Dance: UK Extra Trax (PS2)

Broadsword sekoittaa tanssimattoparkettien partaveitset kahdeksan suunnan askelkuvioilla, ja vaivoin Konamin Dancing Stagen rytmissä pysyvät putoavat iloisesti Dance: UK -lavalta.

Bemani- eli musiikkipelit kehittäneen Konamin Dancing Stage -sarjan idea on erittäin yksinkertainen: tanssimatolla hyppivä pelaaja toistaa ruudulla musiikin tahtiin valuvia askelkuvioita. Dance: UK:n kuningasajatukset kaavaan ovat kahdeksan suunnan tanssiaskeleet ja karaoke-hoilaus.

Dance: UK Extra Traxissa on vahva lisälevyfiilis, sillä kappaleita on vaivainen tusina. Suomalaisittain kiinnostavin on Daruden vauhdikas Sandstorm, mutta pakettiin kuuluu myös muita letkeän energisiä ja selkeästi menoa rytmittäviä biisejä. Rachel Stevensin Sweet Dreams My LA Ex ja Girls Aloudin No Good Advice ovat valikoiman terävintä antia.

Kädet alas

Dancing Stagen jälkeen Dance: UK:n pariin loikkaaminen on hämmentävä kokemus. Askelnuolet sinkoavat oudosti kaukaisuudesta kuvaruutua kohti ja varpaat viuhtovat Konamin tansseissa tarpeettomien nurkkien ohi.

Onneksi mukana on aloittelijoille suunnattuja neljän suunnan vaikeustasoja. Nyyppäradoilla totutellaan nuolien poikkeavaan esitystapaan ennen vaikeita nurkka-askelia. Nuolien täydellinen ajoitus vaatii tarkkaa polkemista, mutta vastapainoksi keskinkertainen osuma irtoaa kevyesti.

Kahdeksan askelsuunnan lisäksi Extra Trax yllättää kolmella samaan aikaan ilmaantuvalla nuolella. Kahden pitkän pitoaskeleen kuluessa saapuvat kolmannet nuolet ovat piristävän yleisiä vaikeammilla tasoilla. Tiukoissa paikoissa ylimääräisiä nuolia läpsitään kyykkyasennosta kämmenillä! Lattiaan painuminen on mukavaa vaihtelua sekundaluokan riverdance-imitaatioille.

Kylkiäisenä ei tule tanssimattoa, mutta pelin tahtiin voi tanssahdella kaikilla kuvionäppäimiä tukevilla matoilla, esimerkiksi Thrustmasterin vanha PSone-matto kelpaa sellaisenaan. Kuvioilla hoidetaan väli-ilmansuuntiin osoittavat nuolet, joten Konamin oma matto ei sovi brittijumppaan.

Alkuperäisen Dance: UK:n mukana tulevan maton nurkkakuviot ovat lähempänä keskustaa kuin muissa matoissa. Kulmasta toiseen kiertävät nuolet ovat tavallisia, joten tarvikematoilla hytkyminen edellyttää pitkiä askelia ja rautaista tasapainoa.

Kompurointi

Perustason askelmekaniikka toimii hyvin, mutta kaikki muu on jätetty puolitiehen. Nuolien esitystavan takia Extra Trax näyttää tylsältä. Aktiivisen pelialueen tausta on tasaisen tumma, sillä osittain toistensa päällä lähestyviä nuolia olisi mahdoton havaita värimössön seasta. Nuolialueen reunalla pyörii puuduttava ja turha tanssianimaatio. Musan tahtiin vellova efektimassa olisi tökeröä ketkuttelijaa komeampi vaihtoehto.

Pääpelimuodot ovat jukebox ja aerobic. Jukeboxia voi jauhaa yksin, kimppapelinä ja karaokemuodossa. Ensimmäisen osan pitkä ja vaikea Dance: UK -moodi on poistettu. Jukeboxissa lasketaan pisteitä, aerobicissa kaloreita ja karaokessa askelkuvioita siivitetään laulamalla. Karaoke-osa jää kuriositeetiksi, sillä laulusuoritusta ei arvostella. Jos laulattaa, osta Singstar.

Ulkoasun suhteellisen triviaalit ongelmat kalpenevat rakenteellisten kömmähdysten rinnalla. Kappaleet poimitaan erillisestä biisivalikosta, josta ei pääse suoraan peliin. Musiikit valitaan yksi kerrallaan, joten jokaisen kipaleen jälkeen sählätään kahdessa valikossa. Aerobicissa tulee toki hiki, mutta kappaleiden kalorikulutusta ei lasketa yhteen ja jatkuvuus tökkii pahasti valikkosekoilun takia.

Halpishintainen Dance: UK Extra Trax ajautuu vaikeuksiin mitättömän biisivalikoiman ja valikoiden takia. Kipaleet ovat toki tunnettuja hittejä, mutta niitä on liian vähän. Mikäli Dance: UK:n pätevät ja omaperäiset askelkuviot kiinnostavat, sarjan ensimmäinen osa on huomattavasti jämerämpi kokonaisuus.

* * * * *

Toimii ilman alkuperäistä!

Bigben Interactiven nettisivulla lukee, että Dance: UK Extra Trax ei toimi ilman alkuperäistä peliä. Väite ei pidä paikkaansa: testissä Extra Trax pyörii mainiosti ilman alkuperäistä Dance UK:ta.

Biisit

  • Atomic Kitten: Whole Again.
  • Blue: Fly By.
  • Darude: Sandstorm.
  • Girls Aloud: No Good Advice.
  • Ian Van Dahl: Castles in the Sky.
  • Jamelia: Superstar.
  • Jamiroquai: Cosmic Girl.
  • Javine: Real Things.
  • Liberty X: Just a Little.
  • Livin Joy: Dreamer.
  • Rachel Stevens: Sweet Dreams My LA Ex.
  • So Solid Crew: 21 Seconds.

70