Darkstone (PSone) – Luolia ja lohikäärme

Darkstone-roolipeli on oikein toimiva ja nätti 3D-viritelmä ikiaikaisesta teemasta, jossa urhea sankari pelastaa maailman vaarallisen lohikäärmeen kynsistä. Alunperin Darkstone ilmestyi pari vuotta sitten PC:lle, ja yritti ratsastaa suositun Diablon maineella.

Tuhansia vuosia sitten ihmiskunta oli tuhon partaalla, kun Elämä ja Kuolema taistelivat ankarasti. Jumalatar Kaliba kutsui metsien druidit auttamaan taistelussa. Avuksi druidit saivat Kaliban kyynelistä muodostuneen kristallipallon, Time Orbin, jonka voimilla sota lopetettiin. Sodan jälkeen Time Orb päätettiin jakaa turvallisuussyistä osiin ja sen seitsemän kristallia jätettiin vartijoiden hoiviin ympäri maata.

Tuhansia vuosia myöhemmin yksi Kaliban munkeista, Draak, kääntyi Kuoleman puolelle ja valitsi pimeyden tien. Lohikäärmehahmossaan Draak suunnittelee maailman tuhoamista ja ihmisten sielujen syöttämistä Kuolemalle.

Kaliban munkeista ei ollut vastusta Draakille, joten tämän peittoamiseen tarvitaan yksi kappale rohkeita sankareita. Pelaaja käy Draakia vastaan valitsemallaan hahmolla, etsii seitsemän kadonnutta kristallia ja kokoaa Time Orbin uudestaan.

Pappi, lukkari, talonpoika vai kuppari?

Hahmon voi valita neljästä eri hahmoluokasta, joista on oma versionsa molemmille sukupuolille.

Jokaisella hahmotyypillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Suoraviivaista mättöä suosiva valitsee taistelijan tai amatsonin, magiankäyttäjä velhon tai velhottaren. Ketteriä hiiviskelijöitä ovat salamurhaaja ja varas, taikuus ja taistelutaidot puolestaan yhdistyvät munkissa ja papittaressa.

Hahmot saavat pisteitä voimaan, elinvoimaisuuteen, ketteryyteen ja magiaan. Aloituspisteet ovat ominaiset kullekin hahmotyypille, mutta hahmoja voi kehittää vapaasti haluamaansa suuntaan. Pelin kuluessa kehittyy kokemustaso ja kun taso nousee, voi lisätä kuusi tasopistettä valitsemiinsa ominaisuuksiin. Seurattavia indikaattoreita ovat kunto, mana ja ravitsemus, joiden taso vaihtelee tapahtumien ja ajan myötä. Mukana on raahattava niin ruokaa kuin taikajuomia.

Taidot vaihtelevat arkipäiväisistä ruoanhankkimisesta ja tinkaamisesta ansojen purkamiseen ja lykantropiaan. Taikuutta taitavat hahmot voivat hankkia maksua vastaan taikoja, joista käyttökelpoisimpia ovat erilaiset hyökkäys- ja parannusloitsut.

Pieniä tehtäviä

Kylissä saa myös sivutehtäviä, jotka ovat yleensä tavallisten ihmisten pikkuongelmien ratkomisia. Normaalin elämän tapaan ongelmat ratkeavat vaeltelemalla luolastoissa ja noutamalla tarvittavat esineet niiden pohjalta.

Ihmisten arkihuolet vaihtelevat kirouksen poistamisesta kadonneiden ihmisten ja taikaesineiden etsimiseen. Pelissä on yli kaksikymmentä pikkutehtävää, joista arvotaan satunnaisesti kahdeksan kutakin pelikertaa kohden. Näin uuden pelin aloittaessaan ei joudu aina tahkoamaan samoja vanhoja juttuja.

Pelialue koostuu kaupungista ja kahdeksasta maalaiskylästä, joissa jokaisessa on oma pikkutehtävänsä, sekä nelitasoinen luolasto tutkittavana. Maastossa ja luolastoissa asustelevien hirviöiden vaikeustaso kasvaa pelin edetessä, mutta niin kasvavat sankarin taidotkin. Monsterien lisäksi luolat palkitsevat ahkeran tutkijansa rahalla, taikajuomilla, aseilla ja muilla hyödyllisillä esineillä.

Ohjaus iskostuu selkäytimeen nopeasti ja hyökkäykset tai loitsujen heittely käyvät näppärästi. Inventaario on varsin selkeä ja varusteiden, taikojen ja muun kaman hallinta on helppoa.

Kolmiulotteinen grafiikka on hyvää keskitasoa. Maasto on kauempaa katsottuna hieman kulmikas, mutta sen yksityiskohdat ovat nättejä. Hahmoa seurataan yläviistosta ja kameraa pyöritellään ja zoomataan kätevästi tatilla. Pimeissä luolastoissa valon ja varjon vaihtelu on kaunista ja näyttävät taikaefektit pääsevät oikeuksiinsa.

Äänet eivät ole omaperäisiä, mutta kuitenkin selkeitä ja kertovat hyvin mitä tapahtuu. Ääninäyttelijät ovat kohtalaisia. Taustalla raikaa pseudokeskiaikainen tunnelmamusa, jota ei enimmäkseen edes huomaa, mutta joka parhaimmillaan täydentää hetken jännitteen.

Darkstonesta ei ole varsinaisesti mitään pahaa sanottavaa, muttei mitään erityistä hehkuttamistakaan. Se istuu täydellisesti roolipelien joukkoon pitämättä sen kummempaa melua itsestään. Darkstonessa ei ole roolipeliveteraaneille suuria haasteita, mutta lajityyppiin tutustuville se on ihan kelpo valinta, varsinkin, jos hinta on kaupassa jo valmiiksi keskivertoa edullisempi.

79