Draamaa interneteissä

Tuomas Honkala panee oikeushyvät puntariin.

----------------

”En hyväksy mielipidettänne, mutta tulen kuolemaani saakka puolustamaan teidän oikeuttanne ilmaista se.”

Valistusfilosofi Voltairen nimiin usein liitetyssä, mutta todellisuudessa hänen elämänkerturinsa Evelyn Beatrice Hallin muotoilemassa ajatuksessa tiivistyy sananvapauden ideaali. Suomen perustuslain mukaan sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Vaikka kyse on merkittävästä oikeushyvästä, kansalaisen perusoikeudesta, sananvapauteen on määritelty myös rajoituksia. Esimerkiksi kunnianloukkaukset (RL 24:9), uskonrauhan rikkominen (RL 17:10) ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen (RL 17:18) eivät kuulu sananvapauden piiriin.

Rajoitukset ovat kiistanalaisia. Amerikkalaistyylistä rajoittamatonta sananvapautta kannattavan Electronic Frontier Finlandin mielestä tavallisten ihmisten kuuluu saada äänensä kuuluviin, vaikka kaikki eivät pitäisikään kuulemastaan. Mahdolliset väärinkäytökset ovat vapaudesta maksettava hinta.

Vaikka EFFi ry perustelee kantojaan vakuuttavasti, heidän ongelmanaan on se, ettei kukaan ole oikeasti kiinnostunut tietokonenörttien ja tieteilijöiden sananvapaustaistelusta. Huomiotalous tarvitsee skandaaleja ja sellainen saatiin, kun effiläisten epätodennäköinen aateveli Michael Brutsch astui tahtomattaan julkisuuteen.

Tätä on sananvapaus

Michael Brutsch, 49, oli elänyt vuosikaudet salaista kaksoiselämää. Hän oli siviilissä ohjelmoija ja invalidisoituneen vaimonsa omaishoitaja, Reddit.comissä pahamaineinen Violentacrez, kymmenien tuhansien tai kenties miljoonien käyttäjien seuraama supertrolli.

Reddit.com tunnetaan kuvalaudoistaan ja Brutsch operoi anonymiteettinsa takaa niistä kaikkein kamalimpia. Chokeabitch. Niggerjailbait. Rapebait. Hitler. Jewamerica. Misogyny. Incest. Eikö kuulostakin herttaiselta?

Hänen bravuurilautansa oli nimeltään Jailbait (sakkoliha), jonne käyttäjät saivat postata pornahtavia kuvia alaikäisistä tytöistä. Aineisto oli peräisin lähinnä Facebookista, profiileista, joita oli vahingossa tai tietämättömyyttä jätetty julkisiksi. Lupaa kysymättä kuvat postattiin pedofiiliselle Jailbait-laudalle epämääräisen miesyleisön nähtäväksi. Tiettävästi Brutsch halusi vain ärsyttää ihmisiä kuvilla, ”aitoa” lapsipornoa hän ei sietänyt.

Julkinen paine pakotti Redditin ylläpidon lopulta sulkemaan Jailbaitin, sen sijaan Brutschin perustamaa, vähintään yhtä epäilyttävä Creepshots-lautaa katsottiin läpi sormien. Sen aiheena olivat aikuisista naisista salaa napsitut tuhnuiset tirkistelykuvat.

Totta kai Brutschista koitui Redditille epäilyttävää julkisuutta aina CNN:n uutisia myöten, mutta hän myös veti sisään huomattavia kävijävirtoja. Viimeisimmissä mittauksissa saitin kuukausittaiset kävijämäärät pyörivät 40 miljoonan paremmalla puolella. Alueita Redditissä on tuhansia, valtaosa viattomista nörttiaiheista kuten tietokonepeleistä.

Brutsch oli ennen kaikkea hyödyllinen ja ilmainen apulainen, joka moderoi innokkaasti sananvapauden rajoja koettelevaa Redditin alamaailmaa. Lukemattomien kuvalautojen seasta löytyy niin synkkää paskaa, ettei sellaisen olemassaoloa haluaisi edes ajatella, saati sitten selata läpi työkseen.

Michael Brutsch luonnehti alter ergoaan Violentacrezia ”Redditin irstaaksi vanhaksi sedäksi”. Hän oli omiensa keskuudessa aito nettijulkkis, viime vuonna hänet jopa nimettiin koko Redditin tärkeimmäksi käyttäjäksi.

Liika julkisuus koitui myös Brutschin turmioksi, sillä Gawker.comin uutistoimittaja Adrian Chen oli päättänyt paljastaa internetin johtavan pedokarhun. Omat koirat purivat, ketkäs muutkaan. Jailbait oli liikaa eräälle Reddit-aktiiville, joka omantunnontuskissaan päätti ilmiantaa Brutschin henkilöllisyyden Chenille. Ilmianto johti nettidraamaan, joka hakee vertaistaan.

Sananvapauden hinta

Adrien Chenin lokakuun puolivälissä julkaisemasta paljastusjutusta oli ehtinyt kulua vain viikko, kun Michael Brutsch löysi itsensä CNN:n ajankohtaisohjelmasta. Tähtitoimittaja Anderson Cooper ei kyennyt peittelemään halveksuntaansa nolosti kärynnyttä nettitrollia kohtaan. Sympatiaa ei herunut, vaikka julkisuus oli poikinut Brutschille liudan tappouhkauksia ja maksanut hänelle työpaikkansa.

”Olen isä ja olisin raivoissani, jos kuvissa olisi kyse minun tyttärestäni!” Brutschia haastatellut toimittaja grillasi.

Brutsch tuijotti kameraa sanattomana, kunnes selittelyvaihde iski päälle. ”Voin vain sanoa, että olen pahoillani. Olen tehnyt virheitä. Reddit yllytti tällaiseen käytökseen, eikä minun olisi pitänyt osallistua siihen. Oikeastaan kukaan Redditissä ei puuttunut tekemisiini. Sittemmin olen ymmärtänyt, että on olemassa sopimattomia tilanteita. Joten pyydän tiettyyn pisteeseen asti anteeksi tekemisiäni”, hän vastasi.

Redditissä Violentacrezin kannattajat olivat sankarinsa kohtelusta raivoissaan, mutta muulle maailmalle hän oli täysi luopio. Yleinen arvio Brutschin esiintymisestä kuului, että trolli oli pahoillaan vain siitä, että hänet oli paljastettu.

Lumivyöryn käynnistäneessä paljastusjutussaan Adrien Chen ei tyytynyt vain nimeämään miestä Violentacrezin takana, vaan myös ymmärtämään häntä. Yritettyään tuloksetta suostutella Cheniä vaikenemaan, Michael Brutsch päätti pelata palloa. Omien sanojensa mukaan hän pyrki Violentacrez-persoonansa kautta ilmaisemaan asioita, ”joita monet ihmiset ajattelevat, mutta harvat uskaltavat sanoa”. Brutsch kiisti sinnikkäästi olevansa pedofiili tai juutalaisvihaaja.

”Tykkään vain ärsyttää ihmisiä.”

Kun kaikki ärsyttää

Persoonallisuustyyppi, joka tykkää ärsyttää ihmisiä, on pelottavan yleinen internetissä. Siltä ei pääse karkuun sen enempää keskustelulaudoilla kuin tietokonepeleissä. Sosiaalisesta kontrollista vapauttava anonymiteetti on ihmeellinen asia. Kuin Tohtori Jekyll ja Mr Hyde, siviilissä täysin normaalilta vaikuttava ihminen voi taantua netissä sietämättömäksi mulkvistiksi.

Yleisessä verkkopelikulttuurissa on jotain pahasti pielessä. Amerikkalaisten popularisoima smacktalk on olevinaan ironista vastustajan psyykkaamista, mutta yleensä se haiskahtaa puhtaalta halveksinnalta ja ilmapiirin myrkyttämiseltä. Ehkä se tuo jollekin lisää pelin tunnelmaan, mutta itse en ole ainakaan viitsinyt vuosikausiin pitää Xbox Liven äänikommunikaatiota päällä.

Vaatimus reilusta urheiluhengestä on verkossa täysin kadoksissa. Enemmistö pelaajista noudattaa sääntöjä, mutta sääntöjen hengellä ei ole niin väliksi, kun panoksena on voitto ja henkilökohtainen menestys. Kuinka usein olette nähneet esimerkiksi pelaajien tasaavan joukkueita ilman, että joku automaatti pakottaa siihen? Verkon yleisin taisteluasetelma on ylivoimaiset mestaripelaajat vastaan surkeat vasta-alkajat. Vapaus vaihtaa voittajien puolelle on oikeushyvä siinä missä sananvapauskin.

Kokonaan oma lukunsa ovat verkkopelihäiriköt, jotka repivät riemunsa muiden pelikokemuksen tuhoamisesta. Äärimmilleen vietynä sitä ei kai voi panna muun kuin silkan lapsellisuuden tai todellisten mielenterveysongelmien piikkiin.

Helvetissä kirjoitat yksin

Yleisin vastaus häirikköpelaajiin on sama kuin palstahäiriköihin – potkut ja bannaaminen. Se on vanhanaikaista ja tehotonta, etenkin, jos sama häirikkö voi palata takaisin uuden käyttäjänimen suojissa. Sitä paitsi bannit vain vahvistavat trollille, että hän pääsi tavoitteeseensa ja onnistui ärsyttämään ihmisiä.

Game Developers Conferencessa viime keväänä esiintynyt Mike Drach lausui erinomaisen muistisäännön trollien kanssa pärjäämiseen: ”Älä koskaan paljasta tunteitasi äläkä koskaan ota mitään henkilökohtaisesti.”

Drach tuntee trollinsa, sillä hän pyörittää maailman trollatuinta mörppiä, Forumwarzia. Koko pelin idea perustuu simuloituun verkkohäiriköintiin. Koska Forumwarzin trolleja kuhisevalta käyttäjäkunnalta voi odottaa mitä tahansa julmasta nettikiusaamisesta palvelunestohyökkäyksiin, pelin keskustelupalstalla tarvitaan uudenlaisia taktiikoita.

Kun yhteiselo muuttuu mahdottomaksi, Forumwarz-trolleja rankaistaan hell-banneilla ja vokaalimestauksella. Hell-bannattu ei edes tiedä tulleensa bannatuksi, sillä hän voi jatkaa kirjoittamista, mutta kukaan muu ei näe hänen viestejään. Vokaalimestattu säilyttää näkyvyytensä, mutta hänen viestinsä riisutaan kaikista vokaaleista. V vtt mt psk!!!

Miksei samanlaista runollista oikeutta voisi soveltaa myös Battlefield 3:ssa? Jos serverin ylläpitäjä vaihtaisi häirikön pyssyyn pelkkiä paukkupanoksia, niin johan loppuisi se vuorenrinteillä kämppääminen! Toisaalta, kuinka moni viitsisi edes häiriköidä, jos peliä pitäisi pelata omalla nimellä?

Lisää aiheesta

  • Tuomas: Matka sinne ja takaisin

    Amerikassa kaikki on tunnetusti suurta, niin myös lentokenttädraama.
    Toimitukseemme iski melkein viikon kestänyt sähköpostikatkos juuri ennen kuin olin lähdössä Game Developers Conferenceen San Franciscoon. Kaltaiselleni sähköpostineurootikolle tilanne olisi ollut jo ihan riittävän…
  • Tuomas: P2P

    Tietokonepelaamisen ylivertaisuudesta vakuuttunut pc-herrarotu tunnetaan dogmaattisuudestaan. Asiat ovat joko tai ja konsoleilla yleensä huonommin. Eräs opinkappale koskee verkkopelaamista ja dedikoituja servereitä. Dedikoidulla serverillä tarkoitetaan konetta, joka on omistettu verkkopelin…
  • X:ynä

    X Rebirth on kipeä muistutus pelien ennakkotilaamisen vaaroista.