Command Adventures Starship – Megalomaniaa

Sitten Star Control 2:n ei kunnon kevyttä avaruusrymistelypeliä ole nähtykään, ja tätä aukkoa yrittää täyttää Command Adventures Starship. Starshipin taustajuoni lupaa tuntemattoman tutkimista vanhaan kunnon Trek-tyyliin. Toiveet kuitenkin lopahtavat alkuunsa, sillä pelin päämääränä onkin taas valloittaa koko läheinen avaruus.

Pelaaja valitsee oman rotunsa kahdestatoista eri vaihtoehdosta, joilla kaikilla on omat vahvat puolensa, joskaan mitään vaikutusta itse peliin näillä ominaisuuksilla ei tunnu olevan. Ensimmäiseksi joudutaan ostoksille hankkimaan alus varusteineen ynnä tarpeeksi miehistöä. Jos vahingossa erehtyy ostamaan liian kalliita varusteita, ei mokomista saa vaihdossa kuin muutaman taalan. Tämä on erityisen ärsyttävää alussa, sillä ilman tarpeellista rahamäärää joutuu pelin ja valinnat aloittamaan uudelleen.

Ei vankeja

Pelin vihdoin siirryttyä aluksen komentosillalle voi pelaaja tehdä valintansa kolmesta eri konsolista. Yleisesti peli kulkeekin niin, että aluksi siirrytään tähtikartalle ja navigoidaan halutulle planeetalle. Seuraavaksi kutsutaan esiin avaruustaistelun areenana toimiva taktinen näyttö, jossa alus ohjataan planeetan ylle mahdollisimman nopeasti vihollisia peläten. Lopuksi valitaan hyökkäystiimi aseineen ja lähetetään tämä planeetan pinnalle, jonka jälkeen planeetalla tapetaan kaikki viholliset ja varmistetaan alue omaksi.

Hyvin nopeasti peli kääntyy pelkäksi planeettojen pinnalla temmeltämiseksi, sillä avaruustaistelut on mahdollista välttää lähes kokonaan. Oltiinpa maalla tahi tyhjiössä, kaikki vastaantulijat ovat aina vihamielisiä ja minkäänlaista diplomaattista optiota ei ole. Peli tuntuukin luottavan vahvimman filosofiaan. Edes pieni neuvottelu silloin tällöin olisi tuonut peliin lisää puhtia.

Starshipin avaruustaistelu on suoraan Star Control 2:sta revitty, eli alukset on kuvattu ylhäältä videopelityylisesti. Omaa alusta ohjaillaan hiirellä ja aseistusta kontrolloidaan ruudun alalaidasta. Kokonaisuutena taistelu on nopeatempoista sekoilua, joka ei toimi esikuvansa tavoin. Syynä tähän ovat tylsät alukset ja asevaihtoehdot. Taidepuoli on katseltavaa, mutta mittasuhteet ovat heittäneet häränpyllyä.

Itse planeettojen valtaus tuntuu aluksi toivottoman hankalalta, mutta helpottuu sentään hieman oman porukan voimien kasvaessa. Tiimissä ei tosin voi olla kuin kymmenen jäsentä, mikä tuntuu turhauttavalta. Päämääränä on rakentaa suojageneraattorit kartan joka nurkkaan ja tappaa kaikki vihulaiset. Ainoat hyödylliset tiimijäsenet ovatkin muutama insinööri ja tukullinen turvamiehiä, minkäänlaista hyötyä ei ole esimerkiksi mukaan tulevasta lääkintähenkilökunnasta.

Normaalissa planeetan valtauksessa joukkojen mieshukka on yleensä vähintään 50 prosentin luokkaa, mistä johtuen kaikki pelaajan valtaamat rahat kuluvatkin uusien apureiden palkkaamiseen ja näiden aseistamiseen. Joukoilla ei myöskään ole pienintäkään tekoälyä, vaan ne juuttuvat jokaiseen pikkukiveenkin ja tuhlaavat ammusvarastonsa maalin ja itsensä välissä olevaan seinään. Vaikka planeettoja riittää (noin 50 kpl), alkavat taistelut pian toistaa itseään ja tulevat unettavan turhanpäiväisiksi.

Suorasuuntauksella

Graafiselta puoleltaan maataistelu on melko vaatimaton. Ylhäältä kuvatussa ruudussa pelaaja ohjaa yksitellen joukkojensa toimintoja. Vaikka maastoja on muutama erilainen, ovat ne kaikki silti melko samanlaisia. Etenkin talojen sisätilat ovat tylyn harmahtavia. Joskus hahmot hukkuvat ärsyttävästi taustaan eikä niitä löydä kuin kartan avulla paikallistamalla.

Auraalisesti taistelu on sentään siedettävä, sillä hahmot raportoivat mukavilla sampleilla ja tuuli ujeltaa tyylikkäästi avonaisessa maastossa. Musiikki on yleensä turhanpäiväistä rimputusta. Musapuolella kuuluva kappale on lähes sama kuin Star Control 2:sen taistelumusiikki, ja efektit jäävät muutamaan tylsään sampleen ja kohtuullisen jykeviin aseääniin.

Vaikka Starship on varmasti alkanut kunnianhimoisena ideana, kyllästyy siihen alta viikossa. Maataistelun toistaessa itseään ja avaruudessa koheltamisen ollessa turhaa jää peli turhauttavan lyhytvaikutteiseksi. Tämäntyyppistä avaruuspeliä haluavalle Star Control 2 on edelleen se oikea kohde.

70