Dawn of War: Winter Assault (PC) – Tuntematon sotilas 40K

Tämä arvostelu on omistettu jokaiselle, joka inhoaa Teräsbetoni-lainoja ja Sanojen. Erottamista. Pisteillä. Kiitos viesteistä!

Rinta rinnan marssimme, bunkkereihin kaadumme, loppuun asti taistelemme viimeiseen mieheen. Erottuu jyvät akanoista, teemme selvää Kaaoksesta, Kaartimme on voittamaton! Voittamaton!

Lailla vihreän lumen peittää maata kerros kuolleita örkkien ruumiita. Lisää syntyy, kun Kaartin punaiset laserit leikkaavat valtavaa laumaa. Vielä kerran örkkiaalto murtuu keisarillisen Kaartin bunkkereihin, mutta tukikohta keikkuu tuhon partaalla. Toivo herää hetkeksi, kun kuiskauksen päässä kuolemasta kituva Leman Russ niittaa viimeisen örkkitankin. Toivo murskautuu saman tien örkkien valtavan, voittamattoman squiggothin jalkoihin. Waaagh!

Kuin Keisarin käsi nakkelee viherpipertäjiä valtava räjähdys. Ollos tervetullut, Baneblade, kaikkien tankkien äiti! Mutta tulitko liian myöhään?

Sodan aamu

Jos pelin nimi on Winter Assault ja sen pääosaa esittää komissaarien ajama laumavoimaan luottava jalkaväki, suomalaista alkaa rotumuistipohjalta pelottaa. Onneksi seuraavaan talvisotaan on 40 kilovuotta aikaa.

Pöytäpelinä tunnettu Warhammer 40.000 kertoo kaukaisesta, väkivaltaisesta tulevaisuudesta, jossa kuolemattoman Keisarin joukot puolustavat ihmiskuntaa iljettäviä muukalaisia ja pahuutta vastaan. Käytännössä tutut fantskurodut ottavat yhteen uusin asein. Järjestyksen puolella taistelevat keisarilliset ihmiset ja teknisesti edistyneet eldarit, Kaaoksen puolella örkit ja pahuutta palvelevat kaaosmariinit. Pöytäpelipuolella rotuja on vielä lisää.

Relicin ensimmäinen aiheeseen paneutuva toimintastrategia, Dawn of War (Pelit 10/04,91 pistettä) kolautti minua sotamoukarilla päähän niin, että innostuin kutsumaan sitä Parhaaksi. Naksuksi. Koskaan.

Päinvastoin kuin Warhammer-puristeja minua ei haitannut, että peli on perinteinen pystytä beissi, tuotannolla ratko keissi -naksu. Dawn vangitsi esikuvansa synkän väkivaltaisen maailman hienoon grafiikkaan ja kuorrutti sen hyvällä pelattavuudella. Sota on nopeaa, sillä kentät ovat tiiviitä eikä tukikohdista saa voittamattomia linnakkeita. Dawn lisäsi yksinkertaisia, mutta toimivia taktisia muuttujia, kuten lähitaistelun, moraalin ja maaston suojan. Yksiköitä ohjataan ryhminä ja täydennetään lennossa.

Dawn of Warin heikkous oli sen pikaisesti väsätty yksinpelikampanja, jossa pelattiin vain avaruusmariineina. Relic joutui valitsemaan pelin viimeistelyn ja kampanjan välillä ja kampanja hävisi. Ja tästä jatkaa lisälevy Winter Assault.

Voittamaton rautavuori, titaani

Lisärin pahin pettymys paiskaa kättä heti pelin alussa: siinä ei ole uutta alkudemoa. Dawn of Warin originaali on Paras. Alkudemo. Ikinä. Toivoin samalta mestarilta uutta tuotantoa.

Siihen petokset päättyvät. Winter lisää peliin uuden osapuolen, emopelissäkin vierailleen Imperial Guardin plus yhden pahisrodun, jota ei voi kuitenkaan pelata. Keisarillinen kaarti edustaa Warhammerissa ihan tavallisia perussotilaita. Vanhat osapuolet saavat muutaman uuden jalkaväkiyksikön eli mariineille Chaplain, Kaaokselle Khorne Berzerker, eldareille Fire Dragon ja örkeille Mega Armored Nobz. Asepäivityksiä sun muita on virtaviivaistettu karsimalla välioksia teknologiapuusta, mikä nopeuttaa peliä. Pelattavaksi tippuu uusi kampanja ja noin 20 uutta moninpelikenttää.

Uusi, varsin mainio kampanja sijoittuu planeetta Lorn V:lle, josta löytyy epäkuntoinen titaani. Tämän mahtavan sotakoneen omistuksesta taistellaan joko hyvien (Kaarti ja eldarit) tai pahojen (Kaaos ja örkit) joukoissa, kuusi tehtävää per puoli. Tai viisi, sillä viimeiseen tehtävän valitaan kummalla rodulla pelaa. Moninpelinä Winter Assault on yhtä mainio kuin edeltäjänsä.

Warhammerin maailma on väkivaltainen ja niin on Dawn of Warinkin. Räjähdykset ovat valtavia ja punaneste roiskuu. Sodan raakuutta korostaa uusi mahdollisuus jättää ruumiit näkyviin taistelukentälle, joskin ajoneuvojen romuiset rungot edelleen haihtuvat ilmaan. Jos kone kestää, niin ruumiskasat luovat hyvää tunnelmaa.

Reitinhaku tökkii, sillä joukoilla on vaikeuksia kulkea toistensa läpi ja kameraa pitäisi pystyä nostamaan korkeammalle. Mutta siinä ne viat sitten ovatkin.

Kaikkien aikojen paras toimintanaksu on Winter Assaultin myötä entistäkin parempi. Lisäriä saa myös yhteispakettina emopelin kanssa, jos viime vuonna tuli pelihankinnoissa munattua.

Battle for the Middle-Earth, sinun siirtosi.

93