Dungeons & Dragons: Fantasy Empires – Valtaa ja voimaa

SSI on pienen tauon jälkeen taas piristynyt julkaisemaan uusia Dungeons & Dragons -pelejä ja julkaisee jo loppuvuoden toisen "oma kuningaskuntani" -pelin nimeltään Fantasy Empires.

Yllättävää, että Dungeons & Dragonsin pohjalta tehtyjä strategiapelejä on tähän saakka julkaistu varsin säästeliäästi. Luulisi, että juuri SSI ymmärtäisi yhdistää menestyneen lisenssin ja hyvän strategiapelien osaamisen, mutta toistaiseksi aikaansaannokset ovat olleet kovin vaatimattomia tekeleitä.

Älytön keinoäly

Fantasy Empires on kepeä yhdistelmä strategiaa, toimintaa ja vähän roolipeliäkin. Tarkoitus olisi heittäytyä vallanhimoiseksi ja kahmia itselleen kaikki fantasiamaailman 98 pientä maata. Vastustajia on korkeintaan neljä, joista kaikki voivat olla myös toisten pelaajien hoidettavana. Menestyneiden taisteluiden myötä kokemus kasvaa ja roolipelimäisesti uusien tasojen myötä taidot kasvavat. Massiivisen kampanjan lisäksi voi pelata myös valmiita kahinoita, joissa hahmot on valittu valmiiksi.

Vallatuilla mailla voi värvätä lisää joukkoja, joiden tyyppi vaihtelee maan maaston mukaan. Örkit, kääpiöt, maagit, pappismiehet ja muu asiaan kuuluva kaarti on mukana. Sotajoukkojen lisäksi voi mukaan saada sankarihahmoja, jotka onnistuneiden tehtävien kautta saavat erilaisia maagisia varusteita ja lisäaseita. Linnojen valtaukseen ja rakennusten tuhoamiseen tarvitaan katapultteja ja muuta raskaampaa kalustoa. Maageilla ja papeilla on pelissä taistelun ulkopuolella hyvin vähän tekemistä, eikä taikojakaan ole kuin muutama.

Sumeata sotimista

Pelivuoro koostuu lähes yksinomaan taistelusta tai siihen valmistautumisesta. Kahakat on hieman yllättäen tehty lähes puhtaaksi toiminnaksi. Onneksi tappelut voi jättää joko pelkästään tietokoneen ratkaistaviksi tai hoitaa itse vain käskyjen antaminen, mikäli ilotikkuun tarttuminen tuntuu vastenmieliseltä.

Mitkään kovin ihmeelliset taktiset suunnitelmat eivät ole mahdollisia, koska valittavat komennot ovat varsin ylimalkaisia. Vaikka kentällä voi samaan aikaan olla riemunkirjava joukko hahmoja eri ominaisuuksineen, voi kaikille antaa vain yleisen komennon hyökätä, vetäytyä, tuhota rakennuksia tai ampua nuolia. Homma pysyisi paljon paremmin kasassa, jos edes erityyppisille joukoille voisi antaa erikseen käskyt. Tällä systeemillä tuntuu siltä kuin mikään ei olisi oikein kunnolla hallussa ja joukot keskimäärin tekevät mitä lystäävät. Hahmot ovat varsin suurikokoisia ja animointikin on mukiinmenevää, mutta suuresta taistelukentästä näkee kerrallaan vain pikkuriikkisen osan. Jos tarkoitus on ollut kuvata sodankäynnin sekavuutta, niin siinä on ainakin onnistuttu mainiosti.

Pelaajan hoitaessa tappelemisen voi mitä tahansa taistelukentällä olevaa hahmoa ohjata tikulla muiden taistelijoiden noudattaessa etukäteen annettuja ohjeita. Kahden ihmispelaajan kohdatessa näyttö jaetaan molempien pelaajien omaan pieneen toimintaruutuun.

Kaikki joukolla päitä särkemään

Ulkoasu pelissä on varsin näyttävä ja kuulostava. Taikoja säestävät mehevät animaatiot ja erilaisia efektejä on viljelty muutenkin varsin reippaasti. Musiikki on mahtipontista, mutta ainakin minä kyllästyin nopeasti kuuntelemaan samaa sinfoniaa.

Pelin tekijät julistavat tehneensä maailman ensimmäisen tietokoneen hoitaman pelinjohtajan. Hoh! Se on itse asiassa vain ruudulla oleva partasuu, joka aina silloin tällöin valaisee pelaajia vihjeillä. Välillä tosin jää epäselväksi, mitä äijä höpisee, koska digitoidut puheet ovat varsin tunkkaisia.

Fantasy Empiresin tapauksessa D&D-maailma tuntuu vähän päälle liimatulta ja väkinäiseltä. Auttamatta tulee mieleen, että SSI saisi aiheesta irti paljon enemmän, jos he unohtaisivat rajoittuneet Dungeons & Dragons -säännöt. Toisaalta kyseessä on sen luokan lisenssi, että ratkaisun ymmärtää.

Vaikka toimintaosuudet ovat sekavahkoja ja strategiakin rajallista, kokonaisuus kuitenkin toimii kohtalaisesti. Yksinpelinä ote pitää, kunnes maailma on pariin kertaan vallattu. Kaksin aina kaunihimpi, kuten monesti muulloinkin: peli on ilmiselvästi tehty porukkapeliä varten. Taisteluiden kaoottisuus ihmistä vastaan muuttuu hauskemmaksi ja strategiapuolen liittoutumat ja juonittelut petoksineen ovat mielekkäämpiä kun pelaajia on useampi. Sen takia suuresti ihmetyttää ettei mukana ole mitään mahdollisuutta pelata modeemin, sarjakaapelin tai verkon välityksellä. Aiheesta on tehty parempiakin pelejä, esimerkiksi Warlords 2, mutta porukalla Fantasy Empires sujuu hyvinkin hulppeasti.

83