D/Generation – Postimies kuolee aina monesti

Nykyaikaisen geeniteknologian luomat vaarat ovat kaapanneet vallan Singaporessa. Kaupungin suurin tutkimuslaboratorio, 90-kerroksinen GENOQ-yhtiön pilvenpiirtäjä on jäänyt villiintyneiden biologisten aseiden käsiin. Työntekijät ovat joko kuolleet tai paenneet syrjäisiin huoneisiin pilvenpiirtäjän uumeniin. Sinun tehtäväsi on viedä tutkimuskeskuksen johtajalle Mr. Derridalle Jyväskylän geenitutkimuslaitokselta postitettu pikalähetys, joka sisältää ainoan tunnetun vasta-aineen vapaaksi päässeitä geeniaseita vastaan.

Peli alkaa pilvenpiirtäjän kerroksesta 80, josta tarkoitus on edetä kymmenen kerrosta ylöspäin. Jokaisessa kerroksessa on käytävä kaikki (tai ainakin melkein) huoneet lävitse, jotta kulku seuraavaan kerrokseen olisi mahdollista.

Aseina on kelpo laser ja muutama muu erikoistehoste, joita lojuu ympäri taloa. Niitä kannattaa käyttää taloudellisesti, koska esimerkiksi kranaatteja saa käyttöön vain yhden kerrallaan.

Matkan varrella tulee kuitenkin eteen mitä kummallisimpia geenilaboratorion asevarastosta karkuun päässeitä vastustajia. Häijyimpiä näistä ovat miehenmittaiset siniset kumipamput, jotka tekevät raavaastakin miehestä lehtipihvin alta aikayksikön. Myöskin punaisia jättiläiskokoisia ilmapalloja kannattaa varoa, jollei halua muuttua joulukalkkunaksi. Jotta tehtävä ei menisi vallan sunnuntaikävelyksi, on joihinkin lattioihin piilotettu mukavasti grillaavia sähköjohtoja ja automaattilasereita. Nopeus ja tarkkaavaisuus ovatkin valtteja tässä taistelussa.

Oma vaivansa koituu laboratorion nurkkiin ja komeroihin piiloutuneista tutkijoista, jotka on ohimennen pelastettava. Valitettavasti heidän älykkyytensä ei ilmene parhaiten kriisitilanteissa, joten heidän saattamisensa turvaan voi vaarantaa koko oman tehtäväsi. Joitain vihjeitä saattaa saada sinne tänne sijoitelluista tietokoneista, mutta vain jos arvaa salasanan.

D/Generation on hyvinkin perinteinen isometrinen toimintapeli laseraseineen ja kummallisine vihulaisineen. Pelimaisema on kuvattu miellyttävästi yläviistosta ja 16-värisen VGA-grafiikan ansiosta kaikki kohteet erottuvat vähän liiankin helposti. Äänistä ei paljon pysty sanomaan, koska ne ovat jääneet pelkkään laserin laukaisemiseen.

Mindscapen pojat ovat vääntäneet kivan ja samalla helpohkon toimintapelin, joka jaksaa kiinnostaa juuri niin kauan kuin läpipeluu kestää. Toiseen kertaan ei peliä tuskin jaksa enää kahlata, koska ongelmien ratkaisut ovat yksinkertaisia ja pelin vitsit suorastaan tylsiä. Kivan säväyksen tapahtumiin antavat pienet viittaukset Suomeen siellä täällä seikkailua.

D/Generation on erinomainen valinta vaikkapa perheen ensimmäiseksi PC-peliksi, koska se on todella helppo oppia, ja pitkällekin pääsee, jos vain kärsivällisyyttä riittää. Kielitaitoa ei juuri tarvita, ainoat tekstit koostuvat lähinnä huudahduksista. Kokeneen seikkailijan ja räiskintäpelien ystävän kannattaa kuitenkin kiertää D/Generation kaukaa, sillä kovin suureksi haasteeksi siitä ei ole. Toisaalta PC-peleissä toimintapeli on aina tervetullut lieventämään niiden tuskaa, joiden isi tai äiti on raahannut töistä koneen kotiin.

80