Donkey Kong Country (GBA) – Kypsä banaani

Aika vänkä aikakone tämä Gameboy Advance. Nyt lennähdetään vuoteen 1994 Donkey Kong -maahan. Donkey Kong Country on muutamia viilauksia lukuun ottamatta prikulleen sama peli, joka ilmestyi aikoinaan Super Nintendolle. Niinpä pelin läpi kahlanneille Advance-versiointi ei lupaa kovinkaan paljoa uutta.

Donkey Kong Country on tuttuudestaan huolimatta viihdyttävä, hauska ja mukaansatempaava tasohyppely. Mobiilipelaamisen luonteeseen sopien tallennussysteemiä on muokattu maastoystävällisemmäksi: pelitilanteen voi tallentaa näppärästi jokaisen puolikkaan kentän jälkeen. Niinpä muutaman minuutin sessio vie poikkeuksetta eteenpäin, eikä saman kentän pakkotahkoamiseen jouduta.

Donkey Kong Country yllätti aikoinaan hekumaisen tyylikkäällä ja näyttävällä grafiikallaan. Valmiiksi renderoidut hahmot ja esineet sekä värikkäät taustat loksauttivat leuan polviin. Pienellä ruudulla kuvallinen loistokkuus himmenee, mutta silti lopputulos on edelleen näyttävä.

Peli-ideoiltaan Donkey Kong on taattua peruspompiskelua, jota piristetään vesiepisodeilla, melkoisella tynnyrikatraalla ja liudalla ohjastettavia eläimiä. Eteen tulee räjähtäviä TNT-tynnyreitä, viholliset hetkeksi tainnuttavia stop & go -tynnyreitä tai vaikkapa kongit taivaalle lennättäviä tykkitynnyreitä. Tynnyristä tynnyriin singahtelu on hauskaa ja hetkittäin sopivan visaista puuhaa. Miekkakala vauhdittaa vesiepisodeja, sammakko hyppäyttää korkeuksiin ja sarvikuono jyrää banaanipitoisiin bonuskenttiin vaikka seinän läpi.

Pelaaja ohjastaa samanaikaisesti sekä Diddyä ja Donkeya. Osuma vie salamannopeasti toisen apinan ohjaimiin ja DK-tynnyriä pukkaamalla kaveri herää taas henkiin. Kahden Advancen ja Countryn yhteenkytkeminen avaa kahden pelaajan yhteistyöpelimuodon, jolloin toinen ohjastaa tietenkin Diddyä ja toinen Donkeya.

Uutta ovat kaksi bonuspeliä, jotka tuovat lisäelämiä ja kuva-albumiin täytettä. Toinen on pikkuhauska kalastuspeli, jossa koukkuun täytyy narrata mahdollisimman nopeasti kaloja. Toisessa pelataan tanssipeliä eli painellaan ohjaimia ruudulla liukuvien merkkien tahtiin. Molempia pääsee kokeilemaan myös suoraan aloitusvalikosta. DK Attackissa kilpaillaan siitä, kuka kerää parhaat bonukset valitussa kentässä minuutin kuluessa.

Tuttuudestaan huolimatta Donkey Kong Country on tuore ja hauskan vauhdikas tasohyppely. Aivan Nintendon omien Mario-klassikoiden syvyyteen ei ylletä, mutta Donkey Kong maistuu pieninä annoksina edelleen melkein yhtä hyvältä kuin kypsä banaani.

88