Devil Dice (PSone) – Nopalla silmään

Mihin ovat kadonneet vanhat ja tylsät ideat? Nopanheitosta on tosin kuultu ennenkin, mutta varsin kauas on Devil Dice etääntynyt "kuka saa kuutoset" -periaatteesta. Ongelmanratkaisu on nakattu mukaan ja huvittelu voi alkaa!

Jotta japanilainen alkuperä ei unohdu, kursori on pieni tontun ja haamun risteytys tylsän nuolen sijasta. Pelattavuuteen moisella yksityiskohdalla ei ole minkään valtakunnan vaikutusta, mutta se antaa silti mukavan söpöisen ja persoonallisen säväyksen. Tonttu voi joko nököttää nopan päällä tai loikata tilanteesta riippuen alas pelialustalle pökkäämään noppaa. Jos tonttua käskyttää sen seistessä nopan päällä, se kääntää nopan sivua ja saattaa näin uuden numeron esille. Pukkaamalla ei sivu yleensä käänny, vaan noppa vain liukuu pitkin kenttää askeleen kerrallaan.

Valikosta löytyy myös ohjeisto, jonka läpikatselu luonnollisesti jouduttaa niksien keksimistä ja helpottaa peli-idean oivaltamista. Pelin kokeileminen ilman opastuksia johtaa kumminkin kohtuullisessa ajassa samaan.

Yksin vai yhdessä?

Devil Dice tarjoilee hyvän käytöksen mukaisesti sekä yksin- että moninpelin. Yksikseen voi kokeilla puzzle- ja trial-vaihtoehtoja. Ensinmainitussa pelaajalle annetaan ratkottavaksi yksi ongelma kerrallaan ja kun aivonystärät ovat päässeet ratkaisuun, seuraa uusi mysteeri.

Kentällä voi esimerkiksi nököttää muutama noppa siroteltuna eri kohtiin ja tehtävänä on saada kaikki nopat vieritysten siten, että kakkoset ovat kohti taivasta. Mielin määrin ei numerokuutioita saa kuitenkaan käännellä ja väännellä vaan liikkujen määrä on rajattu vaikkapa kuuteen.

Ensimmäiset kentät ovat alkuverryttelyä ja tuudittavat nopannakkaajan ennenaikaiseen kaikkivoipaisuuden nirvanaan. Kiva yllätys saattaa myös odottaa tosi älykkäitä. Jos onnistut saamaan loogisen joskin annetusta ohjeesta poikkeavan noppakatraan kasaan, peli päästääkin sinut etenemään ylisanojen ja lisäpisteiden kera. Palkitsevaa pelattavuutta!

Trial-vaihtoehto on toisella tavoin haasteellinen. Kenttä alkaa noppaläjällä, ja tehtävänä on asetella samoja silmälukuja vieritysten. Kun kaksi tai useampi kakkonen kohtaavat ne haihtuvat taivaan tuuliin ja samoin käy myös kolmelle tai useammalle kolmoselle jne. Pelaajan taivas ei kuitenkaan ole pilvetön eli salamaniskut nostattavat tyhjään ruutuun aina uuden nopan ja pikkuhiljaa niskaan jysähtää melkoinen ukonilma. Tonttuparka saa hiki hatussa kipittää pitkin ja poikin noppia saattaakseen pelaajan kohti uutta piste-ennätystä. Peliajan voi säätää muutaman minuutin mittaiseksi tai loppumattomaksi, jolloin pisteenmetsästys tyssähtää peliruudukon täyttymiseen nopista.

Devil Dice tarjoaa samanaikaisen pelimahdollisuuden viidelle noppailijalle. Jos pelaat vain parin kaverin kanssa, tietokone ottaa ohjattavakseen miehittämättömät tontut. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa.

Kaksintaisteluunkin on mahdollista ryhtyä, jolloin meno ei ylly yhtä kaoottiseksi kohellukseksi kuin viiden pelaajan kanssa. Tuolloin ei tavoitella piste-ennätystä vaan voittoon yltää se, ken ensimmäisenä ennättää poistaa kentältä tietyn määrän nopparykelmiä.

Ylen hyvä yritys

Peliä voi katsella useammastakin kuvakulmasta. Alkuasetus antaa yläviiston näkymän, jossa on ensialkuun hivenen hankalaa hahmottaa oikeita suuntia. Jos totuttelu ei auta vaan virheliikkuja siunautuu tuon tuostakin hankaloittamaan peliä, kannattaa valikosta hakea itselle sopivampaa katselukulmaa.

Tonttukursori jää graafisesta annista parhaiten mieleen. Arpakuutiota on vallan hankala kuvitella huonosti piirretyksi eikä kuution kyljen vaihtaminen ymmärrettävästi vaadi suurta ohjelmoinnin viekkautta. Jälleen kerran pelin sisältö on jossain aivan muualla kuin kauniissa grafiikassa ja sujuvasti kuvaruudulla suihkivissa spriteissä.

Vikoja tai puutteita on hankala löytää. Aloituskynnystä ei käytännössä ole, mutta haasteellisuutta löytyy sitä kaipaaville, pelattava ei lopu kesken ja vaikeustaso on täysin kohdallaan. Noppia voi nakella täysin sujuvasti välipalafiiliksillä, mutta pähkinää piisaa nakerrettavaksi pitkäjänteisimmillekin pelaajille. Devil Dice on täyttä peli-iloa päästä varpaisiin.

91