Dance:UK XL (PS2) – Tanssin taikaa

Brittitanssin keulakuva erottuu massasta monimutkaisilla askelkuvioilla, lukuisilla hittibiiseillä ja parilla bugilla.

Dance: UK -tanssipeli on Euroopassa ainoa varteenotettava haastaja bemanibuumin luoneen Konamin Dancing Stage -sarjalle. Dance: UK tekee pesäeron perinteiseen neljän askeleen kilpailijaansa kiperällä kahdeksan askeleen tanssisysteemillä.

Dance: UK -mattojen askelkuviot osoittavat jokaiseen pää- ja väli-ilmansuuntaan. Oikean askelkuvion osoittavat nuolet tulevat kuvaruudun keskeltä ja suurentuvat ruudun reunoja lähestyessään.

Kun värikäs nuoli saapuu apukuvion laidalle, vastaavaa mattonuolta poljetaan tomerasti. Jos ajoitus on kohdallaan, nuoli katoaa kultaiseen tähtisumuun. Hopeinen ja punainen pilvi tarkoittavat tökerömpiä osumia. Nuolien ilmestymistiheys ja nopeus määrittävät tanssikipaleen vaikeustason. Kaksi helpointa ja totutteluun sopivaa tasoa käyttävät Dancing Stagen tapaan vain pääilmansuuntia. Normal- ja hard-tasoilla mukaan tupsahtavat vinot suunnat.

Keskeltä reunoja kohti -menetelmässä on yksi puute: kun tahti kasvaa tarpeeksi, nuolet vyöryvät osittain toistensa päällä. Tiukimmissa saumoissa tarvitaan joko norsun muistia tai haukan silmiä ja Fred Astairen monoja. Toisaalta koekaniinien kommenttien perusteella Dance: UK:n esitystapa sopii Dancing Stagen alhaalta ylös -menetelmää paremmin tanssipeliummikoille.

Nokkelien askelputkien koreografiaan on selvästi uhrattu aikaa. Paras esimerkki huolellisesta askelsuunnittelusta on DJ Casperin Cha Cha Slide -biisi, jossa seurataan deejiilässytyksen hyppy- ja askelkomentoja. Steppaaminen kruunataan kolmen samaan aikaan ilmaantuvan nuolen yhdistelmillä. Kolmoisaskelien vaatima käsien käyttö ilmeni lavakarismaani uhkaavina pyllistelyinä ja break dance -imitaatioina.

Erilaisia biisejä on vain 20, mutta ne ovat kaikki tunnettujen artistien kipaleita. Tutut radiohitit maistuivat etenkin popin valtavirtaa seuraaville sunnuntaipelureille. Keskitietä tallaaviin muusikoihin kuuluvat Holly Valance, Kelly Osbourne, Scooter, Spice Girls ynnä muut.

Kaatuminen parketilla

Mukavan vaikeaksi äityvässä dance star -moodissa kolutaan läpi lähes kaikki kappaleet. Sivukujilta aloittava tanssitähti päättää uransa Dance: UK XL -stadionilla. Väistämättä vähintään parin tunnin mittaiseksi venyvää keikkaa ei tarvitse bailata kerralla läpi. Tanssiuran tilanne tallennetaan jokaisen biisin jälkeen.

Jukeboxissa jorataan yksittäisten kappaleiden tahtiin, aerobicissa lasketaan kaloreita ja kuriositeetiksi jäävässä karaokessa laulusuoritusta ei arvostella lainkaan.

Dance:UK XL:ään on jäänyt kaksi pahaa bugia. Vakioasetukset eivät sovi Dance: UK:n omalle matolle, sillä oletuksena alaviistot nuolet osoittavat vääriin nurkkiin. Ihmettelin ensin, miksi alanuolet toimivat vain molempiin nuoliin osuvilla haarahypyillä. Aina yhtä piristävä olen idiootti -elämys iski myyntikappaleen saavuttua, sillä mukana oli ongelman selvittävä paperilappunen. Ohjaimen ykköskonfiguraatiolla askeleet menevät oikein.

Toinen ja ilkeämpi bugi jumittaa heti lataamisen jälkeen aloitetun dance star -moodin ensimmäisen kappaleen jälkeen. Jos pelaa jotain muuta pelimuotoa ensin, dance star toimii kuten pitääkin. Päivityskelvottomiin konsolipeleihin ei saisi jättää moisia mokia.

Jos ötökät unohtaa, Dance: UK XL on viihdyttävä tanssipeli. Täyspitkät hittibiisit ja selkeä kahdeksan askeleen tanssisysteemi ovat Dance: UK XL:n vahvuuksia.

78