Dracula Unleashed – Kreivin paluu

Software Toolworksin tekemä kauhuvideo Dracula Unleashed on interaktiivista elokuvaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Koko peli on itse asiassa videoitu elokuva, jota katsellaan pätkittäin. Siinä välissä yritetään miettiä, mitä pitäisi tehdä ja mihin mennä.

Dracula Unleashed on suoraa jatkoa Bram Stokerin kuuluisalle kirjalle Dracula, jonka lukeminen on suositeltavaa tarvittavan pohjasivistyksen ja henkilöiden tunnistamisen helpottamiseksi.

Mitä täällä tapahtuu?

Teksasilainen Alexander Morris saapuu Lontooseen tutkimaan veljensä Quinceyn salaperäistä kuolemaa. Miten Quincey kuoli ja miksi? Mitkä olivat olosuhteet? Murhattiinko hänet? Draculan lukeneet sen tietävät.

Romanialainen pappi, Isä Janos, antaa Alexanderin kautta rantain ymmärtää, ettei kuolema suinkaan ollut luonnollinen. Janos pitää yhteyttä Alexanderiin sähkeitten avulla ja lähettää heti kättelyssä paketissa valtavan puukon, jonka Alexander tunnistaa Quinceyn puukoksi. Janos myös kertoo, että Quinceyn ystävät voivat auttaa Alexanderia.

Herra Holmwood tutustuttaakin Alexanderin ikivanhan Hades-klubin jäseniin, jotka kaikki ovat tavalla tai toisella olleet Quinceyn ystäviä. Mutta millä saada kaverit kertomaan tietonsa?

Kaiken lisäksi Alexanderin tutkimukset ovat päässeet hiukan hitaasti vauhtiin, sillä hän on tavannut kauniin Annisetten heti Lontooseen tultuaan. Tuskin he ovat ehtineet kihloihin kun Annisetten isä kuolee. Lääkäri väittää, että kyseessä on sydänkohtaus, mutta miksi ikkuna on auki, vaikka on talvi? Ja miksi isän kasvoilla on silkkaa kauhua? Mikä on se rätti, jota isä puristaa käteensä?

Sitä mukaa kun vihjeitä ripotellaan lisää videopätkissä, pääsee pistäytymään yhä useammissa ja useammissa paikoissa. Mutta Quincyn kuoleman selvittämiseen on aikaa vain neljä vuorokautta...

Pätkis

Dracula Unleashed on seikkailupeli, joka etenee elokuvamaisesti, mutta pieninä pätkinä. Käyttöliittymä on yksinkertainen: Alexanderin pitää mennä oikeaan paikkaan oikeaan aikaan oikea esine kädessään. Ei keskustelua, ei esinemanipulaatiota, mutta näppäriä pikku videopätkiä sitten sitäkin enemmän.

Jos tarvittava esine ei ole aktivoituna eli kädessä, videopätkä muuttaa luonnettaan tai on aivan yhdentekevä. Esimerkiksi jos Alexander menee viemään pakettia asianajotoimistoon, mutta paketti ei ole kädessä, hänet vipataan kylmästi ulos. Jos taas paketti on aktivoituna, hän saa lisää arvokkaita vihjeitä. Itse tapahtumien aikana ei esineitä voi manipuloida, vaan esine täytyy ottaa käteen ENNEN kuin menee tiettyyn paikkaan.

Oikeassa paikassa pitää olla täsmälleen oikeaan aikaan tai juonen kannalta tärkeä oikea videopätkä ei käynnisty. Täsmälleen oikeaan aikaan tarkoittaa sitä, että jos menee käväisemään Annisetten luona aamulla klo 7.50 ei pääse sisään, mutta 15 minuuttia myöhemmin kyllä. Tai jos ei mene kello 14 Hades-klubille, ei saa tärkeätä vihjettä kirjakaupasta.

Pelattavaa ei Draculassa pahemmin ole, pohdittavaa sitten sitäkin enemmän. Itse peli koostuu hevospelillä paikasta toiseen menemisestä, tavaroitten laittamisesta käteen ja ovien avaamisesta. Välillä luetaan pari sähkettä ja käydään nukkumaan, ja välittömästi jokaisen tapahtuman jälkeen kirjoitetaan muistikirjaan, mistä ei kyllä sinänsä ole pahemmin hyötyä.

Videopätkiä voi katsella niin monta kertaa kuin haluaa, kunhan ei poistu paikasta välillä. Jos poistuu, ei enää samaa videota näe ja jälleen voi jonkin tärkeä vihje mennä sivu suun. Videot näytetään pienellä ruudulla monitorin keskellä, ja ne on animoitu poikkeuksellisen sulavasti. Lisäksi "elokuvan" hahmot puhuvat kukin omalla tyylillään, osa selvää Oxfordin englantia, osa kammottavaa cockneytä. Itse Alexander sentään puhuu ihan kunnollista amerikkaa.

Karvat pystyssä

Tunnelmaltaan Irtipäästetty Dracula on kuin paras kauhufilmi. Juoni kiristyy pikku hiljaa, kun kuvaan astuvat kauniit Bloofer-ladyt eli vampyyrittaret ja ihmissudet, ja kun vähitellen selviää, mitä Lontoossa oikein on tapahtumassa. Suotta ei Dracula Unleashed ole saanut "Kielletty alle 15-v" -leimaa kylkeensä.

Pelinä Draculassa on enemmän kuin vähän toivomisen varaa. Mr. Morris kuolee säännönmukaisesti toisen päivän aamuna, jollei hän ole onnistunut edellisenä päivänä suorittamaan kaikkia tehtäviä. Syytä kuolemaan ei anneta, eikä liioin mitään vihjettä tekemättä jääneistä asioista. Ristiriitaisesti manuaalissa varoitellaan liikkumasta yöllä ulkona, kun tosiasiassa Alexander ratkaisun mukaan (I cheated, I confess) kukkuu joka yö ainakin kolmeen. Eikä pirulainen suostu nukkumaan kuuden jälkeen aamulla, mutta kuolee kyllä ylirasituksesta valvottuaan liian kauan.

Pelin voi siis ratkaista vain jos osaa tuurilla seilata paikasta paikkaan täysin oikeaan aikaan. Vihjeitä käyntijärjestyksestä ei anneta, eikä joka paikassa käyntiä voi edes loogisesti päätellä. Että silleen. Jos joku ihminen ihan itse ilman apua pystyy pelin ratkaisemaan, olen valmis syömään olemattoman hattuni.

Pelinä Dracula Unleashed on kammottava, mutta videofilminä se on tunnelmaltaan suorastaan upea. Toivottavasti tulevissa CD-ROM-peleissä saadaan pelaamistakin mukaan, sillä muuten TV:n katselu ja pelaaminen alkavat olla epämukavan lähellä toisiaan.

64