Comanche - Maximum Overkill – Ennennäkemätöntä!

Novalogicin Comanchea on odotettu pitkään ennalta julkaistun ja erittäin näyttävän demonsa takia. Demon perusteella oli odotettavissa kaikkien aikojen näyttävin lentopeli PC:lle. Comanche lunastaakin demoversion lupaukset grafiikan puolella täysin, tehtäväpuolella jää kuitenkin toivomisen varaa.

Comanche on Yhdysvaltain uusin, vielä suunnittelupöydällä oleva taistelu/tiedusteluhelikopteri. Kahden pilotin ohjaama maata nuoleva Comanche on tarkoitettu pitkälle ulottuviin iskuihin vihollisen selustaan. Huippumodernin tekniikkansa ja stealth-suunnittelunsa ansiosta sillä onkin kaikki avut tällaisiin tehtäviin.

Comanchen varustus on mittava: 20 mm kanuuna sekä 62 rakettia ja 14 Hellfire- tai Stinger-ohjusta. Simulaation Comanchessa on mukavasti aitoa isommat tavaratilat, joten ohjukset ja raketit eivät lopu helpolla kesken. Arsenaalia täydentävät erikseen tilattavat tykistökeskitykset. Tykkitulen pyytämisen jälkeen ei maalialueelle parane mennä lentelemään, sillä 155 millin kranaatti on ainoa taistelukentällä oleva ammus, joka tipauttaa Comanchen kertaosumasta.

Suoraviivaista ammuskelua loistavalla grafiikalla

Comanche on suoraviivainen lento/ammuskelupeli, joka muistuttaa ehkä lähiten Wing Commanderia ilman juonta. Kaikki tarkkojen Falcon 3.00 -tyylisten simulaatioiden asettamat esikuvat on sysätty häpeilemättä nurkkaan, esimerkiksi Comanche kestää useankin törmäyksen vuorenseinämään ilman kummempia vaurioita. Tiukan realismin sijasta Comanche tarjoaa mahtavia lentoelämyksiä, taistelun tuntua ja hyviä ääniä.

Maximum Overkill on ollut pelin suunnittelijoiden periaatteena taisteluosassakin ja manuskan mainostama taistelutunnelma on hyvin mukana. Tyypillisessä taistelutilanteessa ilmassa on koko ajan julmetusti ohjusta ja muuta murkulaa, Comanche kiitää siipimiehen saattelemana 20 metriä maanpinnan yläpuolella jyrkkäreunaisessa kanjonissa kylväen Hellfirejä ja raketteja vihollisen tankkikolonnaan. Tietokone varoittaa toimintahäiriöistä kylmän rauhallisella naisenäänellä, siipimies ja apulentäjä karjuvat varoituksiaan, tykistön tulenjohtaja varoittaa alkavasta tykistökeskityksestä ja joka puolella räjähtelee iloisesti. Comanchen tilaama tykistökeskitys räjäyttää kerralla kolme T-80-tankkia ja metallisateen paineaalto tärisyttää vakaan Comanchenkin lentoa.

Tehtävät ontuvat

Comanche sisältää joukon harjoitustehtäviä, sekä varsinaiset Maximum Overkill -taistelutehtävät, lisälevykkeitäkin on luvassa. Tehtävät eivät ole kovinkaan älykkäästi suunniteltuja, sillä ne ovat melko samankaltaisia ja niitä erottaa toisistaan lähinnä loppupään tehtävissä oleva suurempi vihollisten lukumäärä. Kaikki tehtävät tapahtuvat osapuilleen samoissa maastoissa, joten maaston piirteet oppiikin muutaman kymmenen tehtävän jälkeen helposti ulkoa.

Tehtäväkuvaukset tuntuvat aika älyttömiltä, välillä ollaan Perussa ja välillä Pakistanissa, mutta maaston piirteet pysyvät silti samanlaisina. Jotkut tehtävistä ovat yötehtäviä, jolloin maasto värjäytyy asianmukaisesti hailakan vihreäksi. Vastaavasti jotkut tehtävät suoritetaan punertavassa autiomaassa ja sitä rataa.

Vaikka esimerkiksi Falcon 3.00:sta ja SWOTL:ista tuttu strategiapelimoodi ei välttämättä sopisi Comanchen ideaan, olisi tehtävät voinut helposti kytkeä toisiinsa Wing Commanderin tapaisella juonella. Nyt Comanche kärsii hiukan tehtävien irrallisuudesta ja päämäärän puuttumisesta. Hiukan paremmalla juonella varustettuna Comanche olisi ollut varma 98:n pisteen peli.

Heko vasemmalla, ennakko 50...

Kaikki tehtävät koostuvat erilaisesta tuhoamisesta. Maassa olevat SA-8 Gecko -ohjusasemat ovat pelin idean mukaisesti oivaa tykinruokaa. Geckot eivät osu kuin aivan harvoin, samoin ne ovat omituisen hitaita ollakseen kaksi kertaa ääntä nopeammin lentäviä ohjuksia. Muuta tykinruokaa ovat T-80-tankkirykelmät ja öljysäiliöt, jotka eivät nekään kummoisempaa vastusta tarjoa. Viis realismista: Comanchella on kerrassaan mukava lennellä ohjusasemien yläpuolella ja tiputella joululahjoja iivanoille.

Vihollisen vastaveto Comanchelle on Ka-50 Werewolf, joka on jonkin verran edellisiä hankalampi parvissa esiintyessään. Kaksipotkuriset Ihmissudet on helppo napsia pois jos vain Stingereitä piisaa, sillä Comanche tuntuu olevan hämmästyttävän kestävä kapistus. Sen lisäksi että runko ja roottori kestää kaikkea mahdollista kolhintaa, tuntuu myös ohjusten vaikutus Comancheen olevan aika minimissään _ yleensä Comanche tipahtaa vasta reilun kymmenen täysosuman jälkeen.

Hyvää grafiikkaa ilman turhaa realismia

Hyvä grafiikka on koko pelin näyttävin piirre. Näkymät helikopterin ohjaamosta ovat mahtavan tarkkoja ja standardi sivulle-sivulle-taakse kurkkausnäppäinten lisäksi kojelaudassa näkyy maastokartta. Maastokartta on erittäin tarkka zoomattava ilmakuva Comanchen ympärillä olevasta maastosta varjoineen ja väreineen. Karttaa voi käyttää suoraan hyväksi lentelyssä: "Ahaa, nyt pitkin tätä laaksoa, loiva mutka vasempaan, nopeasti laakson päästä aukenevan järven yli _ pikainen nousu kukkulan tasalle, Hellfiret matkaan ja takaisin".

Comanche on suoraviivainen ja epärealistinen ammuskelupeli, mutta älyttömän hyvä sellainen. Jo manuskin alkusivuilla todetaan, että Comanchen suunnittelussa ei ole haluttu tehdä tarkkaa nippelisimulaatiota, vaan on haluttu luoda maailma, jossa Comanchella lentävä pelaaja pystyy hahmottamaan sekä ympäristön ja tilanteen mahdollisimman hyvin. Tässä on onnistuttu loistavasti, mikään muu peli ei tähän mennessä ole pystynyt luomaan näin todentuntuista ja aidolta näyttävää maastoa.

Kovat konevaatimukset

Huonot uutiset menevät taas tällä kertaa sinne konehuoneen puolelle. Comanche vaatii 4 megaa muistia ja mieluiten 486:n toimiakseen. 386 on Comanchen minimivaatimus, ja peliä on turha tunkea 386SX:ään. Pelin vetovoima perustuu näyttävään ja tarkkaan maastografiikkaan.

Comanchen jälkeen kaikki on toisin

Ollaan lentopelien nippelisimu/ammuskelupeli-tasapainotuksesta sitten mitä mieltä hyvänsä, on silti selvää, että Comanche on eräs virstanpylväs lentosimujen sektorilla juuri hyvän grafiikkansa ansiosta. Comanche on puoleensavetävä peli, vaikka vetovoima ei olekaan paras mahdollinen juuri puuttuvan juonen takia. Joka tapauksessa Comanche on ehdottomasti ostamisen arvoinen peli nopean 386:n tai 486:n omistaville lentomiehille.

91