Disneyn pelihistoria - Viihdettä lapsille ja lapsenmielisille

Disney aloitti lyhytanimaatioilla, joista hän siirtyi luontevasti täyspitkiin piirroselokuviin. Vuonna 1937 valmistunut Lumikki ja seitsemän kääpiötä aloitti jatkumon, jolle ei näy loppua vieläkään. Vaikka Viidakkokirja jäi Waltin viimeiseksi elokuvaksi, hänen kädenjälkensä näkyy yhtiön tuotannossa edelleen.

Disney ruudulle

Waltin kuoleman aikoihin Disney-yhtiöt olivat laajentaneet toimintaansa lähes kaikille kuviteltavissa oleville aloille, mutta bittiviihde otti vasta haparoivia ensiaskeleitaan vuonna 1982. Silloin valmistui lähes kokonaan tietokoneella tehty Tron. Videopelien maailmaan sijoittuva tarina poiki myös pari Midwayn kolikkopeliä: Tron ja Discs of Tron, jotka tuottivat enemmän rahaa kuin itse elokuva. Leffapeli oli tuolloin melkoinen harvinaisuus.

Teknisten rajoitusten vuoksi Tronissa käytettiin myös oikeita näyttelijöitä. Tuntemattomuudesta nousseet Bruce Boxleitner ja Peter Jurasik ovat näytelleet Tronin lisäksi myös sellaisessa pikkusarjassa kuin Babylon 5 (John Sheridan ja Londo Mollari).

Kokonaan tietokoneella animoitu Toy Story valmistui vasta 1995, vaikka ennen Pixarin kanssa solmittua yhteistyötä Disney oli käyttänyt tietokonegrafiikkaa perinteisten piirrosfilmien apuna. Nykyään yhtään piirrosfilmiä ei synny ilman tietokonetta, mikä on nopeuttanut elokuvien valmistumista huomattavasti.

Puuharomppuja ja tasoloikkaa

Vuonna 1994 perustettiin Disney Interactive, joka alkoi tuottaa aluksi Disney-aiheisia CD-ROM-puuharomppuja. Sittemmin yhteistyö monien ohjelmistotalojen kanssa (Nintendo, Sony, Eidos, Activision ja Ubi Soft) ovat poikineet lukuisia pelejä eri konsoleille. Oman osansa on saanut myös PlayStation, vaikka aluksi tarjonta oli melko niukkaa. Waltin rakkain luomus, vuonna 1928 debytoinut Mikki Hiiri oli ensimmäinen Sonyn ihmevempaimella nähty Disney-hahmo vuonna 1995 (Mickey's Wild Adventure).

Disney Interactive on viimeisen kuluneen vuoden aikana tuonut markkinoille toistakymmentä peliä. Myös PS2 on saanut oman osansa, mutta markkinoiden pääpaino on tällä hetkellä helpommin ohjelmoitavassa PSonessa. Valtaosa peleistä on turvallisen tuttua tasoloikkaa söpöihin kuoriin pakattuna. Yksinkertaista kaavaa noudattavia pelejä on suhteellisen helppo ja nopea tehdä. Materiaalista ei ole pulaa, siitä pitää Disneyn elokuvaosasto huolen.

Valitettavasti Disneyn peleistä on usein puuttunut se taika, mikä on tehnyt sen piirroselokuvista kuolemattomia klassikoita. Leffat toimivat kaikenikäisille, mutta jostain syystä valtaosa peleistä on lapsille suunnattuja yksinkertaisia tasohyppelyitä tai kevyitä seikkailuja. Ehkä juuri siksi Disneystä on tullut synonyymi lastenpeleille.

Nättejä ja suomeksi puhuttuja

Kilpailu pelaajien sieluista on kovaa eikä ihan mikä tahansa ei mene läpi. Disneyn pelit ovat lähes poikkeuksetta erittäin nättejä ja visuaalisesti loistokkaita ja ne ovat käyneet myös melko mukavasti kaupaksi tehokkaan markkinoinnin ansiosta.

Yksi suuren suosion syistä on varmasti se, että pelit on käännetty kohdemaan kielelle. Elokuvassa mukana olleet näyttelijät ovat olleet tekemässä myös pelin ääniä tai sitten ne on portattu suoraan leffasta. Pääosin Disneyn suomennokset ovat onnistuneita, mutta sekaan on eksynyt myös käännöskukkasia, jotka suorastaan hankaloittavat pelaamista.

Varmaa on, että Disney-pelejä tuotetaan myös jatkossa. Tronin jatko-osa, jonka tekeminen on hiljan varmistunut, suorastaan kerjää peliksi päätymistä. Ehdottomasti vuoden 2000 mielenkiintoisimpiin uutisiin lukeutui Disney Interactiven ja japanilaisen Squaren ilmoitus 3D-toimintapelin tekemisestä PlayStation 2:lle. Projektin työnimi Disney All-Stars viittaa vahvasti Akun, Mikin ja Hessun suuntaan. Yhteistyön tuloksia voitaneen odotella Euroopassa aikaisintaan vuonna 2002.

Walt Disneyn nimi elää edelleen vahvasti. Yhtiön kivijalkana toimivat täyspitkät piirretyt, mutta sen lonkerot ovat tunkeutumassa entistä vahvemmin digitaalisen viihteen alueelle. Tulevaisuuden megakonsolit tarjoavat lähes ehtymättömät markkinat yhdelle maailman suurimmista viihdetehtaista. Uskomattominta asiassa on, että kaikki sai alkunsa pienestä siimahännästä yli 70 vuotta sitten.

PSonen ja PS2:n Disney-pelit

(etuliite Disney's tai Disneyn on poistettu tarkoituksella)

PSonen Disney-pelit

Mickey's Wild Adventure (1995, Sony)

Action Game featuring Hercules (1997, Eurocom Developments/Sony)

A Bug's Life (1999, Disney Interactive)

Tarzan (1999, Eurocom Entertainment Software)

Mulan - Story Studio (1999, Disney Interactive)

Toy Story 2 (2000, Traveller's Tales/Activision)

Walt Disney World Quest Magical Racing Tour (2000, Crystal Dynamics/Eidos)

Donald Duck: Quack Attack - Aku Ankka - Universumin Sankari (2000, Ubi Soft)

Jungle Book Rhythm n' Groove - Viidakkokirja Svengiseikkailu (2000, Disney Interactive/Ubi Soft)

Dinosaur - Dinosaurus (2000, Sandbox Studios/Ubi Soft)

Tigger's Honey Hunt (2000, Doki Denki Studios/Ubi Soft)

Aladdin In Nasira's Revenge - Aladdin: Nasiran Kosto (2000, Argonaut Software/Sony)

The Little Mermaid II - Pieni Merenneito 2 (2000, Blitz Games/THQ)

Buzz Lightyear of Star Command (2000, Traveller's Tales/Activision)

102 Dalmatians: Puppies to the Rescue - 102 Dalmatialaista (2000, Cystal Dynamics/Eidos)

The Emperor`s New Groove (2000, Argonaut Software/Sony)

PS2:n Disney-pelit

Dinosaur - Dinosaurus (2000, Ubi Soft)

Donald Duck: Quack Attack (2000, Ubi Soft)

Lisää aiheesta