Curious George (PS2) (nettiarvostelu) – Ketterä kuin pieni apina

Lastenkirjailija H.A. Rey julkaisi ensimmäisen Curious George -kirjansa 1940-luvun alussa. Sittemmin kirjoja on myyty yli 30 miljoonaa 17 kielellä. Peliuutuus liittyy uuteen Curious George -animaatioelokuvaan. Hahmo ja elokuva tunnetaan Suomessa nimellä Utelias Vili.

Peli seuraa elokuvan tapahtumia, mutta toisesta näkökulmasta. Elokuvan päähenkilö on Keltahattuinen mies, tässä pelissä Ted, mutta pelissä Vili itse. Keltahattuinen mies saapuu Afrikkaan etsimään arvokasta apinapatsasta. Utelias ja leikkisä apinanpoikanen Vili kiinnostuu miehestä, seuraa häntä valtamerilaivaan ja päätyy suurkaupunkiin Yhdysvaltoihin.

Curious George on perinteinen tasohyppely, jota rytmitetään minipeleillä ja kevyillä puzzle-ongelmilla. Vaikeustaso on meidän ekaluokkalaiselle melko sopiva, vaikka perijätär ei mikään pelivelho olekaan. Isä tosin joutui pelaamaan tanssipelikohtaukset, koska PS2:n padin napeista ovat merkinnät kuluneet pois.

Curious George näyttää vaatimattomalta. Teknisesti se melkein voisi olla PSOne-julkaisu. Kamera on jäykkä ja aiheuttaa turhautumista. Perinteisenä animaationa toteutetusta piirrosfilmistä lainatut pätkät erottuvat joukosta edukseen. Ei siksi, että Curious George olisi teknisesti upea elokuva, sillä se ei sitä ole, vaan siksi, että peligrafiikka liikkuu kökön rajamailla. Vili itse on tosin ihan ok.

Välillä tuntuu siltä, että lastenpelejä tehdään ajatuksella: "Kyllä niille vähän vaatimattomampikin tekele riittää." Yksinkertaisuus on lastenpelissä vain eduksi, mutta saman toisto ja lyhyys eivät ole. Hypylle, tuplahypylle ja liaaneissa ja köysissä heilumiselle kaipaisi välillä vaihtelua. Tosin on hyvä muistaa, että tekemistä löytyy myös pääpelin ulkopuolelta. Ei tosin niin paljon, että rahalle saisi tarpeeksi vastinetta.

Halvalla tehty animaatioelokuva luottaa hyvään sydämeen ja sympaattiseen fiilikseen. Nämä ovat myös pelin valtit. Vili on sangen rakastettava veijari. Olisin Curious Georgelle paljon ilkeämpi, ellei kohta 7-vuotias rakkautemme hedelmä olisi todennut ääneen ja kysymättäni pelin olevan oikein miellyttävä kokemus.

64