Elder Scrolls III: Tribunal (PC) – Elämää ja lisävarusteita

Jos Morrowindin saari ahdistaa, kaiken nähneet virtuaalieläjät pääsevät Tribunal-lisälevyssä vierailemaan mannermaan puolella.

Bethesdan ensimmäistä virallista laajennusta on odotettu innolla, vaikka internet pursuaakin erilaisia fanien tekemiä epävirallisia laajennuksia Morrowindin jo muutenkin suureen maailmaan.

Tribunal on aikaisemmista roolipelilisälevyistä tuttuun tyyliin oma pieni tarinansa, joka pultataan varsinaisen pääpelin kylkeen. Juoni alkaa, kun ansaittuja nokosiaan vetelevä sankari herää mustapukuisen ninjan hyökkäykseen. Viranomaiset eivät halua olla missään tekemisissä Dark Brotherhoodin jäseniksi paljastuvien salamurhaajien kanssa, joten sankarin täytyy ryhtyä selvittämään asiaa itse.

Dark Brotherhoodilla ei ole tukikohtaa Vvaderfallin saarella. Niinpä tutkijan tie vie mantereelle Mournholdin kaupunkiin, jossa asustaa muun muassa Morrowindin kuningas ja yksi Tribunalin kolmesta elävästä jumalasta, Almalexia.

Kahlittu kaupunkia kulkemaan

Mournhold on joka puolelta korkeilla muureilla rajattu keskisuuri kaupunki, jonne saavutaan kätevästi teleporttaamalla Ebonheartista. Kooltaan paikka vastaa suurin piirtein Vvaderfallin Balmoraa. Pääpelin ja laajennuksen välillä voi hyppiä vapaasti, joten Tribunal sulautuu Morrowindin maailmaan mukavan saumattomasti.

Lisälevy sijoittuu kokonaan Mournholdiin, eikä mantereelle pääse harhailemaan. Luovat muurin yli yrittäjät on kahlittu tehokkaasti estämällä levitaatiomagian käyttö kaupungissa, tehostetut superhyppääjät pysähtyvät korkeimpien kattojen tasalle viritettyyn näkymättömään suojakenttään.

Kaupunkilaisen elämää väritetään se verran, että juonen kuluessa päästään vierailemaan myös kääpiöluolissa, konemaisessa kellopelitunnelistossa ja pakollisessa Daedra-pyhäkössä. Nämä sijaitsevat kaikki maan alla, ja suuri osa Tribunalin tehtävistä kuluu luolastojen tutkimiseen.

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa

Vaikka Tribunalissa on melko vähän uutta tutkittavaa, pieni tila on käytetty tehokkaasti hyödyksi. Kaupungissa ei ole lainkaan turhia ihmisiä, kaikilla on jokin osa jossain tehtävässä. Tämä on virkistävää vaihtelua verrattuna peruspeliin, jossa suurin osa ihmisistä on vain turhia maajussistatisteja.

Pääjuoni on mielenkiintoinen, mutta aloitus jää hämäräksi. Dark Brotherhood lakaistaan pian maton alle muiden, isompien asioiden edestä. Asiaa ei oikein ratkaista mitenkään, mikä jää kaivelemaan mieltä.

Varsinainen tarina pyörii uuden hiljattain valtaan nousseen kuninkaan ja temppelissä asustavan Almalexia-jumalan ympärillä. Kummallakin on omat tavoitteensa, ja pelaaja sukkuloi eri tahojen välillä. Pitkälti keskusteluun ja tiedonkeruuseen painottuvat tehtävät ovat mielenkiintoisia, mutta pitkäikäistä hupia Tribunal ei tarjoa. Vaikka pääjuonen lisäksi mukana on useita pienempiä tehtäviä, kuluu koko Mournholdin tyhjäksi pelaamiseen vain pari iltaa.

Vaikeustasoltaan Tribunal on suunniteltu selvästi kokeneemmille hahmoille. Muutamat uudet hirviöt eivät ole erityisen kovia, mutta erään tehtävän loppuvastuksen peittoaminen vaati pientä strategiaa vielä omalla, tason 64 hahmollanikin. Dark Brotherhoodin salamurhaajat voivat olla kova pala ensimmäisiä nokosiaan vetelevälle märkäkorvalle.

Ei keräilijöille

Tehtävien läpipeluun jälkeen Tribunal muuttuu valitettavan turhaksi paikaksi, sillä kaupungin monet kauppiaat eivät myy mitään uutta tai hyödyllistä. Seppä voi tehdä ebony-, lasi- ja adamantium-panssarisetit, jos hänelle raahaa tarpeeksi materiaaleja ja rahaa. Yksinkertaisempaa on ostaa tai varastaa valmiit panssarit, ja adamantium-panssari on ollut jo jonkin aikaa saatavilla erillisellä modilla.

Tarvikepuolella ei muutenkaan suuremmin juhlita. Kuninkaan henkivartiokaartin uusi panssari on kohtuullisen näköinen, mutta melko heikko. Almalexian omien High Ordinator -vartijoiden panssarit ovat parannettuja versioita Vivecin vastaavista, ja niillä tekee jo periaatteessa jotain.

Muutamista tehtävistä voi haalia itselleen pari uutta pysyvää taikavoimaa, mutta niiden hyödyllisyys lähenee nollaa. Myös muutama jatkuvia tehosteita tarjoava taikaesine löytyy, mutta itse saa tehtyä parempia. Aseista sentään löytyy iso leka ja kolme melko tehokasta miekkaa, joista yksi on aivan käsittämättömän ruma.

Ainoa merkittävämpi uudistus on mahdollisuus lemmikkieläinten ja yhden palkkasoturin hankkimiseen. Kaikki taistelevat pelaajan rinnalla tarpeen tullen, minkä lisäksi palkkasoturi ja erikoinen muulirotta jaksavat kantaa hieman tavaraa. Taistelutoverin voi varustaa paremmilla aseilla ja panssareilla.

Loppujen lopuksi seuralaisilla ei tee mitään, sillä ne eivät pysy nopeasti kipittävän ja kiipeilevän pelaajan perässä hetkeäkään. Rottani katosi jo ensimmäiseen kenttään ja palkkasoturin hitaaseen hinaamiseen kyllästyin viidessä minuutissa.

Tribunal on lyhytkestoista hupia, jolla ei parin illan jälkeen ole enää mitään annettavaa. Uusi tarina on mielenkiintoinen, mutta virtuaaliegon kehittäjille ei Mournholdista löydy riittävästi nostetta. Parin euron pikkumodina Tribunal menettelisi, mutta täyden lisälevyn hinta pelkästä lyhyestä juonenpätkästä tuntuu melkoiselta riistolta.

70