Crash Tag Team Racing (PS2) (nettiarvostelu) – Crash-tuplatarjous

Epävirallisen pleikkarimaskotti Crashin toilailun nimi johtaa harhaan. Crash ja kumppanit ajavat toki kilpaa, mutta tasoloikkaosuudet ovat vähintään yhtä näkyvässä roolissa.

Von Clutchin kilpa-ajohuvipuistolla on ongelma, sillä puiston energialähteenä toimivat voimakristallit ovat kadonneet. Arvotavaran jäljittäminen jää Crashin hommaksi. Huvipuisto rakentuu useista teema-alueista, kuten dinosaurus- ja avaruusmaasta. Jokaisen pomppupuiston kätköissä sijaitsee kolmen kilparadan ja autotaistelu- tai temppuareenan sisäänkäynti. Kisojen voitto palkitaan energiakivillä, joita käytetään masiinoiden aktivoimiseen.

Crash liikkuu puistoissa juoksemalla ja loikkimalla. Pahinta putkimaisuutta taltutetaan aukeilla alueilla ja lyhyillä sivupoluilla. Korkealta putoaminen ei satu, mutta vesi tietää kuolemaa. Onneksi elämien laskemisesta on luovuttu.

Maastossa törmäilevä Crash kerää kolikoita, jotka törsätään ylimääräisiin energiakiviin ja sekalaisiin bonuksiin. Etenemistä hidastavat kentän teemasta riippumatta ninjapingviinit, jotka talttuvat helposti päälle hyppäämällä.

Kilparadat ovat komean näköisiä, mutta kaaharin kannalta puuduttavan tylsiä ja helppoja baanoja. Vaivattoman talla pohjaan ja käännetään mutkassa -ajettavuuden takia kahdeksan kaaran kisat ratkotaan aseilla. Useimpia vastustajien ampumia kuteja ei voi väistää, joten maalin lähestyessä täytyy vain toivoa, ettei kukaan ammu omaa kaaraa radalta. Kahden kaaran yhdistyminen kesken kisan tietää muille ikävyyksiä, sillä silloin toinen kuski veivaa rattia ja toinen ampuu vapaasti kääntyvällä tykillä.

Moninpeli hoidetaan sulavasti pyörivänä jaetun ruudun kaksinpelinä. Linkkipiuhalla voi rakentaa PS2-verkon, mutta perinteinen multitap-tuki olisi ollut parempi ratkaisu. Crash Tag Team Racing ei ole lähiverkon järkkäämiseen uppoavan vaivan arvoinen ja naperoilla tuskin on edes tarvittavaa laitteistoa. PSP-tukea en saanut toimimaan.

Löperö vaikeustaso on lapsia varten suunniteltu ja suhautin Crashin puolihuolimattomasti parissa illassa läpi. Mikään ei tuntunut miltään, kun voitot ja loikkatavoitteet solahtivat plakkariin ilman ainuttakaan hikipisaraa.

Crash Tag Team Racing on teknisesti sujuva, mutta ideaköyhä kokonaisuus. Huvipuiston elämykset on koettu jo monta kertaa ja kertaluokkaa viihdyttävämpinä muualla. Aloittelevaa pelaajaa seikka ei toki häiritse, sillä Tag Team Racingissa saa ajo- ja loikkapelin yhteispaketissa.

* * * * *

Samaa halvalla

Crash Nitro Kart (Xbox ja PS2)

Crash Nitro Kart -kaahaus (Pelit 12/03, 78 pistettä) on säädetty vaikeustasonsa puolesta lapsille, mutta peli vaikeutuu koko ajan, mikä lisää haastetta ja mielenkiintoa. Varsinainen kisa-ajaminen on samanlaista aseilla ryyditettyä huristelua kuin Crash Team Racingissa, mutta lapsiperheisiin uppoaa varsinkin kimppapelin areena-ajot, joissa sisarukset voivat jahdata ja törmäillä toisiinsa ilman tylsää radan kiertämistä.

Spyro: A Hero's Tail (PS2, Xbox ja GameCube)

Tasoloikka Spyro: A Hero's Tailissa (Pelit 11/04, 72 pistettä) liikkuminen on vapaampaa kuin Crashissä ja laajoissa kentissä saa seikkailla tutkimassa paikkoja, mikä on useimmista lapsista hauskaa. Oikea etenemissuunta paljastetaan kerättävillä jalokivillä, joten reitin löytäminen ei ole useimmiten ongelma. Lohikäärme Spyro loikkii ja taistelee eläinhahmoisia vihollisia vastaan puskemalla ja hönkimällä tuli-, jää-, sähkö- ja vesisuihkuja. Moninpeliä ei ole.

72