Elefunk (PS3)

Nettikaupat sopivat erinomaisesti PC:n free- ja sharewarepuolella esiintyneiden näennäisen yksinkertaisten lajityyppien konsolidebyytteihin. Olen törmännyt PC:llä satunnaisesti sillanrakennussimuihin, mutta konsoleilla en ole nähnyt niitä aiemmin.

Elefunkissa rakennetaan siltoja rotkoja ylittäville norsuille. Eläimet painavat melkoisesti, joten rakennelmien täytyy olla jämäköitä. Kaalia mukavasti kutittavat ongelmat juontavat juurensa rajallisista rakennustarvikkeista.

Rakennuspaikat on jaettu ruutuihin, joten rautaa, puuta ja vaijeria ei saa tunkea ihan miten ja minne tahansa. Yhteen ruutuun laitetaan periaatteessa vain yksi vakiomuotoinen rakennuspalikka, joka muistuttaa lähinnä neliötä, kolmiota tai suoraa palkkia. Elementtien reunat saavat mennä limittäin ja vaijerien risteilyä ei rajoiteta lainkaan, joten pähkäiltävää on riittävästi.

Jokaisen palikan nurkissa on kiinnityspisteitä, joiden kestävyyden realistinen fysiikka panee elefanttien lähtökäskyn jälkeen koetukselle. Rakentaessa täytyy huomioida norsujen massan ohella sillan oma paino. Virhearvion jälkeen linkit pettävät ja silta romahtaa aidon näköisesti. Onneksi virityksen viilaamista jatketaan lähtökäskyä edeltävästä tilanteesta.

Tarvikepulan takia viimeisten kenttien rakennelmia on kutkuttavasti pakko ohentaa siihen pisteeseen, että ne pysyvät pystyssä lähinnä pyhällä hengellä. Kun tietyt sillanrakennuksen periaatteet uppoavat selkäytimeen, jokaisen kentän läpäisy on vain kärsivällisestä kokeilusta kiinni.

Elefunk on mainiota rakenteluhupia, joka kaipaa lisää kiperiä kenttiä. Tahkosin satsin läpi muutamassa illassa, eivätkä ajan parantamiseen tähtäävät uusintayritykset enää inspiroineet. Siltafysiikkaa ansiokkaasti hyödyntävä huojuva torni -tyyppinen kaksinpeli tosin jaksoi huvittaa yllättävän pitkään. Ainakin siihen asti, kunnes tiesin suurin piirtein, miten kaikki viisi tornia kannattaa purkaa.

Lataustoiminto viittaa vahvasti siihen, että kenttävalikoiman laajentaminen on ainakin suunnitelmissa.

83