Duel of Fates - Testissä valosapelit

Kauan, kauan sitten, kaukaisessa kaukaisessa galaksissa nuoret padawanit joutuivat osana koulutustaan tekemään itse valosapelinsa. Nyt niitä myyvät lähikaupatkin.

Panimme vastakkain tuntemattoman valmistajan kaksiteräisen Darth Maul -sapelin ja Hasbron valmistamat Quinn-Gon Jinnin valosapelit, kaksi eri mallia. Sapeleiden perusrakenne on sama. Ilmeisesti kustannussyistä on rajatun energiakentän muodostama "terä" korvattu sisäkkäin liukuvista muoviputkista, jotka valaistaan hehkulamppupohjaisella valontuotantoyksiköllä. Nopealla kädenliikkeellä teränpalat liukuvat esiin ja lukkiutuvat hehkuvaksi teräksi.

Darth Maul -mallissa terät uppoavat kokonaan kahvan sisään ja ne saa lukittua kuljetusasentoon taitettavalla sokalla. Tositilanteessa sokkien kanssa räpeltely saattaa koitua kohtalokkaaksi. Terät liukuvat näyttävästi esiin rannetta terävästi kääntämällä, ja valosapeli on taisteluvalmis. Vähemmän näyttävästi terien pituus on vain noin puolet esikuvan pituudesta.

Quinn Gon -sapelin perusmallissakin terä menee kokonaan kahvan sisään, mutta sitä ei saa lukittua. Terä on yhtä pitkä (tai lyhyt) kuin Darth Maul -mallissa. Ihan tyydyttävä perusmalli on jopa asiallisen hintainen.

DeLuxe-malli on melkein klassikko. Sen terä on miehekkäästi lähes metrin mittainen, joten tällä mallilla on selkeä bonus Darth Maul -mallia vastaan tämän kahdesta terästä huolimatta. Terän rakenne on myös tukevan tuntuinen, ja kestää varmasti ainakin jonkin aikaa miekkailua.

DeLuxe-mallin paras bonus ovat kuitenkin ääniefekit, aina käynnistysrätinästä iskuääniin ja huminaan. Eivät ne maailmaa järisytä, mutta muista malleista ei saa kuin vaimeaa suhinaa. Sekin vaatii nopeaa huitelua.

Muuten laadukkaassa miekassa on kuitenkin ikävä suunnitteluvirhe: terän alin segmentti on kiinteä eikä liu'u kahvan sisään. Näin miekassa on aina terän nysä näkyvissä, mikä leikkaa pahasti illuusiota. Jos liikut kaupungilla, kannattaakin pitää terä ulkona ja valot päällä, koska muuten ase saattaa herättää hilpeyttä.

Darth Maul -sapelia en ole nähnyt Suomessa myynnissä. Testikappale on hankittu Forbidden Planetista Lontoosta, ja hinta on sopiva noin 80-90 markkaa. Quinn Gon -perusmalli maksaa noin 70 markkaa, DeLuxe lähes kaksisataa, mikä on vähän liian paljon ottaen huomioon terätekniset ongelmat.

Jos hinta unohdetaan, kaikki aseet soveltuvat tarpeeksi hyvin käyttötarkoitukseensa, joskin testiryhmä arvostaisi automaattista terän imemistä takaisin kahvaan. Jos pääasiallinen tarkoitus on miekkailu, Quinn Gon Deluxe on kestävä ja sen pitkä terä sekä ääniefektit muodostavat esteettisesti parhaan kokonaisuuden.

Miekkoja ei suositella alle kolmivuotiaille, koska ne voivat syötäessä juuttua kurkkuun. Realistisen näköisiä aseita ei kannata jättää vanhempienkaan lasten ulottuville.