Dance Central 3 (Xbox 360) – Kreisibailut

Saanko luvan vai tanssitaanko ensin?

Jos Kinectille pitää nimetä yksi oikea peli, todennäköisesti kahdeksan suuta kymmenestä huutaa Dance Centraaaal!  Ne muutamat kerettiläiset vauhkoavat jostain urheilupelistä tai siitä Rebel Assaultin heilutteluversiosta.

Kolmas tanssikeskus ei keksi diskopalloa uudelleen, vaan tarjoaa tutun pelikokemuksen entistä siistitymmässä paketissa. Uutta on biisilista ja kerrassaan käsittämätön tarinapeli. Vapaan maailman beissin droppauksia uhkaa hullu tiedemies, ainoa konsti diskon pelastamiseksi on matkata menneisyyteen opiskelemaan legendaarisia tanssiliikkeitä.

Pelaaja rekrytoidaan tanssi-supo DCI:n riveihin. Hänen tehtävänsä on eri aikakausille lähetettyjen agenttien oppimien tanssiliikkeiden omaksuminen. Pöhkö juoni on ihan mielenkiintoista seurattavaa, mutta samalla se jakaa pelin biisilistan aikakausien mukaan. Jo kättelyssä selviää, ettei disko ole kuollut.

Monipuolinen biisilista sisältää tuhdin kattauksen eri aikakausien tanssimusiikkitarjontaa aina Village Peoplen YMCA:sta 50 Centin In da Clubiin. Listoille on jostain syystä eksynyt myös Justin Bieberin tuotos. Se on käytännön pila, sillä kukaan täysjärkinen tunge tällaista tuubaa tanssipeliin.

Halutessaan aikaisempien tanssikeskusten tarjonnan voi siirtää myös kolmoseen, mutta lystistä pitää maksaa 400 Microsoft-pisteen eli noin viiden euron lunnaat. Siirto sinetöidään pelipaketista löytyvällä koodilla, joka on tasan kertakäyttöinen. Käytettyinä pelinsä ostavat joutuvat turvautumaan levyjumppaan, sillä uutta siirtokoodia ei voi ostaa.

Jalalla koreasti

Pelin selkärankana toimiva tanssiminen ei ole muuttunut miksikään. Eikä tarvitsekaan, sillä homma svengaa kuin hirvi ajovaloissa. Pelitilanteessa ruudulla heiluvan polygonihahmon liikkeitä kopioidaan mahdollisimman tarkasti, oikeassa reunassa rullaava lista antaa pienten silhuettiukkojen avulla esimakua tulevasta. Hiki tulee taatusti jo helpoimmallakin vaikeustasolla.

Lähdin vanhasta tottumuksesta soitellen sotaan ja valitsin vaikeusasteekseni mediumin. Kahden epilepsiakohtauksen jälkeen oli pakko luovuttaa ja aloittaa helpoimmalla, sillä peli tuntuu edellisosia hankalammalta. Vikaa voi olla meikäläisen fysiikassakin, sillä muutaman illan kuivaharjoittelun jälkeen hytkyminen luonnistui jo kovemmillakin vaikeustasoilla.

Uudelleenpeluuarvoltaan tanssikeskus loistaa, sillä samoissa biiseissä on tyystin eri liikkeet vaikeustasosta riippuen. Jos haasteen heittää tappiin, taskussa on syytä olla diskotanssikokemusta, sillä perinteinen suomalainen kolmen promillen tanssilattianylkytys ei auta alkutahteja pidemmälle.

Harmonix hallitsee erinomaisesti peliensä tasapainottamisen. Tanssahtelussa omat taidot karttuvat kuin varkain ja edistymisen huomaa. Biisit alkavat sujua ja lopulta haasteriman voi nostaa pykälää ylemmäs.

Uusi Beginner-vaikeustaso auttaa märkäkorvat alkuun, jos tanssipelit eivät ole ennestään tuttuja. Käytin koekaniinina parempaa puoliskoani, joka ei aiemmin ole tanssipeleille juuri syttynyt. Meni päivä, meni toinen, ja pelivuoroista joutui jo taistelemaan. Kiitos ja ylistys kaksinpelistä!

Yksin, kaksin, porukassa

Meikämandolinolle digitaalinen tanssiminen on yksinpelihommaa, sillä en pidä ajatuksesta, että joku seuraa, kun yritän epätoivoisesti saada askelkuviot kohdalleen. Hellapoliisin kanssa joraaminen on ihan mukavaa puuhaa, mutta toistuva häviäminen ottaa pannuun niin maan perkuleesti.

Dance Centralissa on kokonaan oma sosiaalinen ulottuvuutensa, jossa enimmillään kaksi neljän pelaajan joukkuetta ottaa mittaa toistensa tanssitaidoista. Perinteinen kaksintaistelu luonnistuu myös, jos omaan posseen on hankala rekrytoida enempää porukkaa.

Mukana on myös edellisestä osasta tuttu fitness-moodi, joka tykittää uutta musiikkia kunnes pumppu pettää. Virtuaaliklubilla hiki virtaa muutenkin, mutta kun pelitilaksi vaihtaa kuntoilun, laiskanpulskean nörtin hengitys pihisee jo puolen tunnin sisällä.

Vaikka uudistukset ovat varsin maltillisia, kolmas Dance Central on edeltäjiensä tavoin harvoja oikeasti toimivia Kinect-pelejä. Pelin sisältöä ei ole tyhmennetty tekniikan vuoksi ja parketilla toikkarointi on varsin hauska tapa nostaa sykettä.

Kolmonen käytännössä leikkaa ja liimaa edeltäjiensä sisällön, tekee muutamia pikkulisäyksiä ja lisää tarinapelin, mutta varsinaiset uudistukset jäävät marginaaliin. Kaikesta krumeluurista, neonvalotykityksestä ja bassojytinästä huolimatta mieleen nousevat väkisinkin muistot muovisoitinpelien surkeasta kohtalosta.

----------------

Dance1: Seitkytluvulla lahkeet olivat leveät ja tanssilattialla bailattiin Village Peoplen tahtiin.

Dance2: Kinect tunnistaa kerrallaan kaksi pelaajaa. Crew Throwdown -pelimoodissa skabataan kahdessa joukkueessa ja joraajaa vaihdetaan lennosta. Possetaisteluun voi ottaa kerrallaan osaa maksimissaan kahdeksan pelaajaa ja väki jaetaan kristillisesti tasan.

Dance3: DCI-agenttijärjestön työntekijät eivät näytä ihan perinteisiltä valtion virkamiehiltä.

Dance4: Ässätyistä liikkeistä kertyvä tähtienergia kytkeytyy käyttöön automaattisesti.

Dance5: Kasarilla rensselit ovat, noh, karmeita.

-----------

Kappalelista

2NE1 - ”I Am The Best (Original Version)”

50 Cent - ”In Da Club”

Afrojack ft. Eva Simons - ”Take Over Control”

Alexandra Stan - ”Mr. Saxobeat”

Alice Deejay - ”Better Off Alone”

Backstreet Boys - ”Everybody (Backstreet’s Back)”

Bellini - ”Samba De Janeiro”

Black Eyed Peas - ”Boom Boom Pow”

Cali Swag District - ”Teach Me How to Dougie”

Ciara ft. Missy Elliott - ”1, 2 Step”

Cobra Starship ft. Sabi - ”You Make Me Feel...”

Cupid - ”Cupid Shuffle”

Daft Punk - ”Around The World”

Dev ft. The Cataracts - ”Bass Down Low”

E.U. - ”Da’ Butt”

Edward Maya & Vika Jigulina - ”Stereo Love”

Enur ft. Natasja - ”Calabria 2008”

Flo Rida ft. Sia - ”Wild Ones”

Gloria Gaynor - ”I Will Survive”

Heavy D & The Boyz - ”Now That We Found Love”

J.J. Fad - ”Supersonic”

Jennifer Lopez ft. Pitbull - ”On The Floor”

Justin Bieber - ”Boyfriend”

Katy Perry - ”Firework”

Kelly Clarkson - ”Stronger (What Doesn’t Kill You)”

Lil Jon & The East Side Boyz ft. Ying Yang Twins - ”Get Low”

LMFAO - ”Sexy And I Know It”

Los Del Rio - ”Macarena (Bayside Boys Mix)”

Marcia Griffiths - ”Electric Boogie”

Maroon 5 ft. Christina Aguilera - ”Moves Like Jagger”

Martin Solveig ft. Dragonette - ”Hello”

Missy Elliott - ”Ching-A-Ling”

New Kids On The Block - ”You’ve Got It (The Right Stuff)”

Nicki Minaj - ”Starships”

Panjabi MC - ”Beware Of The Boys (Mundian To Bach Ke)”

Sean Paul ft. Keyshia Cole - ”(When You Gonna) Give It Up To Me”

Shannon - ”Let The Music Play”

TLC - ”Ain’t 2 Proud 2 Beg”

The Trammps - ”Disco Inferno”

Usher ft. Will.I.Am - ”OMG”

Usher - ”Scream”

Vanilla Ice - ”Ice Ice Baby”

Van McCoy - ”The Hustle”

Vicki Sue Robinson - ”Turn The Beat Around”

Village People - ”Y.M.C.A.”

85