Digimon World (PSone)

Digiruokaa ja virtuaalipiiskaa

Bandai loi alunperin hirviönkasvatusgenren Tamagotchi-virtuaalilemmikillään. Sittemmin Nintendo kopioi idean ja kehitti Pokemonin, jonka suosio täytti massahysterian raamit jo ajat sitten. Oli varsin ymmärrettävää, että Bandaikin halusi osansa ilmiöstä ja kehitti tältä pohjalta Digimonin tv-sarjoineen, kiljoonine oheiskrääsineen ja nyt myös peleineen.

Digimon World on tv-sarjaan perustuva hirviönkasvatuspeli simppelillä seikkailukuviolla maustettuna. Peli alkaa, kun pelaajan alter ego warppautuu Digimonien maailmaan ikivanhan Jijimonin kutsumana. Jijimon kertoo, että digimaailman pääkaupunki File City on pahassa pulassa, sillä viime aikoina Digimonit ovat jostakin syystä menettäneet puhekykynsä ja jättäneet kaupungin. Niinpä "jonkun" on lähdettävä kiertelemään ympäri Digimaailmaa ja suostuttelemaan Digimoneja takaisin autioituneeseen File Cityyn.

Pelin alussa pelaajalle annetaan kasvatettavaksi söpö liskomainen Agumon, joka seuraa sankaria uskollisesti minne tämä meneekin. Tästä lähtien pelaajalla on kaksi tavoitetta ylitse muiden: kasvattaa kulloinkin mukana kulkevaa Digimonia mahdollisimman vahvaksi sekä etsiä kadonneet Digimonit.

Kun karannut Digimon löytyy, seuraa taistelu. Jos pelaajan Digimon on voitokas, nujerrettu osapuoli palaa kaupunkiin ja perustaa sinne yleensä liikkeen tai jotain muuta hyödyllistä. Näin kaupunki pikkuhiljaa kasvaa hiljaisesta aavekylästä häliseväksi metropoliksi samalla kun minimaalinen juoni etenee perinteiseksi pelasta maailma pääpahalta-asetelmaksi.

Syö, kaki ja nuku

Toisin kuin useimmat hirviöfarmipelit, kuten Pokemonit ja Monster Rancherit, Digimon World ei keskity jatkuvaan taistelemiseen ja hirviöiden keräilyyn, vaan enemmänkin Digimonien kasvattamiseen ja hoivaamiseen hieman Tamagotchi-tyyliin.

Otuksen suorituskyvyn kasvattaminen onnistuu treenisaleissa, jotka tulevat pelin kuluessa erittäin tutuiksi. Pistämällä otus vaikkapa kestämään kuminyrkin iskuja saadaan kasvatettua kestävyyttä ja puolustustaitoja. Ominaisuudet parantuvat myös voitettujen taisteluiden myötä, joten välillä on hyödyllistä käydä rökittämässä satunnaishirviöitä, joita vaeltaa kaikkialla kaupungin ulkopuolella.

Jos Digimonilla on nälkä, sitä on ruokittava, jos taas lemmikkiin iskee väsymys, sen on annettava nukkua ja hädän yllättäessä kiltti isäntä etsii suojatilleen lähimmän vessan. Digimonia on myös muistettava paijata, kun tämä onnistuu jossakin sekä nuhdella, kun tämä tekee jotakin väärin. Kaikkien pelaajan ratkaisujen yhteisvaikutuksesta Digimon ennen pitkää kokee muodonmuutoksen (toivottavasti) entistä ehommaksi hirviöksi.

Taistelua ei ole monimutkaisuudella pilattu. Jos vastaan tulee hakattavan näköinen otus, kosketus riittää ja peli siirtyy taistelumoodiin, jolloin oma Digimon alkaa automaattisesti tapella.

Varsinkin alussa kärhämien kulkuun ei voi vaikuttaa itse juuri lainkaan, vaan pelaaja on lähinnä kannustajan roolissa. Jos ja kun Digimonin älykkyys kasvaa, käyttöön avautuu enemmän vaihtoehtoja ja Digimonia voi käskeä esimerkiksi puolustautumaan tai käyttämään jotakin tiettyä erikoishyökkäystä.

Mukana on myös kaksinpeli, jossa kaksi pelaajaa lataa muistikorteiltaan kasvattamansa Digimonit ja ottavat sitten niillä yhteen simppelissä areenataistossa.

Tylsän virtuaalikasvatuksen oppitunti

Digimon Worldin suurin ongelma on sen sisällöllinen köyhyys ja jankkaavuus. Peli pyörii koko ajan jatkuvan treenaamisen, syömisen, kakkaamisen ja taistelemisen ympärillä, eikä mitään näistä ole toteutettu erityisen hauskasti. Toki oman Digimonin kasvattaminen on aina jollakin tasolla hauskaa ja kun lemmikin onnistuu kasvattamaan suurella työllä vahvaksi ja komeaksi körmyksi, tuntee väkisinkin pientä ylpeyttä.

Melko kehnon tekoälyn takia Digimonit eivät tunnu missään vaiheissa "oikeilta", oman ajattelukyvyn omaavilta otuksilta, joihin voisi edes teoriassa kiintyä.

Teknisesti kaikki on ihan kunnossa. Kiinteät taustat ovat siedettävää tasoa ja hahmografiikka riittävän yksityiskohtaista, joskin animaatio on vaatimatonta. Vähäeleinen musiikki toimii ja söpöt ääniefektit ovat välillä jopa ihan hauskoja.

Digimon World on fanituote, joten sitä ostetaan sisälsi peli-CD mitä tahansa. Eikä siinä mitään. Kyllähän pelistä varmasti kohderyhmän viihdykkeeksi on, mutta on vaikea kuvitella, että tästä joku ilman fanitaustaa innostuisi. Parempiakin hirviönkasvatusvaihtoehtoja kun on.

65