Cytron – Viisi vuotta myöhässä

Psygnosiksen ohjelmatarjonta on läpi yhtiön historian ailahdellut laidasta laitaan. Siitä huolimatta on mainoksia näkynyt vähintään kaksi vuotta ennen pelien ilmestymistä, olivatpa pelit kuinka huonoja tahansa. Mutta viime aikoina on Psygnosiksen ote lipsunut: emme muista nähneemme yhtään mainosta Cytronista.

Peli on saanut nimensä kokeellisesta turvallisuusrobotista, jolle annetaan tilaisuus osoittaa kykynsä, kun maanalaisten kaivosten robotit sekoavat ja alkavat teurastaa tiedemiehiä. Jippona tässä linnunsilmistä kuvatussa joka suuntaan vierivässä räiskintäpelissä on se, että robotteja onkin itse asiassa kaksi. Cyt ja Ron seikkailevat sokkeloisissa kaivoksissa pääasiassa yhteen liitettyinä, mutta erillisinä ne pystyvät kulkemaan kapeilla käytävillä, joihin Cytron ei mahdu. Kummallakin pikkurobolla on omat aseensa, mutta yhdistelmä pystyy käyttämään mitä aseita tahansa. No jopas oli omaperäistä.

Toinen "erikoisuus" on kyky lukittautua tietokonepäätteisiin, joiden avulla voidaan vaihtaa aseistusta, täydentää robottien energiaa varapattereista sekä tutkia kaivosten eri tasoja. Jälkimmäiseen kuuluu muun muassa valojen sammuttaminen, jotta tiedemiesten pelastaminen välttyisi ylimääräisiltä robottisilmiltä.

Jos Cytron olisi julkaistu viitisen vuotta sitten, olisi se saattanut löytää oman ostajakuntansa. Nykyään se herättää lähinnä sääliä: yksinkertainen pikku peli eksynyt vuoteen -93. Graafisesti Cytron on vanhahtava, mutta riittävä, joskaan kaivoksilla ei vallitse klaustrofobista tunnelmaa, jonka soisi olevan. Pelattavuus on sinänsä kohdallaan, mutta räiskintäpeliltä vaaditaan enemmän mitä Cytron tarjoaa. Voi Psygnosista. Nähtävästi mikä tahansa peli läpäisee heidän laadunvalvontansa.

52