Colin McRae Rally – Lontoon McRae

Vaikka autopelejä tulee ruuhkittain, eivät rallin ystävät ole saaneet kakusta samaa annosta kuin esimerkiksi formulistit. Mutta nyt lautaselta löytyykin maistuva siivu, Colin McRae Rally.

Codemastersista, entisestä halpapelifirmasta on tullut nopeasti yksi ajopelien varteenotettavimmista osaajista. Yksityiskohtiin paneutuminen, hyvän pelattavuuden korostaminen ja ennen kaikkea oivan ajotuntuman luominen ovat onnistuneet englantilaisfirmalta paremmin kuin lukuisilta kilpailijoilta.

Colin McRae muistuttaa monessa muutaman vuoden takaista Network Q RAC Rallya ja sen jälkeläistä, surullisen kuuluisaa Tommi Mäkisen nimeä kantanutta viritelmää. (Viime mainittua ei saa sekoittaa PlayStationille äskettäin ilmestyneeseen Tommi Mäkistelyyn, joka oli luonteeltaan puhdaspiirteinen, suoraviivainen arcadekaahaus.) Autoa täytyy korjata pikakokeiden välillä, renkaat pitää valita sopiviksi ja autoja voi myös virittää. Kokonaisuus on kuitenkin kaikin puolin esikuvaa kukkeampi.

Pelivaihtoehdot ovat selkeät mestaruussarja, yksittäinen ralli ja aika-ajot. Ralliperinteen mukaisesti pelaaja on radalla yksin ja seuraa tilanteen kehittymistä väliaikapisteiden mukaan päivittyvän ja kuvaruudun vasemmassa reunassa olevan taulukon avulla. Tunnelma äityy häkellyttävän tiiviiksi vaikkei kanssakisaajia näykään kuvaruudulla. Poikkeuksena jaetun ruudun kaksinpelissä kaverin kaara näkyy ruudulla aaveautona. Kaksinpelin arcade-vaihtoehdossa kaverin autoa pääse lisäksi pökkimään. Äärirealismia kaipaava voi pelata kaksinkamppailutkin vuoroperiaatteella.

Mestaruussarja vie pelaajan Uudesta-Seelannista Monte Carlon ja Kreikan kautta Indonesiaan, Corsicaan ja lopulta Englantiin. Vaikeustaso kasvaa kuin huomaamatta ja loppumatkasta keskittymiskyky todella punnitaan. Suomeen asti ei valitettavasti päästä, mutta Ruotsin talviset näkymät muistuttavat Suomea enemmän kuin monen muun rallipelin suomalaisvisiot: kuka muistaa vielä Screamer Rallyn hehkeät tuulimyllyt? Bonuksena peli herkuttelee super special -radoilla, jotka ovat kuin luotuja kaksinpeliä varten. Pikakokeita ajetaan ympäri vuorokauden ja erityisen haasteellisia ovat tietenkin öiset episodit. Lunta, jäätä, mutaa, verta, hikeä ja kyyneleitä on myös tarjolla.

Selvät säädöt

Säätömahdollisuudet ovat rajatut, mutta selkeät. Jousitusta, jarrujen tasapainoa ja ohjauksen herkkyyttä voi säätää, samoin vaihteiston välitystä. Säädöt tehdään muutaman pykälän herkkyydellä. Välitykset voi esimerkiksi virittää viiteen eri asentoon, joista toinen ääripää takaa ärhäkkään kiihtyvyyden, toinen huikean huippunopeuden. Renkaat on valittava seuraavalle erikoiskoeparille sopiviksi. Osa tiestä voi olla lumen peitossa, osa kuivaa tai märkää asfalttia. Järkevä, oikeaan osuva rengasvalinta on siis tärkeä.

Niin renkaanvaihtoon kuin muuhunkin säätelyyn kuluu pelin aikaa. Ohjaus säätyy esimerkiksi 12 minuutissa, välityksien virittelyyn hurahtaa 20 minuuttia. Myös kolhujen tai pikemminkin vikojen korjaamiseen menee myös aikaa. Moottoriremontti vie vaikkapa puoli tuntia ja rikkoutuneen vaihteiston kanssa näpertelyyn saattaa kulua tunnin tovi. Mitä kurjemmassa kunnossa kohde on, sitä pitempään konepelti on ammollaan. Kaikkea tarpeellista ei välttämättä edes ehdi tehdä ennen seuraavan erikoiskokeen alkua, jolloin pelaajan on valittava välttämättömimmät säätö- ja korjaustoimet, ja jätettävä loput odottamaan seuraavaa varikkoseisokkia.

PlayStation-kaahauksen Gran Turismon malliin pelaaja pääsee Colin McRaen johdolla rallikouluun. Valitettavasti osiosta ei ole liiemmin haastetta ja se jää nopeaksi suupalaksi ennen tosi koitoksia.

Do, re, mi, so, la, ti, do

Nuotinlukijan kommentointi on parasta mitä konsaan rallipelissä on kuultu, ja se tulee myös tarpeeseen, etenkin kuskin näkövinkkelistä pelatessa ja öisillä osuuksilla. Kaikkiaan kurvan kaarroksia on kahdeksaa eri sorttia ja lisäksi kartanlukija varoittaa muutoinkin edessä olevista vaaroista. Parhaimmillaan vuorosanat menevät vaikkapa näin: caution, 5 right, don't cut, logs. Käytännössä sanaryväs tarkoittaa, että pelaajan pitää varoa oikealle kääntyvää tiukkaa kurvia, jota ei kannata ottaa liioitellun tiukasti sisäkaarteessa jököttävän tukkipinon takia. Nuotinlukijan äänensävy on asiaankuuluvan asiallinen ja vakuuttava.

Grafiikka on vaihtelevaa, näyttävää ja Voodoo-kortilla sopivan sujuvaa. Pieni, mutta huomionarvoinen yksityiskohta on kolhujen näkyminen sekä mudan ja loskan kertyminen auton pintahipiään sadesäällä. Kuskin näkövinkkelistä maailmanmenoa tarkastellessa moisella ei toki ole merkitystä.

Äänet ovat myös sopivan mureat. Viidestä eri kuvakulmasta ohjaamonsisäinen tuo rallattelun käsinkosketeltavaksi, mutta laiskempi voi tiirailla näkymiä kauempaa auton takaa. Ajotuntuma on Screamer Rallylle sukua, mutta hienostuneempi ja vähemmän lennokas. Sivumyötäinen mutkien suoristelu tuntuu todella hyvältä, ratilla ohjastettuna peli toimii kuin sikanauta ja muut hyötyeläimet siinä sivussa.

Codemasters on hionut kontrollit kohdalleen. Pelasipa sitten näppäimillä, digitaalipädillä, analogisella tikulla tai ratilla, nauttia voi täysin siemauksin. Upea saavutus, mikä kertoo samalla hyvästä viimeistelystä. Pelintekijäpoppoon passittaminen rallikouluun oli ilmeisen hyvä idea, samoin kaikkien kilpailevien kaahauspelien ajotuntuman tarkka arviointi.

Liitokset natisevat

Natinaankin löytyy aihetta. Pelin PC-käännös vaikuttaa väkisinkin ponnettomalta. Grafiikka on Voodoo-kortin kautta suodatettuna piirun verran valjua, ja nopeissa kurveissa sivuttaisvieritys hetkittäin notkahtelee. Pieni epäily PC-koodin löysyydestä jää vaivaamaan, Pleikkari-versio ilmiselvästi kun käytti koneen viimeisetkin tehonnokareet hyväkseen.

Erityisen harmillista on valikkojen ja ratojen hitaahko latautuminen, mikä on käsittämätöntä: miten ihmeessä kiintolevyllä ja 32 megan keskusmuistilla varustettu PC voi hävitä moisessa pelkällä tuplanopeus-CD:llä varustetulle, 2 megan muistilla siunatulle konsolille? Muhkeammalla kiintolevyasennuksella valikot latautuvat nopsemmin, mutta kiintolevypuraisukin on melkoinen.

Colin McRae Rally on PC:lläkin hirmuisen hyvä rallipeli. Kaikki Pleikkari-version instant-klassikoksi kohottaneet ominaisuudet ovat mukana, ja ajotuntuma ja -tunnelma on taivaallinen. Kun PC potee tällä hetkellä huomattavasti pahempaa ajopelipulaa kuin PlayStation, tekee sekin Colin McRae Rallyn himottavammaksi hankinnaksi.

92