Creepers – Creepshow

Juuri kun kaikki jo kuumeisina odottavat Lemmings II:sta, tulla tyllertävät Toukat puzzlepelifanaatikon uniin. Ja kuinka ollakaan pelin julkaisee Psygnosis, tuo Lemmingsin, ihastuttavan ja vihastuttavan klassikkopelin julkaissut pelitalo. Outoa.

Puzzlepelit voi oikeastaan parin viime vuoden perusteella jakaa kolmeen ryhmään: Lemmings-klooneihin, Tetris-klooneihin ja muihin. Lemmings-klooneja on purjehtinut silmieni ohi reilut puolenkymmentä puhumattakaan käsittämättömän monesta Tetris-muunnelmasta. Lähinnä tämä kertoo jotakin alkuperäpelin idean vahvuudesta ja kantavuudesta: harva klooni on pystynyt edes vähänkään horjuttamaan esikuvansa asemaa.

Creepers on (perhosen)toukanpelastuspeli eli perusidea kuulostaa vahvasti sopulimaiselta. Tyypillisessä yksinkertaisessa kentässä kohdasta A vapautuvat toukat täytyy ohjata kohtaan B, jossa sijaitsee kypsymissammio ja josta perhoset kentän läpäisyn kunniaksi pyrähtävät lentoon. Sekaan soppaan on otettu lisäksi vaikutteita Psygnosiksen tylsähköstä Tomaattipelistä. Lisäksi kenttiin on ujutettu mitä ihmeellisempiä yllätyksiä, esimerkiksi yksi kentistä täytyy ratkaista hiljaa "hiipien", toisessa taas sataa pommeja toukkaparkojen niskaan jne.

Toukkien ohjailu tapahtuu manipuloimalla maisemaa, toisin sanoen sillanrakentajatoukkaa ei ole, vaan toukan eteen lätkäistään hiiren avulla silta. Samalla tavalla voidaan matkanteon helpottamiseksi asettaa ruudulle sekä pystysuoria että vinossa olevia palikoita. Tomaattipelistä ovat lainassa tuulettimet ja trampoliinit. Lisäksi käytettävissä on magneetteja (toukatko rautaisia?!) sekä pommeja. Hilpein lisä on tennismaila, jolla paikalleen hyytyneen toukan saa hurjaan ilmalentoon. Hyvällä onnella saattaa toukka lopsahtaa suoraan kypsymiskuppiin. Osassa puzzleista ruudussa olevat esineet ovat tärkeä osa ratkaisua.

Pelinä Creepers on huomattavasti Lemmingsiä rennompi. Ainakin 50 ensimmäisen kentän perusteella useat puzzleista voi ratkaista ainakin jonkin verran eri tavoin, mikä tuo peliin lievän vapauden tunteen. Kertaalleen kenttään pläjäytetyn sillan tai tuulettimen voi poimia takaisin tai siirtää eri paikkaan. Pommit ovat luonnollisesti kertakäyttöisiä.

Aikarajaa ei ole, mutta jokainen siirto tai muu toimenpide kuluttaa energiaa, jota on tarjolla (yleensä) riittävästi. Toukat ovat sitkeähenkisiä, mutta pohjattomaan kuiluun putoaminen, veteen, tuleen tai kassaran alle joutuminen tietää tuhoa.

Vaikkei peli saakaan aikaan samanlaista syvää ja pohjatonta liimautumista kuvaruudun eteen kuten pikku sopulit aikoinaan, on Creepers ehdottomasti paras puzzlepeli pitkään aikaan. Ja mikäpä onkaan sopivampaa lämmittelyä ja ajanvietettä ennen Lemmings II:sta kuin toukkien ohjailu kypsytyskammion suojiin. Hyvä klooni.

88