Donkey Kongiakin mahtavampi

Joskus ennustaminen on helppoa. Vuoden suurin elokuva termin monessakin mielessä on Peter Jacksonin King Kong. Se on tapaus myös pelimaailmassa.

Vuoden 1933 King Kong on elokuvahistorian suuria klassikoita, yksi elämää suuremmista elokuvista. Elokuva oli valtava hitti jo ilmestyessään. King Kong pelasti RKO-studion konkurssilta ja sen vaikutus jälkipolviin on kiistaton. Ajan kulumista tuo versio on kestänyt huomattavasti paremmin kuin vuoden 1976 King Kong.

Pieni poika ja suuri gorilla

Alkuperäinen King Kong muutti Peter Jacksonin elämän. Hän näki elokuvan 9-vuotiaana telkkarista ja oli erittäin vaikuttunut. Seuraavana päivänä perheeseen saapui Super 8 -filmikamera ja nuori Peter alkoi saman tien tehdä elokuvia. Ei ole liioiteltua sanoa, että King Kong teki Peter Jacksonista elokuvantekijän.

Itse asiassa Jackson on aloittanut King Kongin filmaamisen jo kaksi kertaa aiemmin. Ensimmäinen kerta oli heti tuolloin 9-vuotiaana. Projekti oli kuitenkin liian kunnianhimoinen suhteessa ohjaajan resursseihin, niin henkisiin kuin teknisiinkin. Vuonna 1996 päästiin jo lähemmäksi. Universal oli kiinnostunut mutta jänisti viime hetkellä. Puolen vuoden alkutuotantovaihe meni hukkaan. ”Pitää varmaan sitten tehdä jotain muuta”, Jackson tuumaili ja iski silmänsä erään J.R.R. Tolkienin fantasiatrilogiaan.

King Kong on valtava elokuva, jonka budjetti on 207 miljoonaa dollaria ja pituus yli kolme tuntia. Ongelmiakin on ollut. Seitsemän viikkoa ennen ensi-iltaa Jackson antoi kenkää soundtrackin säveltäjälle Howard Shorelle ja palkkasi tilalle James Newton Howardin. Budjetti ylittyi mutta Jackson kaivoi ylimääräiset miljoonat omasta kukkarostaan.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat alkuperäisen elokuvan nykyaikaan eli vuoteen 1933. Jackson ei väitä tekevänsä klassikosta parempaa versiota, ainoastaan modernimman. Modernisointi ei tarkoita vain uudenlaista tekniikkaa, vaan myös tarinan viilaamista. Mukana on muun muassa täysin uusi henkilöhahmo, jota esittää Jamie Bell.

Peliä ei ryssitä, Jackson lupaa

Monille elokuvaan liittyvä lisenssipeli on yhä pakollinen paha. Terveisiä vaan Jalille sinne suklaatehtaaseen. Toiset hoitavat homman varman päälle vältellen kaikkea rohkeaa ja innovatiivista. Vai mitä, Harry Potter? Jacksonille oli alusta alkaen selvää, että King Kong -pelistä täytyy tulla hyvä. Siksi hän on ollut mukana pelin suunnittelussa.

Peter Jackson omistaa Xboxin ja PlayStation 2:n ja harrastaa pelaamista lähinnä poikansa Billyn kanssa. Hardcore-pelaajaksi Jackson ei tunnustaudu, mutta hän tuntee pelien perusasiat ja arvostaa alaa. Vaikka elokuva on tärkein juttu, myös pelin pitää olla kunniaksi King Kongille. Jacksonin mielipelejä ovat muassa varhaiset Medal of Honourit, Halo 2 ja Timesplitters 3. Jackson toimii myös tulevan Halo-elokuvan tuottajana.

Jackson osoittaa hyvää makua ilmoittamalla innostuneensa Ubi Softin toimintaseikkailusta Beyond Good & Evil. BG&E on yksi parhaita pelejä, jota juuri kukaan ei ostanut (hävetkää!). Jackson sai selville, että elokuvamaisen, taidokkaasti toteutetun ja mukaansatempaavan pelin pääpiru on herra nimeltään Michel Ancel. Miehet tapasivat toisensa ja sopivat yhteistyöstä.

Jackson on usein korostanut, että King Kong -pelistä ei ole tarkoitus tulla Beyond Good & Evil 2:sta, joskin sellainenkin julkaisu olisi hienoa nähdä. Jackson vakuuttui Ancelin kyvyistä yleisellä taiteellisella tasolla.

Pelissä käytetään hyväksi Jacksonin imperiumin synergiaa. Jacksonin uusiseelantilainen tehostefirma Weta on ”vetänyt piuhan” Ubi Softin Montpellierin studiolle, jolloin elokuvan av-data on heti myös pelintekijöiden käytössä. Näin pelistä saatiin niin elokuvamainen kuin mahdollista. Samasta syystä elokuvanäyttelijät dubbasivat myös pelihahmojen puheet. Varsinkin Jack Blackin kerrotaan innostuneen pelimaailmasta kovasti.

King Kong saa Suomen ensi-iltansa 14.12. kuten lähes kaikkialla muuallakin maailmassa. Peli ilmestyi PS2:lle, Xboxille, GameCubelle, ja PC:lle 25.11., ja sai Pelit-lehdessä 11/05 92 pistettä. Luvassa on myös versiot PSP:lle, GBA:lle, DS:lle ja Xbox 360:lle. On siinä King Kongia kerrakseen.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…