Colin McRae Rally (PSone) – Sataa oikeaan

"Voiko ralli enää ihanammin alkaa" soi mielessä heti alkutahdeilla. Jo ensietapista on selvää, että Colin McRae Rally on laatutuote. TOCA Touring Car Championshipillä vakuuttanut Codemasters jatkaa erinomaisten autopelien sarjaa. On suorastaan ihmeellistä mutta samalla myös hienoa, että vuodet halpapelejä ja kasibitti-nintendohittejä suoltanut brittifirma on yhtäkkiä se kaikein kuumin autopelifirma.

Rallattavaa on kaikkiaan kahdeksassa maassa, yhteensä 52 erikoiskoetta, ja valittavana on 12 laser-mallinnettua ihkaoikeaa ralliautoa, mitä laser-mallintaminen sitten tarkoittaakaan. Kuvakulmia on kaikkiaan viisi, mukana myös useasta nykyajan kaahauspelistä puuttuva ohjaamonsisäinen kuvakulma, kuskin heiluvine käsineen. Rennompaa ajokokemusta halajava seuraa auton menoa takaa yläviistosta, simulaation tuntua kaipaava panee tietysti kypärän päähän ja tarraa kiinni rattiin.

Mutapainin ystävät

Radat ovat näyttäviä ja näkymät vaihtuvat luonnollisesti maittain. Radan pinta voi olla niin mutainen, kivinen kuin myös siloisen asfalttinen. Lumisia, vetisiä ja tietysti myös pimeässä taivallettavia osuuksia on mukana. Vaihtelua on riittävästi ja saman maankin rataosuudet ovat monipuoliset. Suomeen asti ei valitettavasti päästä, lähimmät kurvailut käydään Ruotsin maaperällä. Toisaalta Ruotsin näkymät muistuttavat enemmän Suomea kuin monen muun rallipelin Suomen kuvajaiset.

Pelivaihtoehdot ovat rallipeliin sopivat mestaruusmittelö, yksittäinen ralli ja aika-ajot. Mestaruustaistossa kuuden parhaan joukkoon sijoittuminen vie seuraavaan maahan tai seuraavalle mantereelle. Jaetun ruudun kaksinpeli onnistuu myös. Kanssakisaajia ei radalla nähdä lukuunottamatta kaksinpelin arcade-vaihtoehtoa, ja tuolloinkin vastassa on vain ja ainoastaan kaverin kärry. Tämä rallirealismiin pyrkiminen saattaa olla jollekulle pettymys. Toisaalta kuvaruudulla näkyvät suht taajaan päivittyvät vertailuajat tuovat kisaan oman jännityksensä. Lipsahduksen jälkeistä väliaikapistettä odottaa kerrassaan ohjain väristen.

Rallikouluun mars!

Oikeaoppiset kontrollit ovat hyvän ajopelin elinehto. Colin McRae Rallyssa siihen on keskitytty tosissaan. Ensinnäkin pelintekijät testasivat kaikki markkinoilla olevat rallipelit Network Q Rallysta V-Rallyn kautta Screamer 2:een ja Screamer Rallyyn ja tutustuivat lisäksi tärkeimpiin Playstation-kaahauksiin kuten Ridge Raceriin ja tietysti Gran Turismoon. Näistä erityisesti Screamer Rallyn näpsäkät kontrollit tekivät tiimiin vaikutuksen. Kaiken kukkuraksi suurin osa Colin McRae Rallyn tekijöistä passitettiin rallikouluun käskyttämään ihkaoikeaa ralliautoa. Hauskaa kuulemma ainakin oli.

Vaivannäkö (ja huvinpito) on kannattanut: ajotuntuma on hyvä, rallipeliin sopiva ja erittäin hienostunut. Nastalaudassa kaahailu ei vie voittoon, vaan jarruakin on muistettava hetkittäin painaa. Kurvit voi vetää nätisti sivumyötäisessä kunhan ottaa asianmukaiset ennakot kartanlukijan nuottien mukaan. Upeaa. Ratilla pelatessa Colin McRae Rally on suorastaan hekumallien elämys.

Gran Turismoa mukaillen pelissä on rallikouluosuus, jossa itse Colin McRae pisteyttää pelaajan osaamisen. Gran Turismo-kokemuksella hyvät pinnat napsahtavat ruutuun ehkä liian helposti, mutta toki kyseinen osuus tuo kontrollit nopeasti tutuiksi. Silti kovin kauaa koulutuksen parissa ei viihdy.

Säätömahdollisuudet ovat riisutut, mutta riittävät. Säätöjä ei tehdä piiruntarkkuudella, vaan valittavana on muutama esiviritelty vaihtoehto. Esimerkiksi erilaisia välityksiä (gear ratio) on tarjolla viisi. Toinen ääripää takaa hyvän kiihtyvyyden ja sopii mutkaisille radoille, toinen ääripää nopean vauhdin ja sopii suoremmille radoille. Oikean rengastyypin valinta on luonnollisesti tärkeää. Jäätikölle on turha mennä slickseillä eivätkä nastarenkaat takaa joustavaa matkantekoa asfaltilla. Matkan varrella saatuja kolhuja kannattaa myös korjata. Sekä korjauksiin että säätöihin kuluu kuhunkin tietty määrä aikaa. Jos korjattavaa ja säädettävää on todella paljon, erikoiskokeiden välinen varikkopilttuiluun varattu aika ei välttämättä riitä kaikkeen. Tuolloin osa säädöistä ja korjauksista on yksinkertaisesti jätettävä tekemättä.

Hehkeän vihreää

Vaikka Colin McRae Rally liukuukin toteutukseltaan hetkittäin pelottavan lähelle itsensä liian vakavasti ottavaa simulaatiota, lukuisat hilpeät ja/tai hyödylliset lisukkeet ja bonukset muistuttavat siitä mistä pelaamisessa on loppujen lopuksi kyse - hauskanpidosta. Hehkeän vihreä venyvä ja vanuva bonuskärry tuo mieleen Gran Turismon tekijöiden Motor Toon Grand Prixit! Hyvä, voittoisa kuski palkitaan lisäksi uusilla autoilla ja radoilla. Into kaahata vielä se yksi kisa nousee näin nautittavan korkeaksi.

Vvielä yksi pieni mutta tärkeä yksityiskohta. Kerrankin Dual Shock -ohjain jyrisee ja tärisee niinkuin sen on tarkoitus: ilman liioittelua, mutta tismalleen oikeissa kohdissa ja oikealla voimalla. Ja väristin sinällään sopii rallipeliin kuin kuoppa tiehen.

90