Crash Bash (PSone) – Kaunis ja hauska hedelmäsalaatti

Jokaisella konsolilla on yksi hahmo, joka on noussut laitteen symboliksi. Segalla on Sonic, Nintendolla Mario, Gameboylla Pokemon, Xboxillakin jo Raven ja PlayStationilla Crash Bandicoot.

Maailmankaikkeuden tasapaino selvitetään lopullisesti kamppailussa, jonka osapuolet Aku Aku ja Uka Uka käyvät taistoon hyvän ja pahan kätyrit puolellaan. Koska pahalla on aluksi hienoinen yliote, lainaavat pahiksen muutaman taistelijansa ystävällisesti hyvän puolelle. Rivit ovat nyt tasan ja taistelu on valmis alkamaan.

Kolme ensimmäistä Crash Bandicootia olivat tasoloikkia, mutta sama idea kävi nopeasti vanhaksi. Seuraava Crashin tähdittämä peli, Crash Team Racing oli komea ja hauska kaahailu, joka kopioitiin suoraan Mario Kartista. Crash Bashissa ei kaahailla mikroautoilla tai hypitä pitkin ja poikin. Crash on muuttunut tasopompusta minipelikokoelmaksi, mutta peleissä on säilynyt kaikki aikaisemmista osista tutut elementit: pomppiminen, pyöriminen ja nitrolaatikoiden potkiminen.

Kunnes kuolema meidät kärventää

Crash Bashissa on kolme pelimoodia. Adventure-moodissa käydään läpi koko seikkailu taso toisensa jälkeen. Pelejä voidaan pelata kaikki kaikkia vastaan -periaatteella tai vaikkapa kaksi vastaan kaksi. Tavoitteena on voittaa ennalta annettu määrä pokaaleja, jotta matka seuraavaan minipeliin jatkuu. Adventure-moodissa kohdataan lisäksi kaikkiaan neljä pahista, joiden kellistämisen jälkeen seikkailu jatkuu seuraavalle tasolle. Battle-moodissa taistellaan yksin tai kavereita vastaan ja Tournamentissa kilpaillaan kaikki tasot kerralla läpi.

Hahmoja on valittavana yhteensä kahdeksan, neljä hyvää ja neljä pahaa. Crashin lisäksi valittavana on suosikkihahmot CoCo, Tiny, Dr Cortex, Dingodlie, N. Brio ja Koala Kong. Peleissä on aina taistelemassa neljä hahmoa, riippumatta siitä, kuinka monta pelaajaa istuu ohjain kädessään.

Oranssinpuhuva kehäkettu

Minipelit ovat täynnä retrohenkisyyttä sisältävää toimintaa. Yksi areenoista on Pong-tyyppinen pallottelu, jossa neliön muotoisen pelikentän kaikilla sivustoilla on pelaaja. Tavoitteena on saada pallo tai pallot vastustajien selän taakse ja pitää oma pääty puhtaana. Vaikeimmilla tasoilla olo on kuin multiball-flipperissä, palloja pusketaan kentälle puolen tusinaa ja peliareenaa kallistelee kaiken lisäksi puolelta toiselle.

Hyvän ja pahan taistelua käydään muun muassa jäälautalla, josta vastustajia työnnetään ulos kuin vapaapainissa ikään. Kaiken lisäksi hahmot ratsastavat jäälautalla määkivillä jääkarhun poikasilla, joten vipinää ja outoutta riittää.

Minipelit vaihtelevat muutenkin yksinkertaisista ideoista toiseen. Välillä pompitaan hyppykepillä alueella ruudusta toiseen tavoitteena mahdollisimman monen ruudun valloitus ennen vastustajia. Minipelistä riippumatta areenoille on ripoteltu erilaisia power-uppeja, joista saa lisää voimaa, terveyttä, nopeutta tai vaikka ohjuksen.

Crash Bash on on yksinkertaistettuna pussillinen rankkaa toimintaa seitsemän peliareenan ja 28 tason nipussa. Maukkain osuus Crash Bash hedelmäsalaatissa on kuitenkin valinnanvapaus. Jotkut minipeleistä viehättävät enemmän kuin muut, ja Crash Bashissa voit valita haluamasi pelin kerta toisensa jälkeen.

Grafiikka on aikaisemmista Crash Bandicooteista tuttua, eli näyttää hyvältä. Hahmot ovat tarpeeksi suuria ja erottuvat selkeästi toisistaan. Tosin kun neljä hahmoa pomppii eriväristen neliöiden päällä nuolten ja kenkäparien koristaessa kenttää, saattaa tilanteen hahmottaminen vaikeutua hetkeksi. Äänet ovat tavallista pelimusaa, joka ei häiritse, mutta ihmetyttäisi poissaolollaan.

Crash Bash lienee viimeinen PSOnelle ilmestyvä Crash-peli, ja ehkä hyvä niin. Crash Bandicoot on pomppinut, kaahaillut, potkinut ja vähän räiskinytkin. Hyvästä on lupa nauttia, muttei lehmäkään lypsä tyhjästä. Koska markkinoilla on pelejä, joiden minipelimäärä on kolminkertainen Crash Bashiin nähden, on syytä miettiä mitä kokoelmaltaan hakee.

Crash Bashin sisältö on yksinkertainen, mutta mukaansatempaava. Se on varma ostos moninpeliksi ja hauskuuttaa muutaman illan yksinäistäkin. Yksinkertainen ja helppo ymmärtää, mutta silti nautittava paketti koko perheelle.

81