Crash Bandicoot: Mind Over Mutant (Xbox 360)

Pussimäyrän erottaa mäyräkoirasta helposti. Mäyriksessä pulloja on tusina kun pussimäyrässä niitä on vain kuusi. Lisäksi pussimäyrä on oranssi ja se tottelee nimeä Crash Bandicoot.

Täällä Aarne Tanninen ja Wumpa-saari. Katala arkkiatri Neo Cortex on muuttanut saaren asukkaat zombahtaviksi mutanteiksi. Onneksi paikallinen sankarimme Rysäys onnistui välttämään mutanttisäteen ja aikoo pistää niin sanotusti haisemaan. Nyt alkoi jo rytistä, lopetankin raporttini täältä tähän.

Mind Over Mutant jatkaa siitä mihin edellinen osa Crash of the Titans jäi. Tasoloikkasaarella elelevä Oranssi pussimäyrä pomppii, mätkii ja sekoilee kuin valli vitussi. Kontrollit ovat hioutuneet vuosien aikana virallisen tasoloikkastandardin mukaisiksi, joten Crashin käskyttäminen sujuu ilman turhaa nappulahäslinkiä.

Perusiskujen lisäksi opitaan muutama kätevä taito, joista tärkein on kolme kertaa isomman mutantin rökittäminen. Kun mutsku on pökerryksissä, Crash voi halutessaan loikata monsterin selkään ja ottaa ohjat. Vapaasti kompattava Wumpa-tasoloikkaparatiisi edellyttää mutanttien erikoiskykyjen käyttöä. Esimerkiksi virtaava vesi jäätyy jäärotan aivastuksella tai vinhasti pyörivä siipiratas hidastuu synkeilijän bullet time -voimalla.

Esikuvansa mukaan Crash on kova poika kaivamaan, tosin tunneleiden teko onnistuu vain ennalta merkityissä kohdissa. Myös Crashin pussille on keksitty uutta käyttöä. Sinne voi sulloa lempparimutantin, jonka saa kaivettua tiukan paikan tullen esiin. Kulloinkin käytössä olevaa monsua voi boostata keräämällä maassa pötköttäviä timantteja.

Hassu pusseli

Matkailu saarella on vapaata, kunhan mukana on sopiva hirviö. Vapaan ympäristön varjopuolena on samojen polkujen tallaaminen. Sloggini meinasivat ratketa, kun pääsin hektisen uurastuksen jälkeen määränpäähäni ja sain käskyn palata samoja jälkiä takaisin. Harmittavasti teleportteri esitellään vasta seikkailun loppumetreillä. Perhana, beam me up, Scotty!

Onneksi pahiksia ei tarvitse pistää nippuun yksin, sillä kaveri voi liittyä mukaan koska tahansa käskyttämään pusselin sisarta Cocoa. Siskon ja veljen yhteistyö toimii loistavasti, sillä kentät on suunniteltu kahta sankaria varten. Ikävästi kamera seuraa vain toista, joten kaverusten on syytä pysytellä läjässä. Ärräpäitä lentää aina, kun toinen hahmo toikkaroi kuvaruudun ulkopuolella tai tärkeä vihje jää näkymättömiin.

Naperot pysyvät hyvin perillä juonenkäänteistä, sillä hahmot puhuvat selvää suomea. Yllättäen jutut ovat hauskoja ötököiden nimiä myöten. Esimerkiksi säkkipilliä soittava lonkeroheppu on nimeltään Inhamustis ja kuulaksi käpertyvä mutaatio tottelee nimeä Sarvikieppo. Huumorista huolimatta hymy vaihtuu ajoittain kiroiluun, sillä tehtävänannot ja kartta ovat vähän sinne päin.

Mind Over Mutant on teknisesti sutjakka perusvarma tasoloikka, joka luottaa vanhoihin hyviksi havaittuihin elementteihin. Sen vahvuuksia ovat suomenkielinen ääninäyttely, hulvattomat välianimaatiot ja sujuva ohjastus. Crashin suurin synti on samojen maisemien ramppaaminen ja uusien ideoiden totaalinen puuttuminen. Narinasta huolimatta Rysäyksen uusin loikinta on mainio korvike hiekoitetulle pulkkamäelle.

75