Earth Defense Force 2025 – Universumin sotilaat

Kun muurahaiset vaivaavat, apuun kutsutaan koko planeetan kovin sotilasorganisaatio. Tervetuloa takaisin EDF!

Earth Defense Force 201, kavereiden kesken EDF, on Xbox 360:n legendaarisin kulttipeli. Yltiö-överi räiskintä yhdisti pienen budjetin kauhu- ja scifileffojen skenaariot pienen budjetin pelin meneviin raameihin. Vihollisia oli paljon, räjähdyksiä enemmän ja hauskaa eniten. Jaetulla ruudulla hupi vielä tuplaantui.

Mutta EDF ei noudattanut toimintapelin standardeja. Se oli yksinkertaisen ja huonon näköinen, joten huonot, yksinkertaiset arvostelijat lyttäsivät sen yksinkertaiseksi ja huonoksi. Typerykset eivät ymmärtäneet, että EDF:n adrenaliinipitoinen toiminta oli hauskempaa kuin kaikkien keskinkertaisten Gears of Bore -vesitysten piiloleikit yhteensä!

2017:n ja 2025:n välissä ilmestyi vähälle huomiolle jäänyt länsikehitteinen Earth Defense Force: Insect Armageddon, mutta aitoa, oikeaa Sandlotin tekemää EDF:ää olemme odottaneet melkein seitsemän vuotta. Jösses tuo konsolisukupolvi olikin pitkä!

EDF tappaa talossa ja puutarhassa

Vuonna 2017 Earth Defense Force torjui ravagereiden hyökkäysarmadan tuhoamalla heidän jättimäisen emoaluksensa, ja maapallolle istutetut jättiötökät jyrättiin sukupuuttoon vuotta myöhemmin. Tellukselle saapui rauha. Mutta EDF pysyi valppaana. He tiesivät, että ravagerit palaisivat, joten he kehittivät uusia aseita ja kouluttivat uusia joukkoja. Earth Defense Force tulee olemaan vahvempi kuin koskaan!

Kahdeksan vuotta Ravager-sodan jälkeen maanpinta repeilee ja kitiinikauhu alkaa!  Ötökän perkeleet ovat lisääntyneet rauhassa maan uumenissa! EDF käy viipymättä puhdistustaisteluun, mutta samalla ravagerit palaavat kymmenkertainen laivasto mukanaan. Earth Defense Force on valmiina, mutta onko se tarpeeksi valmiina?

On se niin valmiina, että sen yhden yksikkötyypin sijaan EDF:n riveissä on neljä miellyttävän erilaista taistelijaa. Ranger on se 2017:n perussolttu, joka on nopea, vahva ja kestävä, muttei loista millään osa-alueella. Rangerin aseet ovat peruskauraa, rynkyistä ja haulikoista raketinheittimiin.

Wing Diver on vähäpukeinen naissotilas, joka osaa lentää. Kestoa on kaikista hahmoista vähiten, ja aseet ovat kummallisia plasma- ja sähköscifitykkejä. Jos haluaa liikkua nopeasti ja päästä korkealle, se on tässä. Air Raider on moninpelivaihtoehto. Ilma-Reiska merkitsee kohteita muiden pelaajien hakeutuville ammuksille ja kutsuu pommituslentoja sekä ajoneuvoja. Air Raiderin pommitukset ovat pelin tehokkaimmat, mutta niillä saa nitistettyä myös oman tiiminsä.

Julma Fencer on panssaroitu kävelevä tankki, hidas kuin kilpikonna, mutta kestää kuritusta melkein yhtä hyvin kuin jakaa sitä. Fencer voi kantaa neljää asetta, ja kun molemmissa käsissä on minitykit, eivät muukalaissirkat kauaa kaupunkimaisemassa siritä. Jos Fencerin jäljiltä mitään kaupunkimaisemaa enää on pystyssä.

Hahmoon pitää keskittyä, sillä kaikki hahmot keräävät aseita ja panssareita vain itselleen. Koko ajan hahmoa vaihtamalla tulos on alikehittynyt rimpula, ei vahva tehonyrkki.

Eeeeeedeeeeääääääff!

Ja sitten helvetti repeää ruudulle.

Earth Defense Force 2025 on täydellinen jatko-osa rehelliselle b-luokan toimintapelille. Kaikkea on enemmän, joka nuppi vedetään kaakkoon. 2025 on juuri sitä, mitä me vanhan EDF:n ystävät olemme odottaneet. Lähes sadan tehtävän mittainen kampanja on keskeytymätöntä toimintaa. Huilata saa vain tehtävien välissä, sillä vastaan kipittävien ötököiden lukumäärä lasketaan sadoissa ja meno on kuin Starship Troopersin taistelukohtauksissa.

Kuolevat ötökät ja ravagerien sotakoneet tiputtavat sekä uusia aseita että maksimikestoa kasvattavia panssaripäivityksiä. Mutta ne saa käyttöön vasta tehtävän lopussa, joten jos potkaisee itse tyhjää, saa potkaista myös tyhjentynyttä ase- ja päivityslaatikkoa. Päivittyvä kesto ja uudet aseet ovat kova koukutin, sillä kovemmille vaikeusasteille ei ole asiaa ilman riittävää tulivoimaa, mutta kovemmasta vastuksesta myös tippuu tehokkaampia tuliluikkuja. Jos vastaan tulee tehtävä, johon oma kesto ei vain riitä, voi vanhempia tehtäviä pelata uudelleen panssaripäivitysten toivossa.

Jos Earth Defense Force 2025:stä pitää eritellä yksi huono puoli, ja miksen erittelisi kun kerran kirjoitan arvostelua, se olisi toisto. 2025 toistaa paitsi itseään, myös aiempaa kulttiklassikkoa. Tehtävien määrä on tuplaantunut, mutta uusia vihollisia on vain muutama, suurin osa tehtävistä on kuin viimeksi, mutta isompina versioina. Kuningatarmuurahaisia on nyt enemmän, emoaluksia on useampi. Kaikkea on enemmän, jopa niin paljon, että tulee ähky. Puolen sadan tehtävän mittainen 2017 oli pitkä, tuplasti pidempi 2025 on massiivinen!

Tekniikkaa ei ole saatu vieläkään kuntoon, vaan ruudunpäivitys nykii ja paukkuu kaikkein hektisimmissä kohdissa. Miksei peliä  tehty suoraan uuden sukupolven koneille? Jouhea ruudunpäivitys olisi sulavoittanut pelikokemusta sen verran, että nautinto olisi kohonnuty taivaisiin lentävien lautasten seuraksi.

Earth Defense Force 2025 on pirun viihdyttävä, vauhdikas ja hauska, mutta myös simppeli ja ruma. Mutta se ei peitä alleen avaruusmuurahaisten räiskimisen alkukantaista voimaa. Ruudun heijastuksessa näen virnuilevani typerästi tyhjentäessäni kaupunkia ylikasvaneista kuusjalkaisista, ja tahtomattani liityn kanssasotureideni kannatushuutoihin: ”EDF! EDF! EDF!”

 

Arvosteltu: PS3

Saatavilla: Xbox 360

Sandlot/D3 Publisher

Versio: Myynti

Moninpeli: 2 samalla koneella, 4 netin välityksellä

Ikäraja: 12

Tylsän objektiiviset tosikkopisteet: 82

Siistin katu-uskottavat subjektiiviset pisteet: 92

 

 

82