Dustforce – Iso luuta lakaisee

Lika saa kyytiä, kun ninjasiivoojat pyyhältävät paikalle.

Nykyajan ihmisen tekemisiä leimaa kiire. Työelämässä on kiire, vapaa-ajalla on kiire, kotona on kiire. Uralla pitää edetä nopeasti, harrastuksissa pitää olla tehokas, kotiaskareet täytyy hoitaa ripeästi. Oravanpyörään on helppo ajautua. Tuntuu, että duunissa pärjäävät vain ninjat.

Samasta syystä Dustforce nousee kertaheitolla suosikkitasoloikkieni joukkoon. Komeaan retrokuosiin puettu 2D-loikinta vaikuttaa ensisilmäykseltä söpöltä ja viattomalta, mutta kuoren alta paljastuu tarkkuutta ja opettelemista vaativa täysiverinen hardcore-tasohyppely. Ja kukapa ei pitäisi pelistä, jonka pääosassa ovat ninjasiivoojat?

Parkour, siivoojien salainen ase

Dustforcen sankareita ovat neljä talonmiestä ja -naista, joiden tehtävänä on siivota kentät pölystä. Lian täyttämässä maailmassa siivoojien on oltava ketteriä, sillä pölystä on päästävä eroon, vaikka se olisi kiinni seinässä, ylösalaisin katossa tai petollisen piikkimeren keskellä. Toisinaan pinttyneen lian joutuu huiskimaan irti ihmisistä, jotka ovat muuttuneet tomuhirviöiksi.

Siivoojat eivät marmata työajoista tai puuttuvista ylityökorvauksista, vaan hoitavat hommansa vähäeleisen tyylikkäästi. Parkour-taiturit juoksevat seinillä ja katossa, kiskovat itseään ylös vaikka pystysuoraa seinää pitkin, liukuvat näyttävästi alamäissä ja hyppivät tuplavoltteja. Lisäksi arjen sankarit osaavat syöksähtää vauhdilla eteenpäin vaikka kesken ilmalennon. Tomuhirviöt he laittavat ojennukseen luudan iskuin.

Yksinkertaiselta kuulostavasta liikevalikoimasta saadaan puristettua paljon irti, sillä Dustforcen kenttäsuunnittelu on mainiota. Pointti ei ole niinkään kenttien läpäisyssä, vaan täydellisen suorituksen metsästämisessä. Etenkin alkupään esteradat juoksee läpi muutamassa minuutissa, mutta  parasta S-arvosanaa halajavat joutuvat tekemään täydellisen suorituksen. Arvosanoilla on väliä, sillä uudet kentät avataan arvosanojen perusteella saatavilla avaimilla.

Nopeimmat reitit ja puhtaat suoritukset saavuttaa ainoastaan yrityksen ja erehdyksen kautta. Kentistä on puhdistettava kaikki likaiset pinnat, väistettävä piikkiansat ja kurmotettava pölyhirviöt. Eteenpäin on puskettava vauhdilla, sillä jo muutaman sekunnin mittainen siivoamistauko katkaisee kombomittarin kertymisen, kuolemasta puhumattakaan. Kun mittari on täynnä, kaikki lähiympäristön törkyiset kohdat ja tomuviholliset voi huiskia puhtaiksi erikoishyökkäyksellä.

Dustforce on usein pirullisen vaikea, mutta reilulla tavalla. Aina kun kuolin, tiesin, että vika sijaitsee sohvan ja peliohjaimen välissä. Kontrollien täytyy kummuta suoraan selkärangasta ja refleksien täytyy olla kunnossa, jos haluaa selvitä puhtain jaloin haastavimmista kentistä. Hauskana kuriositeettina omia parhaita suorituksiaan ja muiden lakaisijoiden ennätysvetoja voi tiirailla pelin sisällä.

Tyylissä sen salaisuus

Näyttävät retrografiikat ja hieno musiikkiraita antavat Dustforcelle rutkasti persoonallista ilmettä. Värikkäät ja eläväisesti animoidut siivoojahahmot heräävät henkiin tummanpuhuvissa ympäristöissä. Kenttien teemat vaihtelevat vehreistä metsistä massiivisiin kirjastoihin ja synkkiin tehtaisiin. Erityisesti säväyttää Terence Leen säveltämä musiikki. Elektroninen ambient sopii oivallisesti pelin rauhalliseen tunnelmaan. Tästä tykkäisi Manzoskin!

Pelkässä yksinpelissä riittää puunattavaa pitkäksi aikaa, mutta Hitbox Team maustaa tasoloikkasoppaa myös moninpelillä. Verkossa kilpaillaan neljän hengen joukkueissa kahdessa eri pelimuodossa. Kukkulan kuninkaassa kilpaillaan alueiden hallinnasta, Survival-moodissa tarkoitus on selvitä ja lakaista muut pelaajat pois tieltään. Moninpeli on hetken hupia, sillä pari pelimuotoa ja kymmenen karttaa on nähty nopeasti.

Kuten Super Meat Boy, Dustforce ei sovi kaikille. Tasoloikka pakottaa sohvaperunan pois mukavuusalueeltaan ja oppimaan niksinsä. Parhaimmillaan Dustforce on lähes hypnoottinen kokemus: piirrosmainen grafiikka, Leen musiikki ja pelkistetyn tyylikäs äänimaailma lumoavat silmät ja korvat, hyvät kontrollit sallivat suorituksen loputtoman hiomisen. Viimeksi koin samanlaisia tuntemuksia Trials Evolutionin parissa.

Dustforce tekee mahdottomasta mahdollisen. Kerrankin voin sanoa nauttineeni siivoamisesta!

 

Arvosteltu: PS3

Saatavilla: PC, PS Vita

Tulossa: Xbox 360

Hitbox Team/Capcom

Versio: Arvostelu

Moninpeli: 2-8

Ikäsuositus: 10

87