Dick Tracy – Banaaninkeltainen dekkari

Disney-yhtymä on älynnyt saman minkä Lucasfilmkin: kun tekee lisenssipelejä omista hahmoista, säästää lisenssikustannukset mutta saa takuuvarmasti voittoa. Mutta onko Disney Softwaren uutuus vain rahastusta tyhmiltä vaiko reilua peliä?

Dick Tracy on paitsi klassinen sarjakuvasankari myös Disneyn aikuispuolen tuottama elokuva, jonka pääosassa palloili Warren Beatty. Dick on dekkari, joka seikkailee rikollisten kansoittamassa suurkaupungissa. Skenaario on selvää rautalankaa: konnat ovat konnia ja hyvät pojat ovat hyviä poikia. Sopii lapsille.

Ankkalinnan alamaailma

Paikallinen rikoskopla on päättänyt ottaa kaupungin omaan hallintaansa, eikä poliisi pysty tekemään todisteiden puutteessa mitään. Ainoa mahdollisuus on puhdistaa koko kaupunki rikollisista kriminaali kerrallaan ja vain yksi mies pystyy tekemään tämän: Roboc.. eikun Dick Tracy.

Puhdistustyö vain ei ole niitä helpoimpia. Ensin on odotettava rikosilmoitusta ja tutkittava tapahtumapaikka vihjeiden toivossa. Labran pojat analysoivat vihjeet ja kertovat, mitä saivat selville, kuten "konnalla on punaiset hiukset".

Jahka mahdollinen syyllinen on selvinnyt on astuttava partioautoon ja ajeltava ympäri kaupunkia, kunnes lainrikkoja ilmestyy näköpiiriin. Seurauksena on takaa-ajo, jossa pelti rutisee ja pahasti. Jos auto saadaan kiinni, siirrytään kuulusteluun.

Ensin pumpataan tietoja sanallisin konstein, mutta jos tämä ei onnistu, pistetään konna rautoihin. Valitettavasti kaikille rikollisille tuntuu olevan kunnia-asia saada tilillensä maininta viranomaisen väkivaltaisesta vastustamisesta. Liituraitapukuiset gorillat ampuvat Dick-parkaa kuin vierasta sikaa ja sillä aikaa pääkonna yrittää juosta kattojen kautta karkuun. Jos konna saadaan kiinni, irtoavat kysellyt tiedot varsin helposti. Mutta auta armias, jos tuli pidätettyä syytön mies: passipoliisiosastolla on aina vajausta...

Rankassa taistelussa Dick saa ruumiiseensa lyijyä enemmän kuin jaksaa kantaa ja tämä alkuaine on poistettava. Poliisiasemalta ei löydy lekuria, mutta puutteen korvaavat Tess Trueheart ja Chilli-Mike, jotka kummatkin paikkailevat täyteen lyijytettyä Dickiä tarpeen tullen. Auton tarpeista taasen pitää huolen poliisiaseman "minuutissa auto tiptop-kuntoon" -mekaanikko.

Vanhat haamut painavat

Idealtaan peli vaikuttaa melko kelvolliselta, mutta valitettavasti Disney ei ole ottanut oppia edellisistä virheistään, vaan laatu on mennyt jopa alaspäin.

Ensimmäisenä silmään pistää grafiikka: peli käyttää alkeellista 16-väristä VGA-tilaa eivätkä kuvat ole muutenkaan kauniita. Yhtään paremmin eivät asiat ole äänipuolellakaan. Ainoana mahdollisena äänikorttina voi käyttää vain Disneyn omaa Sound Sourcea, jolla tietysti kuuluvat puheet, ääniefektit sun muut röpinät. Vaivaisille tarjotaan piipperisinfoniaa, jota ei kukaan kuuntele vapaaehtoisesti. Lisäksi kohdissa, joissa Sound Source puhuisi, on piipperillä järjetön viive. Monta kertaa takoo näppäimistöä hädissään, kun pääohjelma ajaa puherutiineja olemattomalle äänikortille. Mahtaneekohan seuraavaksi olla vuorossa oma näytönohjainstandardi DGA (Disney Graphics Adapter)?

Vaikeustaso noudattaa Disneyn traditiota eli se on järjetön. Ensimmäistä tehtävääkin joutuu koluamaan viikkokaupalla, eikä eteenpäin pääse vaikka itkisi verta.

Sokerina bensatankin pohjalle käyttöliittymä, joka sekin on yksi kaikkien aikojen aneemisimmista. Dickin autoa on lähes mahdoton ohjata haluamaansa suuntaan tiukassa takaa-ajossa, eikä itse mieskään ole sen paremmin kontrollissa. Juoksuun pyrähtäminen muun muassa tapahtuu siten, että käveltyään pari askelta Dick lähtee laukkaan. Jos välillä on ammuttava, hypättävä tai kyyristyttävä, alkaa kiihdytysruljanssi jälleen alusta. Ankeaa sano.

Lasten huulet: totuuden kuulet

Peli on ilman muuta suunnattu nuoremmille pelaajille, joten kyselimme 10-vuotiaalta Sampolta, mitä hän pelistä piti. Tässä kommentti.

"Grafiikka ei ole kovin hienoa ja piipperiäänet ovat täysin yököttävät. Autolla ajelu on typerää, kun auto menee koko ajan rikki ja ajaa minne sattuu. Dick saa turpiinsa jokaiselta pikkukonnalta, eikä ole kivaa, kun joutuu koko ajan ravaamaan kummallisen tyttöystävän luona. Pelattavuuskin on kauheaa limassa mönkimistä. Dick Tracy saa minulta 65 pistettä, mieluummin pelaan vaikka Civilizationia."

65