Clash of Clans (iPad) – Suomi-ilmiö Cash of Clans

Meika haluis klaaniin jonnelin noob klaaniin ees ei tarrtte olla kovin hyväkään ees se klaani.

William Wallace kohotti miekkansa Skotlannin nummilla vapauden puolesta ja yhdisti kinastelevat klaanit. Suomessa näkökulma skottimytologiaan on hieman erilainen, huuto ”Freedom!” saa jatkokseen ”to play!” Se, jolla on luottokortillaan isoin limiitti, dominoi taistelukenttiä.

Supercellin superhitti Clash of Clans on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen peli. Omaa tukikohtaa rakennetaan kuin Farmvillen maatilaa ja tietokone hoitaa suurimman osan tappeluista. Ruutua tökkivän klaanipäällikön tehtäväksi jää päättää, mistä kohdasta kenttää mortit syöksyvät taisteluun, sitten jännitetään, murtuuko vihollisen puolustus.

Käytettävät yksikkötyypit saa päättää itse. Kun penetraatiopiste on selvillä, pommimiehet murtavat muurit, jätit tuhoavat puolustuslaitteet, jousimiehet antavat epäreilua tulta ja perustason mosurit pirstovat loput. Pelin edetessä yksikkökatras karttuu ja pelattavat kentät muuttuvat monimutkaisemmiksi.

Sodassa kannattaa muistaa, että liha on kertakäyttöistä. Isometrinen rymistely kannattaa hoitaa mahdollisimman pienellä porukalla, sillä kentällä käytetyt ukot siirtyvät joko taivaalliselle pelikentälle tai reserviin, kun vihollisleiristä on jäljellä enää savuavat rauniot.

Maailmalla mainetta ja miljoonamäärin pääomaa niittävä klaanitöksyttely on AppStoressa ilmainen, mutta ilman rahaa ei käytännössä tule toimeen. Peli on noussut maailmanlaajuisissa tilastoissa Applen Top Grossing -listan paalupaikalle jo neljässäkymmenessä maassa. Lista pitää kirjaa siitä, kuinka paljon pelin sisäiset ostokset tuottavat rahaa. Vaikka Supercell ei ole paljastanut tarkkoja euromääriä, arviot rahaliikenteestä liikkuvat miljoonissa.

Rahalla saa

Clash of Clansin koukku perustuu vauhtiin, sillä pelimaailmasta löytyvillä resursseilla pärjää vain silloin, jos mihinkään ei ole kiire. Rahaa vastaan lunastettavilla smaragdeilla homma nopeutuu eksponentiaalisesti. Timantteja voi halutessaan vaihtaa myös pelin perushyödykkeisiin, eliksiiriin ja kultaan, joten jalokivet muodostavat koko pelin selkärangan.

Systeemi on suorastaan nerokas. Kärsivällisyys ei kuulu hyveisiini, joten onnistuin pumppaamaan pelin lahjoittaman ilmaisen timanttisatsin tukikohtaani jo ensimmäisen illan aikana. Rahan loputtua pelin tempo tippui välittömästi etanakastiin. Manapumppuni ja kultakaivokseni tuottivat enää roposia verrattuna smaragdibondien pyörittämään klaanitalouteen.

Onnistuin vastustelemaan houkutusta sijoittaa rahojani lumevaluuttaan noin vartin verran, sitten oli pakko raottaa kukkaronnyörejä. Timanteilla rakennukset saa valmiiksi heti eikä hetken päästä ja rahalla voi ostaa myös kokonaisia joukko-osastoja, jos kuolo on korjannut edellisen porukan.

Timanteilla ostettava aikabuusti on kovaa valuuttaa, sillä kiireisessä kasuaalimaailmassa ei ole aikaa odotteluun. Kun rakennusten päivitykset kestävät parhaimmillaan vuorokauden, muutaman timantin käyttäminen siihen, että homma hoituu sekunnissa, vaikuttaa nopeasti varsin hyvältä diililtä. Melko nopeasti sormi hamuilee kauppapaikkapainiketta, jotta viimeisetkin rakennukset saa päivitettyä ja armeija on kuosissa seuraavaa taistelua varten. Kirottua!

Rahalla voi ostaa myös koskemattomuuden. Kahden ensimmäisen pelivuorokauden aikana tukikohta on suojassa hyökkäyksiltä, mutta sitten portit aukeavat valloittajille. Kilven saa uusittua rahalla, mutta samalla tie klaanimatseissa nousee pystyyn. Hyökkäämättömyyssopimus toimii kahteen suuntaan.

Mein Kampf

Visan, Amexin ja Masterin pyhän kolmiyhteyden lisäksi juveleita voi yrittää haalia kassaan myös klaaniturnauksissa. Klaaniin pääsee vasta sitten, kun saa korjattua oman tukikohtansa päärakennuksen. Tämä päättää myös tutoriaalin.

Taistelu verkkoareenoilla on tasan samanlaista kuin tietokonetta vastaan. Pelaajan kontolle jää valita yksikkötyyppi ja penetraatiopiste, tämän jälkeen homma jätetään herran haltuun. Omaan tukikohtaan saapuvat kutsumattomat vieraat pidetään poissa rakentamalla puolustuslaitteita. Jousimiehet, tykit, heittimet ja ansat pitävät vastustajan kiireisenä.

Voitokkaasta taistelusta irtoaa pokaalipisteitä, jotka ynnätään klaanin kokonaissaldoon. Pokaalipistekuningas luonnollisesti dominoi myös pistetilastoja. Turnauksissa kello tikittää, ja kun pilliin vihelletään, isoimman pokaalipistepotin kerännyt klaani palkitaan smaragdeilla.

Raha tulee rahan luokse peleissäkin, sillä pistelistoja hallitsevien klaanipäälliköiden armeijat ovat hieman eri luokkaa kuin vaikkapa meikäläisen potkukelkkapataljoona. Pelottaa kuvitella, kuinka paljon parhaimmat pelaajat ovat käyttäneet oikeaa rahaa sotakoneistoonsa.

Oma apinalaumani jäi kauas voittokähinöistä. Omakin osaamiseni joutui puntariin, sillä ihmiskäsin rakennettujen tukikohtien vyöryttäminen on huomattavasti hankalampaa kuin yksinpelin simppelit örkintorjuntamissiot. Kaksinkertaiset muurit ja strategisesti sijoitetut puolustuslaitteet huolehtivat siitä, että armeijani vietti suurimman osan taisteluista vihollisen tukikohdan pihamaalla suolet sylissään.

Pelissä on ainakin teoriassa mahdollista pärjätä ilman lumevaluuttaa, mutta se kysyy pitkiä hermoja, istumalihaksia ja kiireetöntä elämää. Alati kiihtyvässä oravanpyörässä päivänsä viettäville pelaajille timantit tarjoavat oivan tavan välttää pelaamista, sillä kaiken tarvittavan voi ostaa välittömästi. Tässä valossa peli on kuin nykyisen kulutusyhteiskunnan biteiksi tullut ruumiillistuma, oman aikansa kuva.

Minä myin sieluni smaragditaloudelle käytännössä välittömästi, kun pelin tahti hidastui. Tunnen itseni likaiseksi.

 

Juho Kuorikoski

Clans1: Taistelussa valitaan käytettävät yksiköt ja kohta, mistä vastustajan puolustus murretaan. Tietokone hoitaa loput.

Clans2: Yksikkötehdas on tuottanut uusia jättejä seuraavaa taistelua varten. Joukot ovat kertakäyttöisiä. Jos koko armeijansa hassaa taistelukentällä, myös eloon jäävät mosurit unohtuvat rintamalle.

Clans3: Jätit ovat tehokkaita tykistöä ja muuta puolustuskalustoa vastaan ja kestävät reilusti kuritusta.

Clans4: Kuorikosken klaani valmistautuu taisteluun. Leiritulien äärellä näkyy melkoinen kuhina. Joukkoja voi lahjoittaa oman klaanin jäsenille ja tiukassa paikassa tulitukea voi pyytää myös muilta.

Clans5: Rakentamisen lisäksi tukikohdan töllejä voi myös päivittää. Jos hermot eivät kestä viiden tunnin odotusta, homman saa heti pakettiin raottamalla timanttilompakkoa.

80