Endless Ocean 2: Adventure of the Deep (Wii) – Positiivisesti syvältä

Koulutuksen tulevaisuus on peleissä: biologian tunneilla en ikinä oppinut tunnistamaan näin monta kalaa näin lyhyessä ajassa.

Sukeltamisen viehätys on helppo ymmärtää, pinnan alla piileksii kokonaan toinen maailma. Maailma, joka on täynnä outoja kasveja ja vielä oudompia eläimiä. Maailma, joka jää videopeleissä yleensä passiiviseksi kulissiksi.

Endless Ocean 2: Adventures of the Deep vie sohvaseikkailijat matkalle maailman merien syvyyksiin. Sukeltaminen ei ole Endless Ocean 2 -toimintaseikkailun ainoa tärppi eikä nuorisokirjamaisen aarretarinan käänteissä tapeta ketään tai mitään.

Aarresaari

Oman maun mukaan muokattu sankari tai sankaritar palkataan kahden hengen R&R Diving Service -sukelluspalveluun, jonka tukikohta sijaitsee pienellä trooppisella saarella koralliriutan tuntumassa. Alter egolle maksetaan merieläinten valokuvaamisesta ja harrastajasukeltajien opastamisesta. Päivittäisten askareiden lomassa sankari vedetään mukaan Lohikäärmeen laulun mysteeriin, joka johtaa Pacifican aarteelle.

Aarretta etsitään trooppisten ja arktisten merien pintavesissä, mutta matkaan mahtuu myös Amazonissa pulikointia ja syväsukellusta. Hienot vedenalaiset miljööt näyttävät maallikon silmiin riittävän aidoilta ja lukuisat eläimet ovat oikeiden otusten tarkkoja kopioita. Merenelävistä ilmaantuu R&R:n tietokirjaan nimi ja lyhyt kuvaus, jos niitä klikkaa kohdistimella.

Sukeltajat eivät kohtaa vihollisia tai konflikteja perinteisessä mielessä, sillä vastaan pulikoi ainoastaan vaarallisia eläimiä, joita joko väistetään tai rauhoitetaan. Ainoa todellinen uhka on ilma, joka saattaa loppua ennen yksinkertaisen pulman ratkaisua tai oikean reitin keksimistä. Useimmissa tilanteissa sekään ei liiemmin haittaa, sillä tukiveneelle palaaminen täyttää tankin.

Sukeltaminen näyttää orgaaniselta ja sujuvalta, mutta kontrolleista ei voi sanoa samaa. Sankaria ohjataan pelkällä Motella tai Classic-padilla. Padilla sukeltaminen on tarkkaa, mutta Motella osoittelu on luontevampaa. Lyhyissä maatehtävissä automainen vasemmalle, oikealle, eteenpäin -ohjaus tuntuu hassulta. Moteohjauksen suurpiirteisyys ei ole missään nimessä ylitsepääsemätön este, sillä meressähän riittää tilaa.

Työlki ellää

Paremmat sukelluslaitteet ja muut tarvikkeet maksavat, joten pelkkä Lohikäärmeen laulun perässä sukeltaminen ei riitä. Käteistä tienataan kuvaamalla eläimiä luontolehtiin, sukellusoppaana, kartoittajana ja aarteenmetsästäjänä. Kuvilla tienaaminen ja oppaana toimiminen vaativat tilauksia, kartoitus ja aarteiden tonkiminen sujuvat myös juoniosuuksien lomassa. Tilauskeikoissa tarvitaan eläinten asuinalueiden tuntemusta, joten uudet eläimet kannattaa aina kerätä tietokirjaan. Opettavainen opus on aluksi vain kokoelma eläinten nimettömiä silhuetteja.

Sukeltamista rytmitetään Nineball island -tukikohtasaaren, yksityisen riutan ja meriakvaarion tuunaamisella. Etenkin akvaario on mainio paikka kohdattujen eläinten ihailemiseen. Yksin tai nettikamun rinnalla hoidettavia hommia piisaa enemmän kuin jaksan luetella, joten Endless Ocean 2:sta irtoaa runsaasti rentoa hupia fiilispelaajille. Sen sijaan suorituspelaajille jää luu käteen, sillä tarina loppuu 8–10 tunnissa. Toiminta ei tosin pääty lopputeksteihin. Pacifican aarteen ylös nostaminen vaatii miljoona krediittiä, joten ei muuta kuin töihin.

Toiminnan luonteesta riippumatta taustalla soitetaan erikoista musiikkia, joka kuulostaa kelttityylisen etnokoilotuksen ja geneerisen ruotsinlaivapopin yhdistelmältä. Ailahtelevan musiikin ohella olemattoman helpot pulmat ovat sukeltelun ainoa konkreettinen ongelma. Ratkaisin kaikki suoraviivaiset ongelmat vain koluamalla kaikki nurkat. Tutkimustöissä ei tarvitse olla edes kovin tarkka, sillä tärkeät kohteet kimaltelevat.

Luulisi, että sukeltelusta ja itsensä ratkaisevista pulmista ei saisi toimivaa peli, mutta Arika onnistuu Endless Ocean 2:ssa hyvin. Loputtoman meren viehättävän epätavallinen aihe, rauhallinen sukeltelu ja aurinkoinen asenne kantavat pitkälle.

80

Lisää aiheesta