Elder Scrolls IV: Oblivion (PS3) – Niemeen ja notkelmaan

Bethesdan massiivinen Oblivion-roolipelieepos pyörii nyt myös PlayStation 3:lla. Eroaako tulkinta mitenkään vanhemmista sisaruksistaan?

Elder Scrolls -sarjan viimeisin osa edisti ilmestyessään Xbox 360:n myyntiä ja PC-puolella sen ympärille on kasvanut aktiivinen modiyhteisö. Hyvistä peleistä on PS3:lla pulaa, joten Bethesdan roolipelijätti on makoisa uutuus kaikille sarjaan aikaisemmin tutustumattomille.

Mukana myös ritarit

PlayStation 3 -versio saapuu kauppoihin Knights of the Nine -lisälevyllä vahvistettuna, mutta Shivering Isles -lisälevyä ei Sonyn konsolille (ainakaan vielä) ole saatavilla. Sama pätee muihin maksullisiin lisäroippeisiin, joita Xbox 360 -versioon voi ostaa Livestä.

Onneksi pääpeli on päivitetty suoraan Shivering Islesin grafiikkatasolle. Piirtoetäisyyttä on siis kasvatettu ja kaukaisuudessa näkyvän maaston tekstuuri on huomattavasti aikaisempaa paremman näköinen. Näin jo ennestään huikean kaunis peli on entistä messevämmän näköinen eikä konsolipelaajan tarvitse kärvistellä modeilla grafiikkaansa viritelleen PC-pelaajan rinnalla.

PS3-Oblivion toimii vain Xbox 360 -versiosta tutussa 720p-tilassa eikä hyödynnä täyttää HD-tilaa. Se ei pahemmin haittaa, sillä muuten peli pyörii erinomaisesti. Kiintolevyn ansiosta latausajat ovat lyhyempiä kuin Xbox 360 -versiossa ja pelaamisen sujuvuus on samaa luokkaa kuin nopealla PC:llä. Sama pätee tallennusten luomiseen ja lataamiseen, mokan tapahtuessa tilanne latautuu todella vikkelästi.

Jousimiehen ankea arki

Cyrodilin laajan valtakunnan tutkiminen on yhä jännittävää ja kontrollit toimivat hyvin yhtä mokaa lukuun ottamatta: jousella ampuminen on PS3:lla muita versioita hankalampaa, sillä tähtäyksen hienosäätö oikealla tatilla on aivan liian kiikkerää. Tämän takia erityisesti liikkuvaan kohteeseen osuminen on tuskaista.

Jousipyssyt ovat melko tehottomia, mutta se ei ole PS3-version vika. PC:llä jouset saa modattua järkevän tehoisiksi, konsoleilla ne jäävät lähinnä ensi-iskun aseiksi, jonka jälkeen vaihdetaan suosiolla miekkaan.

Jos Oblivion ei vielä ole tuttu tai kotona ei ole pelikelpoista PC:tä, on PlayStation 3 -versio erinomainen vaihtoehto. Se toimii Xbox 360 -tulkintaa vikkelämmin, mutta miinuspuolena siihen ei saa Shivering Isles -lisälevyä tai PC-version modeja. Ilman lisiäkin Oblivion on kevyesti tämän hetken paras PS3-peli.

92