähemmistö, valistuneiden blogikirjoittajien enemmistö ja koko joukko tyytymättömiä kauppiaita ja valmistajia on kyllästynyt sadan pisteen tyranniaan. Eikä ihme,…